Rok 2011 bol plný nečakaných negatívnych, ale aj pozitívnych udalostí vo svete, na Slovensku, ale aj v našej dedine.
Svet
Najdôležitejšie udalosti vo svete, ktoré sme zaregistrovali aj na Slovensku, boli väčšinou smutné a niektoré až tragické, ale našli sa aj dobré správy.
Rok 2011 sa niesol v znamení spoločenských protestov vo svete. Protesty a revolúcie za spravodlivosť sme zaznamenali na Blízkom východe ( Egypt, Tunis, Líbia, Sýria, Saudská Arábia, Bahrajm...). protestovalo sa aj v Európe v Moskve, v Grécku, ktorému hrozil bankrot.
Situácia v Európe tiež nie je ružová. Krajiny Európskej únie sú zadlžené, menia sa vlády, vo viacerých štátoch boli predčasné voľby. Cena eura klesá. Hospodárska a finančná kríza, ktorá v roku 2008 začala v Amerike, má pokračovanie v druhej vlne a to hlavne v Európe. Je to cítiť aj v Európskej únii.
V januári na moskovskom letisku mladý samovrah odpálil bombu, pričom zomrelo 37 ľudí. Zranení boli aj slovenskí herci Zuzana Fialová a Ľuboš Kostelný.
V marci postihlo Japonsko extrémne silné zemetrasenie, po ktorom prišlo ešte horšie a to vlna cunami, ktorá spláchla severovýchodnú časť Japonska. Ostalo po nej takmer 27-tisíc mŕtvych a zranených. Cunami poškodila jadrovú elektráreň Fukušima a do okolia uniklo množstvo rádioaktivity, ktorá zničila pôdu a zamorila vodu.
29. apríla sa konala vo Westministerskom opátstve kráľovská svadba princa Williama a Kate Middleton.
V máji vyhlásili zosnulého pápeža Jána Pavla II za blahoslaveného.
V máji bol v Pakistane zabitý najhľadanejší terorista na svete Usáma bin Ládin, ktorý má na svedomí teroristický útok z 11. 9. 2001 v New Yorku a Washingtone. Dôkazový materiál, že išlo o tohto teroristu však nie je, a tak si jeho stúpenci myslia, že žije.
V hlavnom meste Nórska Oslo 22. júla tridsaťdvaročný Nór Anders Brevik odpálil výbušninu, ktorá zabila 8 ľudí, potom sa preplavil na ostrov Utöya, kde sa konal kemp mládeže. Tu zavraždil ďalších 69 mladých ľudí.
V októbri zomrel spoluzakladateľ firmy Apple Steve Jobs.
18. decembra vo veku 75 rokov zomrel Václav Havel, prvý ponovembrový prezident vtedajšieho ešte Československa. Bol zároveň českým spisovateľom a dramatikom, jedným z prvých hovorcov Charty 77, vedúcou osobnosťou politických zmien v novembri 1989.Václav Havel bol človek, ktorý celý svoj život zameral na boj proti komunizmu. Smútil za ním celý svet.

Slovensko
Druhú vlnu hospodárskej a finančnej krízy v Európe sme zaznamenali aj na Slovensku.
Najdôležitejšou udalosťou roku 2011 bol pád vlády v októbri a vyhlásenie nových volieb. Radičovej vládu pochoval euroval , o ktorom hlasovaní spojila s hlasovaním o dôvere vlády. Strana SaS zahlasovala proti, a tak vláda premiérky Ivety Radičovej sa skončila po 461 dňoch trvania. Parlament nakoniec euroval schválil.
Ďalšia udalosť, ktorú občania pocítili na vlastnej koži, bol štrajk lekárov za zvýšenie minimálnej mzdy lekárov, preplácanie nadčasov a aby sa nemocnice netransformovali na akciové spoločnosti. Lekári začali hromadne podávať výpovede a bol vyhlásený núdzový stav. Štrajková pohotovosť bola zrušená, až keď boli ich požiadavky splnené a zákon podpísal pán prezident Ivan Gašparovič. Okrem
lekárov štrajkovali aj učitelia.
V tomto roku sa konalo sčítanie obyvateľov, domov a bytov, ktoré sa v Slovenskej republike vykonáva pravidelne raz za 10 rokov. Údaje, ktoré poskytlo sčítanie ľudu, budú známe až začiatkom roku 2012. Do formulárov sa zapisovali údaje o obyvateľoch, domoch a bytoch aktuálne k rozhodujúcemu okamihu sčítania, ktorým bol 21. máj 2011. Občania mali prvýkrát možnosť sčítať sa aj elektronicky. Sčítanie poznačila nedôvera a veľa ľudí formulár zle vyplnila, nevyplnila alebo vôbec neodovzdala sčítacím komisárom.
V novembri sa prevalila kauza odpočúvania novinárov.
Analógové televízne vysielanie tento rok nahradil digitálny spôsob šírenia signálu.
Slovensko tento rok usporiadalo Majstrovstvá sveta v hokeji a vo vodnom slalome. Hokejistom pod vedením kanadského trénera Glena Hanlona sa veľmi nedarilo a skončili na 10. mieste. Vodní slalomári získali medaily , ale už sa im darilo aj lepšie.
Najsmutnejšou správou pre Slovákov bola smrť hokejistu a kapitána nášho tímu na Majstrovstvách sveta Pavla Demitru pri leteckom nešťastí neďaleko ruskej Jaroslavli 7. septembra.
Príroda Slovensko nešetrila ani v tomto roku a na západnom Slovensku v obciach Píla a Častá bola veľká povodeň, ktorá tieto obce odrezala od susedných obcí a zatopila veľa domov.
Vplyvom globálneho otepľovania sa na Záhorí objavil veľmi nebezpečný a jedovatý pavúk priadka pestrá, ktorá sa na Slovensku doteraz vôbec nevyskytovala.
Agresivita, rasizmus, nešťastia, to je to, čo sa na nás valí dennodenne, či už z televízie alebo z novín. Jedna negatívna správa za druhou, tých pozitívnych je stále menej a menej.

Počasie

Prvé januárové dni pokračovali v zimnom duchu. Od 10- 16.januára prišlo dosť výrazné oteplenie až na 14 – 16 stupňov. 17. januára sa zima znova vrátila, ochladilo sa a 24. napadol sneh a udržal sa až do konca februára, ktorý bol chladný, ale sneh sa roztopil a teplota sa pohybovala od 3 do 6 stupňov. Nočné teploty boli pomerne nízke niekedy až -9 stupňov.
Marec nás privítal snehovým popraškom, ktorý sa do popoludnia roztopil. Teploty sa pohybovali od 6- do 9 stupňov. 11. marca sa začalo otepľovať a 15. marca sa teplota vyšplhala až na 19 stupňov. Potom prišiel dážď a teploty znova klesli na 8 stupňov. 24. marca sa znova začalo otepľovať a na konci marca bolo cez deň príjemných 18 stupňov , ktoré sa preniesli aj do aprílového počasia až tak, že 7.
apríl bol najteplejší jarný deň za 60 rokov. 8. apríla už však začal fúkať silný studený vietor a teploty klesli na 14 stupňov cez deň a 3 – 5 v noci. Oteplenie prišlo 18. apríla a udržalo sa až do konca apríla. Teploty sa pohybovali od 20 – 24 stupňov.
Začiatkom mája sa trocha ochladilo, ale 11. už teplomer ukazoval 25 stupňov. 13. mája teplota klesla až na 18 stupňov. 20. mája ráno bolo 18 stupňov, ale na obed bolo už len 13 stupňov. Také niečo sa stáva len málokedy. Oteplenie prišlo až 23. mája. Zaujímavosťou bola sobota 21. mája, keď na hornom konci (Diely ) bol lejak a na dolnom konci spadlo len pár kvapiek. Teplé májové dni pokračovali až do 28., kedy teplota cez deň klesla z príjemných 27 na nepríjemných 14, ale v nedeľu už zase bolo 25 stupňov. Tieto teploty sa preniesli aj do ďalšieho mesiaca júna a udržali sa až do 18-teho, s výnimkou dní 9.,10. júna. Mierne ochladenie prišlo 19., ale 22. už bolo 30 stupňov. Na 21 stupňov sa ochladilo 24. júna. Koncom júna sa teploty pohybovali od 25 do 26 stupňov, ale 30. júna prišla veľká prietrž mračien, spadli dokonca aj krúpy a ochladilo sa až na 16 stupňov. Júlové dni sa začali pomerne nízkymi teplotami, dokonca 3. júla bolo cez deň len 17 stupňov. Od 4. júla sa už začalo otepľovanie a 10. júla vystúpila teplota cez deň dokonca až na 34 stupňov. Letné teploty v rozmedzí 27 až 34 sa udržali do 18. júla. Potom prišlo daždivé obdobie, ktoré sa udržalo až do 5. augusta. Rozdiely medzi dennými teplotami a nočnými boli na niektorých miestach Slovenska až 20 stupňov. Denné teploty sa pohybovali od 21 do 25 stupňov. Teplé dni sa striedali s chladnejšími. 15. augusta sa oteplilo na 30 stupňov a znova k nám prišlo leto, dokonca až s tropickými teplotami 36- 37 stupňovými. 25. augusta v Bratislave na slnku namerali rekordných 42 stupňov. I keď koniec leta bol teplý, celkovo leto bolo chladné.
September pokračoval príjemnými teplotami v rozmedzí 25 – 28 stupňov až do 18. septembra s výnimkou 8.,9. septembra, kedy bolo 21 stupňov. 20. septembra sa ochladilo na 20 stupňov. Koniec septembra bol už zase pomerne teplý. Celkovo bol september tohto roku najsuchší za posledných 110 rokov.
Babie leto pokračovalo aj v októbri a ochladenie prišlo 7. októbra a teploty sa po celý mesiac pohybovali v rozmedzí 16 – 9 stupňov. Nočné teploty sa pohybovali v rozmedzí 0 – 9 stupňov.
November pokračoval v teplotách z októbra , ale 11.novembra Martin na koni neprišiel, ale teploty už začínajú klesať na 7 stupňov a nočné sú už mínusové a to od -1 až do -5 stupňov. Cez deň je to 8 -2 stupne.
December bol pomerne teplý a na prvý sneh sme si museli počkať až do 21. Po celý mesiac sa teploty cez deň pohybovali od 5 do 1 stupňov. Cez noc boli len veľmi nízko pod nulou.

Verejný život v našej obci

Občania Zohora Nový rok privítali obrovským ohňostrojom a príhovorom pani starostky JUDr. Evy Michalinovej v miestnom rozhlase.
4. januára dopoludnia mohli naši občania sledovať na oblohe neskutočné nebeské divadlo. Na dve hodiny nastalo čiastočné zatmenie Slnka. Viac ako tri štvrtiny priemeru Slnka bolo zakryté Mesiacom.
V januári, februári a marci prebiehali výročné členské schôdze niektorých našich organizácii. V januári Zohorské ozveny, vo februári divadelníci a rybári a v marci dôchodci a požiarnici. Na výročných schôdzach organizácie bilancovali uplynulý rok a stanovili si priority na rok budúci.
Marec, jún, september a december boli mesiace, kedy sa v kultúrnom dome uskutočnil odber krvi bezpríspevkovým darcom. V tomto roku darovalo krv 112 darcov krvi.
17. marca oslavovali diamantovú svadbu manželia Hindroví.
9. apríla sa konala brigáda, na ktorej sa zúčastnilo asi 150 našich občanov. Vyčistili neriadené skládky odpadu, ktoré vznikli počas roka v okolí našej dediny.
Materské centrum Motýlik usporiadalo 16. apríla v KD Burzu detských potrieb , oblečenia a hračiek. Predávajúci i kupujúci a samozrejme aj organizátori boli spokojní.
Tento rok netradične oslava Dňa matiek bola už 1. mája. Program, ktorý pripravili pre svoje mamičky deti pod vedením svojich pani učiteliek, bol skvelý.
1.jún každoročne patrí oslave Dňa detí. Dopoludnia bolo pre deti pripravené v KD divadelné predstavenie a popoludní sa areál ZŠ zaplnil súťažiacimi deťmi. Ako odmenu za každú súťaž im bola malá sladkosť.
18. júna sa po dlhých 35-tich rokoch konali v našej obci primície novokňaza vdp. Mgr. Mariana Antala. Slávenie primícií je po vysvätení novokňaza pre obec vždy veľkou udalosťou. Prípravy na primície sa začali už na jar. Ešte vtedy diakon Marian mal jasné predstavy o dni, ktorý mal byť v jeho živote veľmi dôležitý. Bol zvolený prípravný výbor pod vedením pána farára Komorného. O 10:00 hod sa rozozvučali zvony na zohorskom kostole, aby ohlásili príchod novokňaza, kňazov, diakonov a miništrantov v sprievode dychovej hudby M. Ščepánka a krojovanej mládeže. Keď novokňaz vstúpil do chrámu Božieho, zazneli fanfáry a privítal ho spev chrámového zboru Cantate Domino za sprievodu orgánu a hudobného doprovodu D. Haramiu a P. Zajačka. V slávnostne vyzdobenom kostole všetkých prítomných privítal správca farnosti a principál vdp. Miroslav Komorný. Slávnostným kazateľom bol vdp. Mons. Mgr. Jozef Slamka, ktorý mu ešte v čase, keď bol Marian miništrantom, vštepoval do srdca lásku k Bohu. Marian s úprimnou radosťou prežíval svoju prvú sv. omšu a s pokorou prijímal blahoželania a úprimne poďakoval tým, ktorí ho vychovali a viedli na ceste k Bohu. Po sv. omši bolo pred kostolom v parku pripravené pohostenie pre všetkých farníkov a priateľov. Slávnosť bola ukončená slávnostným obedom novokňaza a poďakovaním celému farskému spoločenstvu a obci za dôstojnú prípravu a priebeh primícií.
V roku 2010 sa podarilo nášmu vdp. M. Komornému získať informácie od Mons. Francesca Mancinelliho, že v marianskom Santuárium, II Sacro Monte di Crea sa nachádza relikvia sv. Margity Antiochijskej. Pán farár hneď začal podnikať potrebné kroky na získanie kúsku z kosti našej patrónky. Po dohode na slovenskej aj talianskej strane sa dohodlo, že 28. júna by si mohli zohorskí farníci túto relikviu prebrať. 26. júna vo večerných hodinách sa skupina našich farníkov na čele s vdp. Miroslavom Komorným vydala na ďalekú púť do prastarej talianskej mariánskej svätyne pre relikviu. Po ceste sa zastavili v Padove, kde sa pomodlili k sv. Antonovi Paduánskemu, ktorý má v Zohore veľkú úctu. Ďalšou zastávkou bolo talianske mesto Miláno, kde si cestovatelia prezreli nádherný milánsky dóm, ktorý je sídlom kardinála Angela Scolu, milánskeho arcibiskupa. Zohorskí pútnici mali možnosť vystúpiť aj na strechu dómu, kde sa im naskytol nádherný pohľad na celé mesto. Navštívili aj známu Baziliku sv. Ambróza, kde sú uchované aj jeho telesné pozostatky. 28. júna na rannej sv. omši, ktorá bola slávená po slovensky, prevzal z rúk diecézneho biskupa J. Ex. Mons. Alcestesa Cattelu relikvie sv. Margity Antiochijskej. Po slávnostnom prevzatí relikvie cirkevný hodnostár Can Claudio Cipriani pozval našich pútnikov na krátku exkurziu v Kaplnke Kráľovnej všetkých svätých, kde sa nachádza viac ako 300 relikvií svätých z celého sveta. Po exkurzii bol slávnostný obed, ktorý usporiadal miestny diecézny biskup. Na sviatok sv. Petra a Pavla sa konala sv. omša, ktorá bola obetovaná za všetkých farníkov našej farnosti. Celebroval ju náš pán farár a miništrovali naši miništranti ( Marek Timko, Branislav Šteffek, Martin Ščepánek a Jaroslav Timko ). Po omši sa už Zohorčania vydali na dlhú cestu domov. Slávnostne bola relikvia vystavená v našom kostole na hodovej sv. omši.
V júni sa v KD konala už po štvrtýkrát numizmatická a filatelistická burza. V tomto roku sa na burze predstavili aj mladí modelári zo Zohoru.
19. júla sa konal hodový jarmok. Celodenný program začal vystúpením dychovej skupiny Prespolanka a pokračoval vystúpeniami detských hudobných skupín zo Zohoru Vegou a rómskou skupinou Láče Bašável a country skupinou OKEY z Bratislavy. Program dopĺňali vystúpenia skupiny historického šermu ATER z Martina, ktorá ukončila celodenný program jarmoku realistickou ukážkou popravy hriešnice.
13. augusta sa konala pietna spomienka na národovca Andreja Hlinku, ktorý má na budove obecného úradu pamätnú tabuľu.
20. -21. augusta sa v susednej obci Láb konali Letné slávnosti, počas ktorých prebehol aj súboj obcí v rôznych disciplínach. Súťažilo 6 družstiev. Náš tím tvorili E. Valentová, R. Baluchová, Z. Stipanitzová, B.Šteffek, L. Kovár a ako coath sa predstavila naša pani starostka. Obsadili sme pekné 3. miesto.
V auguste obecný úrad v spolupráci s n.o. Pomocný anjel zorganizovali zber obnoseného a nepotrebného šatstva, ale aj iných vecí, ako napr. deky, posteľnú bielizeň a pod. Akcie sa zúčastnilo 111 našich občanov a týmto činom pomohli iným ľuďom, ktorí ich pomoc potrebujú.
21. augusta sa naši farníci vybrali na púť do Ríma. V Ríme navštívili štyri veľké baziliky, Kupolu sv. Petra, známe vatikánske múzeá. V ústave sv. Cyrila a Metoda sa zúčastnili sv. omše v slovenskom jazyku. 24. augusta sa zúčastnili audiencie u sv. Otca Benedikta XVI., ktorý ich v našej rodnej reči pozdravil týmito slovami: „ S láskou pozdravujem slovenských pútnikov zo Zohora, Košíc, Kútov a Nitry. Bratia a sestry, v pondelok sme si v liturgii pripomenuli Pannu Máriu Kráľovnú. S dôverou sa obraciam na túto našu láskavú Matku v našich potrebách. Rád žehnám vás i vašich drahých. Pochválen buď Ježiš Kristus!"
1. septembra vyrazili zo Zohora tri plné autobusy zohorských farníkov na púť do Mariazellu. Sv. omšu, ktorá sa tu konala, svojím spevom doprevádzal náš cirkevný zbor Cantate Domino a celebrantom bol náš bývalý kňaz vdp. Jozef Slamka.
Na návrh starostky obce a na základe iniciatívy obyvateľov obce Zohor pánov R. Šimoníka, P.Labáka, A. Lacka, I. Mackoviča a M. Olejára obecné zastupiteľstvo udelilo titul Čestný občan obce Zohor Mons. Jozefovi Slamkovi, bývalému dlhoročnému farárovi v našej obci. Listinu čestného občianstva slávnostne odovzdal zástupca starostky A. Lacko pri príležitosti významného životného jubilea 70 rokov života 16. októbra na sv. omši v Blatnom, kde Mons. Slamka teraz pôsobí. Udeľovania sa zúčastnili aj chrámový zbor Cantate Domino, obyvatelia Zohora, zástupcovia obecného zastupiteľstva, zohorské rodinné spoločenstvo a hostia z Trnavy a Bratislavy. Slávnostný akt – zápis do Kroniky obce - sa uskutočnil na obecnom úrade 18. novembra.
22. októbra sa v KD stretli na posedení starodôchodcovia.
Od novembra má Materské centrum Motýlik nové priestory a to v Dome služieb na Obchodnej, kde sa okrem mamičiek stretávajú aj dôchodci a deti navštevujúce krúžok Kreatívny človek.
15. novembra pred sto rokmi začali premávať vlaky na trati Zohor – Plavecký Mikuláš. Na tejto trati vlaky už nepremávajú a 9. decembra uplynulo 100 rokov, kedy bola zahájená železničná doprava na trati Zohor – Záhorská Ves, na tento smer premávka ešte stále funguje.
Spoločnosť Data Online pripravila pre občanov Zohora darček v podobe prvého verejného HotSpotu v našej obci, čo v preklade znamená, že každý, kto má v mobile alebo notebooku WIFI, môže sa zdarma pripojiť na internet.

Kultúrne akcie

V januári vznikla nová rómska detská skupina Láče Bašável. Skupinu vedie pán Juraj Štefanovič a hrajú v nej Krištofová Zuzana a Natália, Krištof František, Hubka Augustín, Luboš Horváth, Tavali René a Richard.
2. januára sa 20 detí a 6 dospelých vybralo koledovať v projekte Dobrá novina. Navštívili 42 domácností a pre deti v Afrike sa im podarilo vyzbierať 863,50 Eur.
6. januára Dobrá novina pokračovala benefičným koncertom, ktorý sa konal v kostole a to pod záštitou občianskeho združenia Zohorské ozveny. Účinkovali chrámový zbor Cantate Domino pod vedením Ing. Márie Mackovičovej, ktorá koncert aj uvádzala. Ako hostia vystúpili speváci Samuel Tomeček a Zuzana Grmanová , hudobníci S. Šimek, D. Haramia, M. a V. Ščepánkovci, T. Cabadaj, Š. Grelik, J. Jaklovský a K. Rohrerová a deti - koledníci. Výťažok z koncertu bolo 726,30 eur.
15. januára sa kapela Storm Of Eternity, kde hrajú aj dvaja mladí zohorskí mládenci D. Štefanovič a M. Matlovič, zúčastnila hudobnej súťaže s názvom Emergenza a postúpila z druhého miesta do ďalšieho kola do Bratislavy, kde reprezentovala náš okres.
5. februára sa začína fašiangové veselie v popoludňajších hodinách fašiangovým sprievodom, večer krojovaným fašiangom a pochovávaním basy. 4. ročník Krojovaného fašangu zorganizovalo Občianske združenie Zohorské Ozveny, Obecný úrad v Zohore a Divadelný súbor Šáchor.
6. februára sa konal ešte detský maškarný ples, ktorý zorganizoval obecný úrad v spolupráci zo základnou školou.
13. marca sme mohli znova v našom KD privítať Braňa Kostku a členov skupiny Fragile.
20. marca usporiadalo v KD MC Motýlik koncert M. Podhradskej a R. Čanakyho pre menšie deti.
9. apríla sa konal v KD Zohorský Minimusicfest, ktorý zorganizovalo OZ Roconaba .Účinkovali 4 heavy metalové skupiny ( Vyprážané nohy z gauča, Storm of Eternity, Rebelent a Yellov cabel bend), ktoré prišlo podporiť asi 400 divákov.
17. apríla sa v KD konala medzinárodná súťaž v štandardných a latinsko-amerických tancoch o Pohár starostky obce. Súťažili deti, juniori a aj dospelí.
14. mája bol v kultúrnom dome farský ples.
21 – 22. mája sa na hrade Červený kameň konal Festival „Červený Kameň 2011." Naše periodikum Zohorský hlas malo tú česť byť mediálnym sponzorom. Svoje vystúpenie tu mali aj skupina Aratron Aspis, v ktorej účinkuje Kristína Zálesňáková Slováková so svojím manželom.
5. júna vystúpil v našom KD jeden z najpopulárnejších repeťákov Robo Kazík. Okolo 200 divákov potešil svojimi najlepšími hitmi a ako hostia vystúpili ľudový rozprávač strýc Izidor, rodák zo Zohoru a speváčka Mirka Klimentová.
8. septembra pre veľký úspech a záujem hlavne mamičiek malých detí sa konal ešte raz koncert Márie Podhradskej a Richarda Čanakyho.
12. septembra sa v KD konala verejná nahrávka rozhlasovej relácie „Podvodníci." Je to humoristicko-hudobný program, ktorý uvádzajú Ady Hajdu a Jozef Króner. Ako hostia vystupovali Zuzana Kanóc a spevák Martin Harich.
27- 29. septembra patrili priestory vestibulu KD výstave prác detí, ktoré sa pod vedením K. Zálesňákovej zúčastnili prázdninovej akcie „Kreatívne leto."
24. septembra sa konal Svätomichalský jarmok. Na počúvanie, ale i do tanca spievali a hrali dychová hudba Vištučanka a Duo Moravan. Už veľa rokov nebolo také krásne počasie ako tohto roku.
8. októbra sa konal Bučový festival. Organizátormi boli obec Zohor a skupina Vega. Vestibul KD sa zaplnil exponátmi z bučí. Bolo ich vyše 120. Odborná porota ocenila ako najkrajší exponát Indiána od Mateja Matloviča. Keď sa zotmelo, prišiel na rad lampiónový sprievod a po ňom vystúpenie skupiny Aratron Aspis v podaní manželov Slovákovcov.
26. novembra Poľovné združenie Havran Zohor usporiadalo v KD tradičnú Poľovnícku katarínsku zábavu. Do tanca hrala skupina Pavla Vávru z Malaciek.
4. decembra prišiel medzi deti sv. Mikuláš. Najprv sa stavil v kostole, kde sa konala Adventná akadémia. Pred príchodom Mikuláša bol pre všetkých zúčastnených pripravený program, v ktorom vystúpili chrámový zbor Cantate Domino, básnik p. Chuda, herec Jozef Šimonovič a deti zo súboru Kvapky. Ďalšie kroky Mikuláša viedli do kultúrneho domu, kde už na neho čakali netrpezlivé deti. Na druhý deň navštívil deti aj v škôlke, v škole a v materskom centre Motýlik.
10. decembra sa uskutočnili vianočné trhy v priestoroch kultúrneho domu.
18. decembra sa v KD predstavil divadelný súbor Črienka zo ZŠ Zohor, ktorý pod vedením pani učiteľky Mgr. Ireny Čisárovej nacvičil a predviedol divadelné predstavenie rozprávky „Na Bumbalanskom zámku majú starosti." O hudobný doprovod sa postarala hudobná skupina Vega s pesničkami od autorov p. Juraja Štefanoviča a Adriany Kovárovej.
26. decembra sa v kostole uskutočnil už 20. vianočný koncert cirkevného speváckeho zboru Glória.

Organizácie

Jednota dôchodcov Slovenska v Zohore
Návšteva divadla – február, marec - výročná členská schôdza a fašiangové posedenie pri hudbe, Ženský chmat vo Vysokej pri Morave. Dôchodci počas rok navštívili rakúske mesto Kittsee, na Slovensku to bola Kremnica, Banská Štiavnica, Sklené Teplice. Zúčastnili sa v Studienke na Turisticko-športovom dni.
5. decembra dôchodci v spolupráci obecným úradom usporiadali Adventný večer. Zúčastnilo sa ho asi 150 ľudí.
Obvodná organizácia SRZ
Predseda Vladimír Rybár na členskej schôdzi vyhodnotil uplynulý rok a poďakoval všetkým, ktorí pripravovali detskú súťaž. Detská súťaž sa konala 26. júna na Lábskom jazere v dvoch disciplínach, a to najväčší počet ulovených rýb, kde vyhrala Ivanka Zvarová s počtom 56 rýb a o najväčšiu rybu, ktorú chytil Kristián Šupák a merala 50 cm. Ďalej si určili termíny brigád a súťaží, ktoré si naplánovali na rok 2011.
Dobrovoľný hasičský zbor
12. marca sa stretli predstavitelia hasičského zboru na svojej výročnej členskej schôdzi. Zhodnotili uplynulý rok a stanovili si ciele na rok nadchádzajúci.
Mladí hasiči sa tento rok zúčastnili rôznych súťaží ( Plavecký Štvrtok, Láb, Lozorno, Vysoká pri Morave ). Na okresnej súťaži v Sološnici získali družstvá chlapcov aj dievčat 3. miesta a v Záhorskej Vsi 1. miesto. Pri príležitosti osláv sv. Floriana 6. mája sa konal deň otvorených dverí pred požiarnou zbrojnicou . Oslava pokračovala na druhý deň sviatočnou omšou a vo večerných hodinách tanečnou zábavou.
11. júna na futbalovom ihrisku sa konala Nočná súťaž hasičov o putovný pohár starostky obce. Súťaže sa zúčastnilo 12 mužských družstiev a 4 družstvá žien. Putovný pohár si odniesli družstvá Plavecký Štvrtok – ženy a Gajary – muži. Naše ženy skončili na štvrtom mieste a chlapi na šiestom mieste.
Od 22. - 27. augusta sa uskutočnil detský hasičský tábor, ktorý prebiehal v priestoroch hasičskej zbrojnice. Zúčastnilo sa ho 19 detí, pre ktoré boli pripravené rôzne športové hry a výlety.
Divadelný súbor Šáchor
Počas tohto roka členovia divadelného súboru vyprevadili do života manželského Lukáša Kovára a Dominiku Cabadajovú a Petru Višvaderovú a Juraja Šteffeka. Ďalej sa zúčastnili obecných akcií: Fašiangy, Procesie – Božie telo, sv. omše, ktorá sa konala na Michalské hody. S divadelným predstavením „Hrachová omáčka a k temu nevjescino koleno" sa predstavili v Devínskej Novej Vsi na Festivale ľudových piesní. Od tohto roku spoznáte hercov a všetkých pomocníkov podľa špeciálnych tričiek s logom divadla.
Miestna ľudová knižnica
V tomto roku sa do knižnice prihlásilo 423 čitateľov a knižný fond obsahoval 15 820 kníh. 20 detských čitateľov sa zúčastnilo dvojdňového poznávacieho výletu s p. knihovníčkou a p. uč. Čisárovou do Martina. Ďalej sa v knižnici konali akcie ako Čítame s Osmijankom, Noc s Andersenom, Čitateľský maratón, rôzne akcie a súťaže v spolupráci s ŠKD na podporu čítania mládeže.
Občianske združenie Zohorské ozveny
Členovia združenia na členskej schôdzi zhodnotili uplynulý rok a schválili plán činnosti na rok 2012. Počas roka 2011 sa ako organizátori alebo spoluorganizátori podieľali na akciách: Dobrá novina, Krojovaný fašang, primície vdp. Mariána Antala, slávnostná omša pri príležitosti 70. narodenín vdp. dekana Jozefa Slamku v Blatnom, Advetný koncert. Okrem toho zorganizovali pre svojich členov zájazd do mesta Laa an der Thaya, púť do Marriazellu. Spevácky zbor, ktorý patrí pod toto združenie ,obohacoval svojím spevom všetky sviatky, ktoré sa konali v kostole, či už to boli veľkonočné alebo vianočné sviatky. Záznam u koncertu Dobrá novina bol spracovaný aj ako demonahrávka.

Šport

Všetci, ktorí majú radi rekreačné cvičenie, si mohli zacvičiť dvakrát do týždňa v KD zumbu. Je to tanečná fitnes, kde sa využívajú kroky hlavne z latinsko-amerických tancov. Viedla ho inštruktorka Zumba Fitness Veronika Belanská zo Stupavy. Tí, ktorí mali radšej pokojnejšie cvičenie, mohli počas roka navštevovať Pilates v telocvični ZŠ a pod vedením skúsenej cvičiteľky Andrejky Struhárovej zo Zohoru. V KD si mohli naši občania zahrať raz do týždňa stolný tenis.
Juraj Mackovič sa roky venoval modelárstvu a keď si všimol, že to baví aj jeho deti, napadlo mu založiť Klub mladých modelárov, ktorý navštevujú David a Zuzka Mackovičovci, Jakub Badrna, Adriana Kovárová a Matej Matlovič. Počas roka sa so svojimi modelmi zúčastnili rôznych súťaží a ani raz sa nevrátili bez medailí.
20. augusta sa konal v Bratislave na Železnej studienke už štvrtý ročník Kellys maratónu. Je to maratón horských bicyklov a má dve trate. Krátku 34 km a dlhú 75 km. Tejto akcie sa toho roku zúčastnili aj traja naši občania a to Zuzka, Katka a Juraj Mackovičovci.
V ten istý deň sa v areáli ZŠ konal už 13. ročník beach -volejbalová turnaja „Rozlúčka s letom." Víťazmi sa stali Rastislav Šubjak a Jakub Hojstrič.
17. augusta sa vybrala partia detí s vdp. Miroslavom Komorným splavovať tiché rameno Malého Dunaja.
Andrea Struhárová sa už 9 rokov venuje golfu. Odmenou sa jej dlhoročnú snahu je tohtoročný majstrovský titul na Medzinárodných Majstrovstvách Slovenska MID-AGE ( kategória ženy nad 30 rokov a muži nad 35 rokov ), ktoré sa konali v auguste v Skalici. V tejto kategórii súťažia ženy spolu s mužmi a Andrea sa ako jediná spolu s manželom Vladimírom prebojovala do 10-členného reprezentačného tímu Slovenska.
Športové akcie TK ZOHOR:
15. októbra tenisti letnú sezónu uzatvorili spomienkovým turnajom na dvoch tenisových priaznivcov pánov Ing. F. Matloviča a Ing. R. Kovára pod názvom Memoriál Ruda Kovára a Ferdiš CUP. Počas roka tenisti zorganizovali viaceré športové podujatia (napr. súťaž družstiev mladších a starších žiačok, Majstrovstvá Bratislavy mužov a žien, turnaj mladších žiačok).
Po jennej časti futbalovej sezóny sa naši futbalisti umiestnili nasledovne: Seniori na 13. mieste zo 14-tich mužstiev, starší dorast na 11. mieste zo 16-tich mužstiev, žiaci na 11. mieste z 12-tich mužstiev a prípravka na 3. mieste z 12-tich mužstiev.
26. decembra usporiadalo OZ Roconaba Štefanský volejbalový turnaj v telocvični základnej školy.
Členovia Painbalové klubu Zohor sa 21. januára stretli na výročnej členskej schôdzi. Novými sponzormi ich klubu sa stali reštaurácia Tykadielko, kníhtlač Gerthofer, PB Zohor, Obec Zohor. V tomto roku sa paintbalisti presťahovali zo starého ihriska, ktoré bolo na strelnici za rampami, do nových priestorov, ktoré si začali vytvárať za dedinou smerom na Stupavu.

Školstvo
Materská škola
Materskú školu v šk. roku 2010/2011 navštevovalo 106 detí zaradených do piatich tried. Vo všetkých triedach pracovali kvalifikované pani učiteľky. Počas roka boli pre deti pripravené rôzne akcie, divadelné predstavenia a výlety. Predškoláci sa zúčastnili školy v prírode v Tatranskej Lomnici. V škôlke mali deti možnosť navštevovať aj záujmové krúžky, a to anglický, výtvarný a tanečný. Riaditeľkou školy je stále Beáta Dujničová a zástupkyňou Ľubica Prokopová. V tomto roku sa podarilo opraviť, vynoviť a dať do užívania pre deti druhé detské ihrisko.
Základná škola
V šk. roku 2010/2011 nastúpilo do školy 283 žiakov a 21 učiteľov. Otvorilo sa 17 tried. Na škole sa vyučujú dva cudzie jazyky, a to nemčina a angličtina. Žiaci mali možnosť pracovať v 18 záujmových krúžkov športového, vzdelávacieho a umeleckého zamerania. Počas roka sa žiaci zúčastňovali rôznych súťaží a olympiád. V celoeurópskom projekte Európa v škole sa A. Veselovská a M. Zvarová dostali so svojimi prácami až do celoslovenského kola a K. Greliková získala čestné uznanie. Na olympiáde zo slovenského jazyka sa N. Doková v okresnom kole umiestnila na 2. mieste. V Hviezdoslavovom Kubíne sa dostali M. Šomorjai a N. Doková do okresného kola, kde získali 2. a 3. miesto. Zúčastnili sa aj športových súťaží vo vybíjanej dievčat, florbale chlapcov, atletickej súťaži. Počas roka absolvovali naši žiaci lyžiarsky, plavecký výcvik a školu v prírode. Najväčšiu radosť deťom prinieslo detské ihrisko, ktoré vzniklo v areáli školy na mieste starého ihriska. Riaditeľkou školy je Mgr. Ľubica Štefanovičová a funkciu zástupkyne po Mgr. Jane Smutnej prebrala Mgr. Jana Koporcová.
Školský klub detí pracoval v 4 oddeleniach pod vedením Jarmily Stachovej.
Vedúcou školskej jedálne bola pani Andrea Osuská z Malaciek.
Rok 2011 bol smutný, lebo sme sa navždy rozlúčili s pani učiteľkami Mgr. Janou Smutnou a Jozefínou Vícenovou, ktoré svoje učiteľské roky venovali našej škole.

Výstavba
Rekonštrukcia predajne potravín na Dolnej ulici, vďaka ktorej sa priestory predajne zväčšili, čím sa z nej stala predajňa moderného typu.
Ďalej sa vybudovali nové cesty na uliciach Nám. 1. mája, Na riadkoch, Nám. mládeže.

Kriminalita
Počas roka bolo obecnou políciou vykonaných 377 zákrokov. Väčšinou išlo o zákroky pri riešení medziľudských vzťahov, či už na uliciach, rodinných domoch alebo bytoch. Taktiež to boli zásahy pri rušení nočného pokoja hlavne pred KD, požiarnou zbrojnicou, pred pohostinstvami a pred potravinami. V zimných mesiacoch to boli prípady ťažby dreva bez potrebného povolenia. Obecná polícia riešila prípady krádeže evidenčných čísiel z motorových vozidiel, krádež pneumatík, nelegálne skládky odpadu, rôzne bitky a výtržnosti väčšinou v nočných hodinách. Veľkým pomocníkom pri objasňovaní trestných činov je kamerový systém. Počas roka bolo v našej obci odchytených 29 psov, ktorí boli umiestnení do kotercov. Psi, ku ktorým sa neprihlásili majitelia, boli odovzdaní do útulku, kde sa o nich postarali.
Počas roka bolo nahlásených 7 požiarov, väčšinou to boli malé požiare.

Pohyb obyvateľstva

V roku 2010 sa do našej obce prisťahovalo .................40 osôb
Odsťahovalo .................51 osôb
Narodilo .......................29 osôb
Zomrelo ........................25 osôb
31. 12. 2011 mala obec 3273 obyvateľov.

Rok 2011 bol plný nečakaných negatívnych, ale aj pozitívnych udalostí vo svete, na Slovensku, ale aj v našej dedine.

Vytvoril / Designed by Data Online
preload obrazku navigacie preload obrazku navigacie preload obrazku navigacie preload obrazku navigacie