Rok 2014 je za nami. Do kroniky ľudstva sa zapísal najdrahšou olympiádou, najsmrteľnejšou epidémiou, najväčšou záhadou ...

Svet
 
Niekoľko volieb, vojenských konfliktov, jedna biskupská synoda, jedna epidémia a ešte veľa
ďalších udalostí sa v tomto roku udialo vo svete. Všetky sa zapísať nedajú. Tak snáď len tie, ktoré
v nás, ľuďoch zarezonovali najviac.
Obyvateľov Slovenska asi najviac zaujímal vývoj na Ukrajine a Európska únia.
Európska únia má za sebou veľmi zaujímavý rok, plný dôležitých udalostí. V máji sa konali voľby do Európskeho parlamentu, v novembri sa zmenilo zloženie Európskej komisie a po desiatich rokoch sa vymenil jej predseda, Portugalčana Barrosa vystriedal Luxemburčan Jean-Claude Juncker.
Účasť v eurovoľbách klesla na historické dno a ocitla sa na úrovni 42,54%.
Vo Vatikáne sa konala mimoriadna biskupská synoda, ktorú zvolal pápež František. Dôvodom boli viaceré kontroverzné témy, ako napr. prístup znovuzosobášených veriacich k sviatostiam, či postoj cirkvi k homosexuálom.
Konflikt na Ukrajine, ktorý vznikol ešte v roku 2013 medzi Ukrajinou a Ruskom, pokračuje. Na obidvoch stranách viedol k stratám stoviek životov a spája sa i s tragickou haváriou lietadla Malajzijských aerolínií, pri ktorej prišlo o život takmer 300 ľudí.
Hrozbou pre západné krajiny sa stala organizácia, ktorú založili radikálni islamskí teroristi na území Iraku a Sýrie s názvom Islamský štát. Ich ťaženie malo fatálne následky. Zmocnenie sa ropných ložísk v Sýrii, útoky, hrozby a popravy uväznených novinárov a humanitárnych pracovníkov. Vyvražďovanie jezidov prinútilo svetové veľmoci zakročiť, ale skoncovať s touto teroristickou organizáciou sa im nepodarilo.
Ďalší vojenský konflikt sa odohrával na území pásma Gazy, medzi palestínskymi Arabmi a židovským štátom, v ktorom zahynulo 2100 civilistov a 66 vojakov.
V Spojených štátoch sa konali voľby do Kongresu, ktoré vyhrali republikáni.
Značnú časť sveta v tomto roku vyľakala aj epidémia eboly, ktorá sa začala šíriť z afrických krajín, kde si vyžiadala viac ako 7000 životov.
Cena ropy na všetkých svetových trhoch klesla zo 100 dolárov na 60 za barel.
Najväčšou záhadou bolo zmiznutie lietadla. Na palube bolo 239 ľudí a zmizlo v marci počas letu z Kuala Lupmuru do Pekingu. Objavilo sa mnoho teórii, kde by lietadlo mohlo byť, ale žiadna sa nepotvrdila a vrak sa doposiaľ nenašiel.
Sonda Rosetta po neuveriteľných desiatich rokoch pristála na kométe s názvom Churyumov-Gerasimenko.
Športovým podujatím roka bola Zimná olympiáda v Soči, ktorá sa stala najdrahšou v histórii a aj najnebezpečnejšou. Našťastie teroristi svoje hrozby nesplnili.
Futbalové majstrovstvá sveta sa konali v Brazílii a majstrom sa stali nemeckí futbalisti, ktorí vo finále porazili Argentínu 1:0 po predĺžení. Tretí skončili Holanďania.
Hokejové majstrovstvá sveta sa odohrali v Bielorusku a prvé miesto patrilo hokejistom Ruska, druhí boli Fíni a tretí Švédi.
Najlepší haloví atléti sa stretli v poľskom Sobote, na najväčšom podujatí roka, halových majstrovstvách sveta.
 
Slovensko

Rok 2014 bol bohatý na udalosti aj na Slovensku.
Tou najdôležitejšou bola voľba prezidenta Slovenska, ktorá sa konala koncom marca. Do prvého kola sa prihlásilo 14 kandidátov a volebná účasť bola 43,4%. Keďže žiadny kandidát nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov, konalo sa aj druhé kolo, do ktorého postúpil nezávislý kandidát Andrej Kiska a zástupca strany Smer, Robert Fico. Voliči si za prezidenta zvolili Andreja Kisku, ktorý dostal 59,4 % z odovzdaných hlasov. Volebná účasť v druhom kole bola 50,48 %.
V máji sme pristúpili k volebným urnám znovu a volili sme 13 zástupcov, ktorí nás budú zastupovať v europarlamente . Záujem Slovákov bol veľmi malý a volebná účasť bola len 13,05%. O voľby nemali záujem ani mladí, ani vekom starší voliči.
V novembri sme volebný rok ukončili komunálnymi voľbami. Volilo sa v 2923 mestách a obciach. Volebná účasť bola 48,34%. Najviac primátorov a starostov, ktorí vyhrali, boli nezávislí kandidáti. Za nimi skončili kandidáti zo strany SMER –SD. Čo sa týka poslancov, poradie bolo také isté.
V januári ukončila svoju činnosť Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko. Stranu založil pred 22 rokmi Vladimír Mečiar.
Nezamestnanosť na Slovensku v tomto roku bola nižšia ako v roku 2013. Dosiahla 12,97%. Naopak, v ochorení na rakovinu sa to povedať nedá. I keď výskum stále napreduje.
Kauza nákupu predraženého CT-prístroja, ktorá vyvolala rozhorčenie medzi obyvateľmi Slovenska, stála kreslo ministerku zdravotníctva Zvolenskú, podpredsedníčku parlamentu Zmajkovičovú a nakoniec aj predsedu Národnej rady Pašku. Po prevalení tejto kauzy sa zistilo, že to nebol ojedinelý prípad.
Pozitívne sa Slovensko zviditeľnilo vo svete vďaka projektu lietajúceho auta. Nápad, za ktorým stoja
J. Vaculík a Š. Klein, vzbudil celosvetovú pozornosť. Tvorcovia automobilu by ho chceli na trh uviesť v roku 2020.
Na ZOH sa prebojovalo 63 športovcov z našej krajiny. Bojovali v 9 športových disciplínach. Najväčšiu radosť nám spravila biatlonistka A. Kuzminová, ktorá obhájila zlato spred štyroch rokov. V alpskom lyžovaní nás potešil 5. a 6. miestom lyžiar A. Žampa, hokejisti skončili na 11. mieste. Paraolympionikom sa darilo oveľa lepšie a získali 3 zlaté, 2 strieborné a 2 bronzové medaily.
Na MS hokejisti skončili na 9.mieste.
Z ME priniesli domov dve zlaté medaily vodní slalomári a bronz kanoisti. Na MS v rýchlostnej kanoistike sme získali tiež dve zlaté medaily. Ďalší úspech sme zaznamenali v športovej streľbe, kde sme získali zlato v trape na MS. Na ME v atletike získali naši športovci dve strieborné medaily.
Rok 2014 bol najteplejším rokom v histórii meteorologických meraní na Slovensku. Január bol najteplejší za vyše 60 rokov, veď v Bratislave v tomto mesiaci rozkvitli japonské čerešne a zlatý dážď.
V máji nám príroda zase ukázala svoju silu a celým územím sa prehnala víchrica sprevádzaná prudkým dažďom. Najhoršia situácia bola na Gemeri, Horehroní, Orave a Šariši. Za obeť padli dva milióny stromov, škody napáchala aj voda, ktorá postrhávala prístupové cesty, chodníky. .. Vo vyšších polohách dokonca hrozili lavíny a ohrozili aj zvieratá žijúce v lesoch Tatier. V júli sa prihnala ničivá búrka, ktorá trvala 1,5 hodiny. Najviac postihnutá bola Žilina a Vrátna dolina, kde voda zničila cestu a príval vody zobral viac ako 20 áut spred chaty Vrátna.
 

Počasie

 
Začiatok roka 2014 bol pomerne teplý. Denné teploty sa pohybovali od 5°C – 10°C a nočné sa držali nad nulou. Dňa 19.1. bolo krásne jarné počasie a teplomer ukazoval až 14 °C. Zima prišla až koncom januára, kedy teploty začali klesať a zastavili sa na mínus 5°C cez deň a mínus 11°C v noci. Slabo nasnežilo, ale sneh sa hneď aj roztopil. Ani február nepriniesol zimu aj keď sa na začiatku teploty pohybovali od 0°C do mínus 3°C. Ostatné februárové dni už boli pomerne teplé ( 6°C – 11°C ). Marec začal príjemnými teplotami 11°C – 15°C a postupne sa otepľovalo až na 20°C. Sem tam sa vyskytli mierne výkyvy na 10°C, v noci 26.3. nás postrašil aj mráz (- 1°C ).Prvá polovica apríla bola pomerne teplá ( 18°C – 21°C )a 8. apríla bola zaznamenaná prvá tohtoročná búrka z tepla. Po nej prišlo ochladenie na 15°C aj slabé sneženie a búrka. Po krátkom ochladení sa znova oteplilo na 21°C a s oteplením prišli i búrky, ktoré boli väčšinou slabé. Až do konca apríla sa teploty pohybovali od 22°C- 24°C. V máji teploty skákali hore-dole. Začiatok bol chladný , teploty boli od 14°C – 16°C, potom sa oteplilo na 23°C – 24°C a 11. 5. sa znova ochladilo na 16°C a 15.5. až na 11°C. Začal fúkať nepríjemný studený vietor, spojený s dažďom. Pršalo tri dni a na niektorých územiach Slovenska hrozili povodne. Od 19.5. sa konečne začalo otepľovať a 25.5. sme zaznamenali prvý tropický deň (30°C ). Z vysokých teplôt vznikali búrky, vďaka ktorým bol koniec mája chladný a teploty klesli na 16°C. Prvé júnové dni boli ešte studené, ale 4.6. sa začalo otepľovať a 10.6. bolo až 35°C, 14. 6 prišlo slabé ochladenie na 28°C a táto teplota sa udržala až do konca júna, len sem-tam sa ochladilo. V noci sa teploty pohybovali okolo 10°C. V nedeľu 29.6. prišla poobede slabá búrka, vďaka ktorej 28-stupňová teplota klesla na 22°C a na druhý deň až na 20°C, a celý deň pršalo. Po dvoch týždňoch prišiel konečne výdatný dážď. Začiatkom júla teploty začali stúpať a 6.7. bolo 30°C, potom prišla búrka a zase ochladenie na 24 – 25°C. Tieto teploty sa udržali až do 13.7. a boli sprevádzané dažďom a búrkami. Letné teploty prišli 14.7. a pohybovali sa od 29 -34°C a ukončila ich 21.7. silná búrka. Ochladzovanie pokračovalo aj na druhý deň silným asi
40- minútovým lejakom a teplota sa zastavila na čísle 23°C. Potom prišlo dvojdňové oteplenie na 31°C a hneď zase ochladenie na 24°C a oteplenie na 30°C, ktoré hneď ukončila búrka a teploty zase klesli na 24 -26°C. August začal 31- stupňovou teplotou a slnečným počasím, ktoré sa udržalo do 11.8,keď prešiel cez naše územie studený front a dážď, a ochladenie na 22°C. Takéto chladné počasie sa udržalo až do konca augusta. Teploty sa pohybovali od 20 – 26°C. Posledný augustový deň bolo len 19°C. Prvý september bol mokrý a studený. Bolo len 17°C. Postupne sa začalo počasie zlepšovať a 5.9. už bolo 27°C a slnečno až do 10.9. Teploty kolísali medzi 25 – 27°C. Potom prišlo ochladenie, dážď a do 19.9. bolo chladné a upršané počasie, a teploty sa pohybovali od 19 – 23°C, stúpala hladina kanála Malina. Po studenom období prišlo oteplenie na 26°C a s ním aj búrková činnosť, a ochladenie na 20°c a 23.9. až na 11°C. Koncom septembra a začiatkom októbra sa teploty pohybovali od 17 – 21°C a striedali sa slnečné a zamračené dni. Dňa 10.10 prišlo babie leto s teplotami 22°C a s inváziou komárov, ktorých sa vyrojilo viac ako cez leto. Krátkodobé ochladenie na 15°C prišlo 15.10. Pekné a teplé počasie sa udržalo až do 21.10. a teploty boli od 19 – 21°C. Rána boli už chladné. V noci z 21. na 22.10. prišiel studený front, ktorý priniesol prudký lejak a silný vietor, a ochladilo sa až na 11 – 12°C. Táto teplota sa udržala až do konca mesiaca. Noci boli mrazivé. V novembri prišlo oteplenie a teploty sa pohybovali od 15 – 19°C. Prišlo k nám druhé oneskorené babie leto. Ochladenie prišlo 11.11. a teploty sa postupne začali znižovať až na 5°C počas dňa. V noci sa teploty pohybovali od 4 do -1°C. December pokračoval novembrovými teplotami (5 – 7°C), 17.12 bolo cez deň 15°C a v noci 10°C, a ďalších 7 dní sa tepoty pohybovali od 9 – 13°C. Zima k nám prišla až na druhý sviatok vianočný, keď slabučko nasnežilo. Denné teploty sa pohybovali až do konca roka v rozmedzí -1 až – 3°Ccez deň a v noci bolo -5 až -9°C a 28.12. ešte napadlo trocha snehu, a tak naša obec vstúpila do nového roku mierne zasnežená a zamrznutá.

 

Život v obci

 
Rok 2014 sa v našej obci niesol v znamení osláv 700. výročia prvej zmienky o Zohore a finišovala príprava knihy o našej obci. Obecné zastupiteľstvo, ale hlavne kultúrna komisia a jej predseda Andrej Lacko v spolupráci so základnou a materskou školou, športovcami, organizáciami, súbormi a spolkami pripravovali veľké oslavy na mesiac jún.

Január


Ako po minulé roky, aj tento rok sa začal projektom Dobrá novina, ktorý zorganizovala naša farnosť . Šestnásť detí spolu so štyrmi dospelými sa 4.1. vybrali do 40 rodín koledovať. Podarilo sa im vyzbierať 1028,25 eur, ktoré poputovali do Kene a Ugandy. Na druhý deň OZZO pripravilo Trojkráľový koncert, kde vystúpil chrámový zbor Cantate Domino a hosťom bola operná speváčka p. Barboráková. Tu sa podarilo vyzbierať 501,90 eur. Spolu naša farnosť poslala na dobrú vec 1530,25 eur.
Prvé dva mesiace sa konali výročné členské schôdze. V januári sa stretli rybári a členovia OZZO (Zohorské ozveny). Všetci prítomní zhodnotili uplynulý rok a stanovili si priority na rok nastávajúci.
V kultúrnom dome sa už druhýkrát stretli milovníci dychovej hudby na 4. muzikantskom plese, ktorý organizuje šéf dychovky Záhorienka p. J. Fišer. Záujem bol veľký, na pódiu sa počas večera a noci vystriedalo 10 kapiel z Rakúska, Moravy a Slovenska.
V Malackách sa naši starší žiaci (D. Sirota, S.Mifkovič, P. Valík, Š. Bertovič, O. Smrek, R. Attl, P. Rybár, A. Kubiš a F. Heinrich) zúčastnili turnaja v miniľadovom hokeji a priniesli si pohár za druhé miesto.

Február


Na výročnej schôdzi sa stretli členovia hasičského zboru a hlavným bodom programu bola voľba nového výboru DHZ. Za predsedu bol zvolený M. Stopko a veliteľská funkcia zostala v rukách M. Havlína. Na budove hasičskej zbrojnice bola nainštalovaná nová tabuľa s nápisom Dobrovoľný hasičský zbor so znakom dobrovoľných hasičov Slovenska a nemeckým znakom pre dobrovoľných hasičov, čo značí dlhoročnú družbu s hasičmi z Nemecka – Hannoveru Limmer.
V poslednú februárovú sobotu sa v kostole M. Antiochijskej konala slávnosť požehnania zrekonštruovaného organa, ktorá bola súčasťou pontifikálnej sv. omše. Na koncerte sme mali možnosť si vypočuť skladby v podaní organového majstra S. Šurinu a speváčku J. Pastorekovú.
Fašiangové veselie sa začalo koncom februára detským karnevalom, ktorý zorganizovala základná škola. Masiek bolo veľa a nechýbala ani bohatá tombola.

Marec


Obdobie fašiangov ukončil už 6. krojovaný fašiang, ktorý zorganizovali OZZO a obec. Všetkých prítomných privítal podpredseda OZZO I. Mackovič. Sprievodné slovo mal p. P. Dudek, o smädné krky sa postaral Šenk u Lackú a o plné bruchá Mariška Samochinová z cukrárne. Program bol bohatý. V tomto roku oslávil folklórny súbor Zóhran 40-te narodeniny. Stretli sa starí, ale aj súčasní tanečníci, spomínalo sa na začiatky. Jedným zo zakladateľov bol p. Š. Kolenič, potom prebral žezlo p. M. Kimlička. Minútou ticha si uctili členov, ktorí medzi nimi už neboli. V krásnych zohorských krojoch vystúpili deti z MŠ, ale aj terajší folkloristi.
O polnoci divadelný súbor Šáchor spolu so všetkými prítomnými za veľkého plaču pochoval basu a začalo sa pôstne obdobie.
V kultúrnom dome sa začali stretávať mamičky so svojimi malými deťmi na hudobno-pohybovo-speváckych aktivitách pod vedením špeciálnej pedagogičky A. Prečuchovej Štefanovičovej.
Žiaci prvého stupňa sa ako každý rok zúčastnili v knižnici na Noci s Andersenom, kde ako hosť bola šperkárka a teraz už aj spisovateľka Vierka Brunovská.
Divadelný krúžok pri ZŠ, ktorý vedie p. učiteľka I. Čisárová, sa predviedol divadelnou hrou Čarodejnícka škola.
Marec bol aj mesiacom, kedy sme si volili nového prezidenta. V prvom kole prezidentských volieb prišlo u nás v Zohore k urnám 1189 voličov, čo bola 44,47% účasť. Zo 14 kandidátov najviac hlasov dostali A. Kiska a R. Procházka. Slovensko však volilo inak a do druhého kola postúpil A. Kiska a R. Fico. Hlasovacie lístky odovzdalo 1382 voličov, z toho 922 získal A. Kiska a 460 R. Fico. Volebná účasť bola 51,91%.

Apríl


V tomto mesiaci sa každoročne koná akcia Čistý Zohor, do ktorej sa zapájajú väčšinou všetky zložky, ktoré v obci fungujú. Tento rok vďaka počasiu to stihli len dôchodcovia.
Hasiči zahájili súťažnú sezónu v Záhorskej Vsi, kde sa stretlo 36 družstiev, z toho 7 zohorských. Prvé družstvo chlapcov si vybojovalo tretie miesto a zlato priniesli dievčatá, ženy a dorastenky.
Dvadsiatka detských čitateľov sa vybrala tento rok po stopách P.O.Hviezdoslava. Navštívila dedinku Leštiny, kde bol tento významný spisovateľ pokrstený. Ďalšia zastávka bola na Oravskom zámku a v múzeu P.O.Hviezdoslava v Dolnom Kubíne.
Po roku prišiel potešiť svojich fanúšikov B. Kostka so skupinou Fragile.
Hasiči postavili pred kultúrnym domom máj.

Máj


Už 10. ročník farského plesu sa konal 3. mája v kultúrnom dome. Moderátori boli A. Smreková a S. Šomorjai, a ples oficiálne otvoril p. farár M. Komorný. Úvod patril folklórnej skupine Karpaty a do tanca hrala skalická skupina Tip Top Band. Hosťom večera bol M. Čekovský a jeho hudobné kvarteto. Výťažok z plesu bol použitý na obnovu kaplniek.
V kultúrnom dome sa konala oslava Dňa matiek. Program pripravili deti z materskej a základnej školy.
V kostole sa konala Májová prehliadka speváckych zborov. Pozvanie prijali zbory zo Záhorskej Vsi – Uhranka, z Lozorna – Loza, Suchovský spevácky zbor zo Suchej nad Parnou a náš spevácky zbor Glória.
V Dlhom Klčove sa konal 21. festival tradičnej ľudovej kultúry pod názvom Šaffova ostroha. Je to celoštátna prehliadka sólistov a tanečníkov v ľudovom tanci. Cez krajské kolo, ktoré sa konalo v Gajaroch, sa až sem do finále pretancovali aj naši tanečníci zo súboru Zóhran, Ivana a František Grelikovci. Ani tu neboli len do počtu. Domov si priniesli krásne tretie miesto v kategórii C, to je súťaž tanečníkov vo veku 16 – 60 rokov.
Členovia chrámového zboru Cantate Domino sa vybrali na návštevu do Vrbového, kde sa stretli s naším rodákom vdp. Mariánom Antalom, ktorý je v spomínanej obci kaplánom. Za asistencie nášho zboru bola odslúžená sv. omša tu, ale aj v neďalekej dedinke Šipkové, kam ich Marián pozval.
V máji sa deti z našej farnosti vybrali na púť do Marianky.

Jún


Jún začal oslavou Dňa detí, ktorá sa konala v areáli základnej školy, kde sa deti mohli vyšantiť, a kdečo aj v súťažiach povyhrávať. Deň detí sa konal aj v materskom centre Motýlik.
Do priestorov kultúrneho domu zavítalo Záhorácke divadlo zo Senice s divadelnou hrou od Aristofanesa Lysistrata – Vzbura žen.
Pre pečiatku a pohľadnicu Zohora si k nám prišiel 62-ročný vitálny dôchodca –cyklista Laco Holub, ktorý je známy po celom Slovensku. V roku 2010 sa rozhodol, že na bicykli navštívi všetky mestá a obce Slovenska. Z celkového počtu 2924 už stihol navštíviť 1400.
V dňoch 16. – 18. júna boli dôchodcovia na zájazde vo Vysokých Tatrách. Navštívili Čičmany, Ružomberok, Starú Lesnú, kde boli ubytovaní. Odbehli si aj k susedom do poľského Zakopaného. Na ceste späť si pozreli skanzen v Pribyline a pútnické mesto Skalka pri Trenčíne.
Na celoslovenskom stretnutí dvojčiat a viacerčiat vo Valčianskej doline sme mali zastúpenie aj my. Pani Martina Rybárová rod.Polgárová sa sem vybrala so svojimi dcérkami Ninou a Laurou.
Nočná hasičská súťaž o putovný pohár starostky obce sa konala už 11- krát. Súťažili ženy aj muži. Pohár si odniesli muži z Jaroviec a naše ženy skončili druhé a muži štvrtí. V súťaži o najrýchlejšieho prúdara, čo je nová disciplína, sme excelovali my. Vyhrali K. Mackovičová a M. Valent.
Od 13. do 15. júna naša obec žila oslavami 700. výročia prvej zmienky o našej obci. V piatok doobeda prijali pozvanie na pracovné posedenie primátor mesta Malaciek p. J.Ondrejka a starostovia z okolitých obcí. Po obede si prezreli nový multifunkčný športový areál, ktorý bol v tento deň slávnostne otvorený a odovzdaný do užívania verejnosti. Poobede bol odhalený jubilejný strom - Dub ako odkaz pre budúce generácie v areáli základnej školy. Všetkým prítomným sa prihovorila p. starostka JUDr. Michalinová a riaditeľka školy Mgr. Štefanovičová, a školský zbor zaspieval zohorské pesničky. Odhalená bola aj pamätná tabuľa, na ktorej sú vyryté slová básnika Michala Chudu.
Nech mohutnie dub, nech tu s vami rastie
tak ako láska vašich otcov, mám.
Majte vždy smelé túžby, tiché šťastie,
nech svetlo vo vás zabráni rásť tmám.
Oslavy pokračovali v kultúrnom dome otvorením výstavy pod názvom „Zachovajme si úctu k odkazu a tradíciám našich predkov," ktorú pripravil p. Juraj Štefanovič. Zároveň bola sprístupnená aj výstava našich mladých fotografov –M. Kostkovej, M. Granca a D. Mackoviča, ktorí na fotografiách zachytili život, prírodu, ľudové zvyky v našej obci. Program pokračoval slávnostnou akadémiou, kde sa konala prezentácia knihy o Zohore. Na pódiu sa stretli všetci autori a redaktori, a poodhalili čo-to o jej príprave. Pani starostka monografiu pokrstila šampanským a popriala jej veľa, veľa spokojných čitateľov doma, ale aj v zahraničí. Po skončení programu bola možnosť si knihu kúpiť a dať si ju podpísať autormi. Záver akadémie patril udeľovaniu Ceny obce Zohor a Ceny starostky obce. Cenu obce Zohor si za dlhoročnú činnosť v oblasti kultúry prevzal p. Vendelín Fumač, za dlhoročnú činnosť v oblasti kultúry a za reprezentáciu obce doma i v zahraničí p. Michal Ščepánek, za dlhoročnú činnosť a pomoc v oblasti kultúry p. Jana Cabadajová. Cenu starostky si prevzali za spoluprácu a pomoc obci MUDr. A. Klimentová, Ing. O. Martinkovičová a MVDr. P. Matlovič. Slávnosť ozdobili svojím vystúpením žiaci základnej školy a chrámový zbor Cantate Domino, a ich hudobný hosť z Moravy Mužáci z Kobylí, ktorí na počesť našich osláv zložili pesničku Zohorská dědina, ktorú aj spoločne so zborom Cantate Domino zaspievali.
1. sloha
Zohorská dědina tá jedna jediná,
taková dědina co ju mám rád.
Tam šeci zpívajú, lásku rozdávajú,
tam su já najradšej tam je moj kamarád.
Ref. Zohore Zohore dědinko prekrásna
pre tvoju pesničku išel bych sveta kraj.
2. sloha
Zohorská děvčica tá jedna jediná
taková děvčica, co ju mám rád,
tá keď sa zasmeje, srdénko zahreje,
pre to ju lúbim a chcem si ju za ženu brat.
Ref. Zohore Zohore děvčico prekrásna
pre tvoje srdénko išel bych sveta kraj.
3. sloha
V podvečer pod májú, chlapci sa schádzajú
šikovné cerečky rádi majú.
A než sa rozední, polibek poslední
a s túto pesničkú veselo odchádzajú.
Ref. Zohore Zohore dědinko prekrásna
pre tvoju pesničku išel bych sveta kraj
Piatkové oslavy ukončil rockový koncert kapiel Rocklina a Vyprážané nohy z gauča na ihrisku, kde bolo postavané veľké pódium.
Sobota začala ranným budíčkom v miestnom rozhlase a zároveň aj pozvánkou moderátorov celých osláv B. Štefanovičovou a K. Lackom na program, ktorý bol na tento deň pripravený. Už od rána na pódiu na ihrisku vyhrávala dychová hudba Veselá muzika zo Stupavy, na futbalovom trávniku prebiehal Memoriál K. Sabola vo futbale žiakov a tých skôr narodených. Pred kultúrnym domom mali možnosť mamičky s detičkami venovať sa detským aktivitám a čakal tam na nich aj kúzelník. Poobedný program bol pestrý a bohatý. Začal sa slávnostnou akadémiou č.2, kde sa predstavili naši najmenší, ale aj najstarší obyvatelia našej krásnej obce. Svoj program predviedli škôlkari, školáci, tanečníci zo súboru Zóhran, divadelníci zo Šáchora, rómska hudobná skupina Janett band. Záver akadémie patril zboru Glória a hudobnej skupine Vega. Tieto dve hudobné telesá spoločne zaspievali pesničku, ktorá bola zložená na počesť osláv. Hudbu skomponoval p. J. Štefanovič a text p. E. Šteffeková a volá sa Zohor môj jediný.
Text pesničky: Zohor môj jediný
1.sloha Dolu pod Borníčkom domčeky rozkladá
dedinka najkrajšia, Zohorom volaná.
Malina tichúčko brehy tu obmýva,
Pod svojou hladinou rybičky ukrýva.
Ref. Zohor je jediný, jediný na svete,
Zohor ja milujem, ak o tom neviete.
Odhalí tisíc krás, každá ma dostane
a moje srdiečko navždy v ňom ostane.
2. sloha Na Pieskoch dozrieva každý rok pšenička
a lúky pokrýva mäkučká trávička.
Srnky si pokojne po lese behajú
a vtáci nad hlavou radostne spievajú.
Ref. Zohor je jediný, jediný na svete, .
Výstrelom z dela sme sa vďaka šermiarskej skupine Tauris z Martina a divadelníkom zo Šáchoru preniesli do roku 1314. Kráľ Karol I. Róbert v tomto roku odovzdal darovaciu listinu na územie našej obce Ottovi z Tallesbrunnu (Telesprun), a odvtedy má Zohor svoje pevné miesto na mape sveta. Pod pódiom šermiari predvádzali svoje šermiarske umenie a výstrelmi z dela nás vrátili napäť do reality. Všetkým prítomným p. starostka spolu s p. Ľ. Zálesňákovou predstavili knihu Monografiu Zohor. V oslavách sa pokračovalo do neskorých nočných hodín. Na pódiu sa vystriedali manželia Červinkovci a country skupina OUKEY, ktorá svojim viac ako hodinovým koncertom ukončila sobotný program.
V nedeľu sme si 700-ročnicu uctili v kostole sv. Margity Antiochijskej slávnostnou sv. omšou. Veriaci prišli poďakovať za všetky milosti a Božiu pomoc a ochranu pre našu obec, občanov, rodákov žijúcich mimo obce, ale aj tých, ktorí už nie sú medzi nami. Po sv. omši sa konala procesia na cintorín, kde bol na úctu našich predkov odhalený pamätný strom – platan. Pár slov pridal p. farár a p. starostka a v podaní zborov Cantate Domino a Glória zaznelo pár krásnych piesní. Odhalená bola aj pamätná tabuľa, na ktorej sú vyryté slová básnika Michala Chudu.
Nech vám tu, drahí, šumí chorál vďaky
platan, čo v našich srdciach korení.
Raz prídeme k vám – život je už taký –
vo svetle novej, večnej premeny.
Sviatočnú nedeľu spríjemnila svojím vystúpením pred kultúrnym domom dychová hudba Prespolanka. V podvečerných hodinách pripravilo OZZO v priestoroch pizzerie Tykadielko (v minulosti tu bolo kino) premietanie DVD o oprave a histórii kostolného organu, ktorý je po rekonštrukcii opäť funkčný.
O fotografický a filmový materiál osláv 700. výročia prvej zmienky o našej obci sa postarali fotografi M. Granec, D. Mackovič a J. Ščepánková a kameraman M. Sedlák.

Júl


Pri príležitosti Cyrilo-metodejských dní sa v kostole konala prehliadka speváckych zborov za účasti nášho zboru Glória, zboru Jabĺčko z Rovinky, zboru Nevädza zo Stupavy a Suchovského speváckeho zboru zo Suchej nad Parnou.
Hodový jarmok je už samozrejmosťou. Na počúvanie , ale i do tanca vyhrávala už od rána dychová hudba Veselá muzika zo Stupavy. Slovenskí a moravskí vinári v spolupráci s OZZO priniesli na okoštovanie, ale aj na predaj vína zo svojej bohatej zbierky. Svoje umenie prišli ukázať aj zruční remeselníci a výrobcovia rôznych domácich produktov. Medzi nimi i naši dôchodcovia s domácimi rezancami.
Do kresťanského tábora sa prihlásilo 50 detí, ktoré prázdninovali v rekreačnej oblasti Výtoky , Moravany nad Váhom. Pripravený bol bohatý program a prišiel ich pozrieť aj p. farár M. Komorný, ktorý odslúžil omšu priamo v tábore pod holým nebom.
V máji začal boj našich mladých hasičov v súťaži Plameň. V okresnom kole v Malých Levároch chlapci vyhrali a postúpili do krajského kola do Pezinka, kde opäť vyhrali, čím sa im otvorila cesta do celoslovenského kola hry Plameň do Hurbanova. A tá sa konala v júli. Medzitým si ešte odskočili do letného tábora Krpáčovo. Odtiaľ plní nadšenia a športového elánu odišli do Hurbanova. Tu sa odohrala hlavná súťaž. Na prvýkrát si vybojovali 8. miesto na Slovensku, čo je veľmi pekné umiestnenie. Konala sa tu aj olympiáda, na ktorej skončili na 3. mieste.

August


V auguste sa v našom kostole konali až dva organové koncerty. V rámci 23. ročníka Medzinárodného hudobného festivalu Slovenské historické orgány to bol koncert popredného belgického organistu Jana Vemeira. Posledná augustová nedeľa patrila zase 5. ročníku Medzinárodného katedrálneho festivalu, ktorý sa konal v Dóme sv. Martina v Bratislave. Popri koncertoch v tomto chráme, naplánovali aj zopár koncertov v iných kostoloch v okolí Bratislavy. Tento rok to bol koncert vynikajúceho amerického organistu Davida di Fiore.

September


V poľskom meste Kašalina sa zúčastnil Medzinárodnej súťaže náš mladý nádejný fotograf D. Mackovič. Prezentoval sa súborom fotografií pod názvom Moja dedina, za čo získal cenu primátora mesta Kašalina. Okrem Davida našu obec preslávili aj žiaci 6. ročníka, M. Tóthová, D. Valovič, M. Matlovič a Š. Kovár, ktorí sa zúčastnili televíznej súťaže pre deti v RTVS Daj si čas. Právom túto súťaž vyhrali a pre školu získali finančný dar.
V septembri oslávili naši hasiči už 135.výročie založenia DHZ v Zohore. Oslavy začali budíčkom v rozhlase a pokračovali položením kytice k soche sv. Floriána a sv. omšou v kostole. Nakoľko počasie bolo daždivé, súťaže, ktoré boli pripravené, sa museli zrušiť. V kultúrnom dome sa konala slávnostná členská schôdza, na ktorej boli odovzdané ďakovné listy aktívnym členom . Pozvanie prijali zástupcovia z okolitých obcí (Láb, Vysoká pri Morave, Záhorská Ves, Lozorno) zástupcovia družobného zboru Hannover – Limer a Kouníc. Záver patril krsteniu nových dresov, v ktorých budú naši hasiči hájiť farby svojho zboru na rôznych súťažiach.
Pri príležitosti 85.výročia klubu filatelistov v Malackách bol udelený pamätný list Kultúrnemu domu Zohor za spoluprácu pri usporadúvaní búrz. Z rúk primátora mesta Malacky p. J. Ondrejku ho prevzal p. J. Štefanovič.
Vyše 30 športovcov – dôchodcov sa zúčastnilo 3. ročníka Športových hier seniorov v Seniorville v Jablonovom. Medzi nimi bolo i družstvo zo Zohora, ktoré po absolvovaní všetkých súťaží, skončilo na 2. mieste.
Občianske združenie Zohorské ozveny v spolupráci s Obecným úradom v Zohore aj tento rok pripravili celodenný hodový program Cibuľové hody. Počasie bolo premenlivé, strašili dažďové mraky, z ktorých troška aj zapršalo. Do súťaže varenia gulášu sa zapojilo 17 skupín. V rámci tejto súťaže sa bojovalo aj v krájaní cibule. Najšikovnejším krájačom sa stal M. Vrablec (Čičo). Vyhralo zoskupenie Špecialisti v zložení manželia D. a L. Kovárovci a M. Grelik s priateľkou. Na počúvanie hrala skupina LOFOŠI. Okrem varenia gulášu sa mohli súťažiaci zapojiť ešte do ďalších súťaží. V pití piva a hode bagančou vyhrali Vínne mušky. Na ihrisku bojovala prípravka s Vysokou pri Morave a po nich si zmerali sily Rinkop a Vendelín. Na detskom ihrisku prebiehali súťaže pre deti. Vo večerných hodinách sa konal koncert rockovej skupiny Wooders. V nedeľu sa konala sv. omša za účasti divadelníkov Šáchoru, ktorí priniesli dožinkový veniec, a poobede na deti čakali kolotoče.

Október


Výstava vyrezávaných bučí, lampiónový sprievod, ohňová šou skupiny Aratron aspis, to je už známy Bučový festival. Okrem toho súťaž o najväčšiu a najmenšiu buču, najväčšie jadierko, atypickú zeleninu. Najkrajšiu vyrezávanú buču vytvoril Mirko Kučera a hrala skupina Vega.
Miestna ľudová knižnica usporiadala besedu s detskou spisovateľkou Gabikou Futovou. Beseda sa konala v priestoroch základnej školy a zúčastnilo sa jej približne 60 detí.
Na obecnom úrade sa stretli na slávnostnom zápise do kroniky sedemdesiatnici.
Na husacine si aj tento rok pochutilo 165 dôchodcov. Pri tejto príležitosti zablahoželali p. V. Fumačovi 95-tim narodeninám.
Za oddychom a nabratím nových síl do práce sa na celý týždeň vybralo 43 dôchodcov. Cieľ ich cesty boli trenčianskoteplické kúpele. Pred tým ešte stihli návštevu Bratislavy.
V tomto mesiaci sa konalo stretnutie 65-ročných a starších občanov našej obce. Všetkých prišla pozdraviť starostka obce a zástupkyne z vyšších miest p. Lomnická a p.Mrázová. Program pripravili p. učiteľky s deťmi z materskej a základnej školy. Do tanca hrali manželia Červinkovci.
V týždni od 26.10 do 2.11. sme mali možnosť zažiť v našej farnosti po 15 rokoch misie. Prišli k nám verbisti zo spoločnosti Božieho slova v Nitre. Preberali sa témy ako hriech, sv. spoveď či sv. omša. Misionári sa venovali deťom nielen v kostole, ale navštívili ich aj v škole. Veriaci mali možnosť si obnoviť krstné a manželské sľuby.

November


Materské centrum Motýlik usporiadalo Zimnú burzu detského oblečenia a hračiek v kultúrnom dome.
Jednota dôchodcov si 11.11.o 11:00 hod. uctila pamiatku padlých vojakov v 1.sv. a 2.sv. vojne položením kytice z červených makov k pomníku.
Zväz poľovníkov ako každý rok zorganizoval Katarínsku zábavu.
V novembri sa naša rodáčka Melánia Zálesňáková, ktorá je členkou Spoločnosti Malých sestier Ježišových, stretla osobne s pápežom Františkom.
Dňa 15. novembra sa konali voľby starostu a poslancov nášho obecného zastupiteľstva.
Na post starostu sa prihlásilo 5 kandidátov, ktorí skončili v tomto poradí:
Starostom obce na roky 2014 – 2018 sa stal Bc. Martin Zálesňák s počtom platných hlasov 652.
Poradie ostatných kandidátov:
Gabriela Kafková, Mgr. s počtom hlasov 536
Renáta Duffeková, Ing. s počtom hlasov 193
Andrej Lacko s počtom hlasov 79
Mário Brezanský s počtom hlasov 28
Za poslancov kandidovalo 17 občanov Zohora
Zvolení za poslancov obecného zastupiteľstva boli:
Martin Zálesňák, Bc. s počtom hlasov 1040
Jana Ščasná, Mgr. s počtom hlasov 701
Marek Granec, Bc. s počtom hlasov 607
Katarína Zálesňáková, Mgr. s počtom hlasov 601
Lucia Besedová, Mgr. s počtom hlasov 576
Jozef Gerthofer s počtom hlasov 528
Miroslav Kovár s počtom hlasov 510
Ivan Mackovič, Ing. s počtom hlasov 502
Martina Rybárová s počtom hlasov 478
Peter Labák, RNDr., PhD. s počtom hlasov 465
Ján Polakovič, Ing. s počtom hlasov 452
Náhradníci – kandidáti, ktorí neboli zvolení za poslancov obecného zastupiteľstva:
Vladimíra Jakabová, Bc. s počtom hlasov 434
Milan Olejár, Ing. s počtom hlasov 433
Marcel Dudek, Ing. s počtom hlasov 426
Simon Šomorjai s počtom hlasov 393
Igor Kuchár s počtom hlasov 290
Marek Stopko s počtom hlasov 274
POZN. Nakoľko kandidát na poslanca obecného zastupiteľstva Martin Zálesňák, Bc. bol zvolený za starostu, nastupuje za poslanca prvý náhradník: Vladimíra Jakabová, Bc.
Volieb sa zúčastnilo 2707 oprávnených voličov, z toho hlasovať prišlo 1501 voličov, čo je 55,44% účasť.
Obecné zastupiteľstvo zriadilo 5 komisií.
Rozdelenie poslancov do komisií:
Komisia finančná:
• Martina Rybárová – predseda
• Mgr. Jana Ščasná
• Jozef Gerthofer
• RNDr. Peter Labák, PhD.
• Bc. Vladimíra Jakabová
Komisia výstavby, ŽP a ÚP
• Ing. Ivan Mackovič – predseda
• Bc. Marek Granec
• Jozef Gerthofer
• Miroslav Kovár
• Ing. Ján Polakovič
Komisia vzdelávania a športu:
• Bc. Vladimíra Jakabová – predseda
• Mgr. Jana Ščasná
• Miroslav Kovár
• RNDr. Peter Labák, PhD.
• Ing. Ján Polakovič
Kultúrna komisia:
• Mgr. Jana Ščasná - predseda
• Mgr. Katarína Zálesňáková
• Mgr. Lucia Besedová
• Ing. Ivan Mackovič
• Martina Rybárová
Komisia sociálna a zdravotníctva:
• Mgr. Lucia Besedová - predseda
• Bc. Marek Granec
• Mgr. Katarína Zálesňáková
• Miroslav Kovár
• Martina Rybárová
Krízový štáb obce Zohor:
Starosta Bc. Martin Zálesňák
Bc. Marek Granec
Miroslav Kovár
Martina Rybárová
Okrem starostu obce môže sobášiť aj poslankyňa Mgr. Jana Ščasná a RNDr. Peter Labák, PhD.
Piatok je deň, kedy sa konajú zasadnutia obecného zastupiteľstva.

December


S vianočným koncertom k nám na Mikuláša zavítal spevák a legenda slovenskej country hudby Alan Mikušek. Prišiel s novou kapelou a v novom šate.
Medzi deti prišiel Mikuláš. V priestoroch kultúrneho domu im čakanie spríjemnila hudobná skupina Vega. Deti ho privítali potleskom a jasotom a predviedli mu program, ktorý si pripravili. Odmenou im boli sladkosti, ktoré im rozdal Mikuláš so svojimi pomocníkmi anjelmi. Nechýbali ani čerti. Mikuláš rozsvietil vianočný stromček, ktorý obci venovala rodina Ščasná z ulice na Nám.1. mája č.13. Mikuláš sa ešte zastavil v materskej a základnej škole.
Prvá akcia novozvolených poslancom kultúrnej komisie boli vianočné trhy.
Zohorská kresťanská mládež aj tento rok pre návštevníkov sv. omše pripravila na 3. adventnú nedeľu malé pohostenie – punč a koláčiky.
Začiatkom decembra sa spustila skúšobná prevádzka ľadovej plochy, ktorá vznikla v priestoroch multifunkčného areálu. Ľadová plocha sa využívala po celý deň a záujem verejnosti bol veľký.
Prvý sviatok vianočný skupina Vega a deti z farnosti Zohor pre občanov obce pripravili Jasličkovú pobožnosť, kde sa predstavili s príbehom o narodení Ježiška. Na druhý deň sa konal vianočný koncert cirkevného speváckeho zboru Glória a na ľadovej ploche si na prvom tohtoročnom turnaji v hokeji zmerali svoje sily hokejisti. Turnaja sa zúčastnilo 5 družstiev, hralo sa každý s každým a prvenstvo si odnieslo mužstvo Roksori. Koniec roka niektorí naši občania zakončili výstupom na hrad Pajštún.
Zohor sa zapojil do pomoci ukrajinským utečencom, ktorú organizovala skupina s názvom Pokojní bojovníci. V Zohore mal zbierku na starosti Jakub Gerthofer. Zberné miesto sa nachádzalo na Kvetnej ulici č.38. Zapojilo sa 67 ľudí zo Zohora a okolia, a vyzbieralo sa 765 kg oblečenia, 103 kg topánok, 70 kg hračiek, 19 kg drogérie, 32 kg zdravotníckeho materiálu, 35 kg potravín a detský kočík.
Do knižnice sa tento rok zapísalo 412 čitateľov, v knižnom fonde bolo 16 270 kníh a knižnicu viedli Jana Ščepánková a Mária Šteffeková.
Červený kríž zorganizoval 4-krát akciu Darovanie krvi. Stretlo sa tu 128 dobrovoľných darcov krvi.
Spravodajský web Záhorí.sk – správy z našej ulice vyhlásilo 3. ročník o Naj obec a mesto na Záhorí. Hlasovalo sa cez internet a zapojilo sa 2251 ľudí. Zohor skončil na 13. mieste.

 

Šport

 
Hokejbal – Sezóna 2013 -2014
O hokejbal je u nás stále veľký záujem, hlavne v radoch najmenších. Stále je čo vylepšovať či už herne alebo na ihrisku. Dokončili sa ochranné siete a začala sa používať svetelná tabuľa. Zakúpili sa kryté striedačky. Hráči sa zúčastnili rôznych turnajov. V Devínskej Novej Vsi skončili na 4. mieste. Žiacke družstvo LIGTNING sa zúčastnil medzinárodného turnaja v Gajaroch, kde postúpili do Play Off a skončili na 6. mieste. Po ukončení sezóny starší žiaci prestúpili k seniorom do HKB Roconaba a zostalo len družstvo prípravkárov, ktorí sa tiež počas roka zúčastňovali na turnajoch. Na tradičnom zohorskom turnaji sa umiestnili na 4. mieste.
Paintball – Sezóna 2014
Painball má za sebou náročnú a pestrú sezónu. Paintballisti dokončili vlastné ihrisko, čo im umožnilo viac trénovať a organizovať aj vlastné akcie pre verejnosť. Počas roka sa zúčastnili na 13-tich turnajoch, z toho 6 v zahraničí. Zorganizovali Amatérsky turnaj pre neregistrovaných hráčov. Stali sa spoluorganizátormi Mini rock festivalu, ktorý sa konal v našom kultúrnom dome.
Tenisový klub Zohor
Tenisový klub poskytoval svoje priestory pre rekreačných aj súťažných hráčov. Športovú prípravu absolvovalo 25 detí. Zapojili sa do súťaží, ktoré boli organizované STZ. Zorganizovali turnaj mužov a žien – Majstrovstvá bratislavského regiónu. Ďalej sa konala Súťaž družstiev, kde staršie žiačky Zohora hrali II. triedu bratislavského regiónu a skončili na 5. mieste. Čo sa týka súťaží jednotlivcov za mládež dosiahla najvýraznejšie výsledky Emma Hubeková. V súťaži družstiev odohrala zápasy v Slávii Agrofert STU Bratislava, kde postúpila na majstrovstvá Slovenska družstiev do Žiliny, kde obsadila 6. miesto. Prebojovala sa aj na MSR starších žiačok ( jednotlivci), kde sa dokázala prebojovať medzi najlepšiu šestnástku, čím potvrdila svoje postavenie v celoštátnom rebríčku. V priebehu sezóny 2014 absolvovala 18 turnajov po celom Slovensku s umiestnením v semifinále, finále i víťazstvom.
Ďalšími tenisovými nádejami sú Michaela Struhárová, ktorá odohrala súťaž družstiev starších žiačok II. trieda a hosťovala v družstve mladších žiačok v Malackách. Zúčastnila sa na dvoch turnajoch s jednou semifinálovou účasťou, Lucia Fuseková a Klára Hurtová odohrali len súťaž družstiev. Z dospelých Zohor zastupoval Daniel Valent, odohral osem stretnutí súťaže družstiev medzi mužmi a seniormi. Hosťoval v Malackách a v Záhorskej Bystrici. Vo vekovej kategórii 35+ sa prebojovali na MSR seniorov a obsadili 3.miesto. Zúčastnil sa jedného turnaja jednotlivcov a to MSR seniorov a svoju vekovú kategóriu vyhral.

 
Školstvo

 
Materská škola – riaditeľka Beáta Dujničová
V školskom roku 2013/2014 nastúpilo do materskej školy 123 detí a venovalo sa im 12 pedagógov. Počas roka absolvovali plavecký výcvik ,školu v prírode, týždeň detskej radosti, MDD, Mikuláš, návštevu obecného úradu, knižnice, požiarnej zbrojnice, divadla, stajní vo Vysokej pri Morave a iné aktivity. Pripravili vystúpenie pre starých rodičov, pre mamičky, veľa športovali. Mali možnosť navštevovať krúžok angličtiny a mažoretiek. Zapojili sa do projektu „zdravé pitie." Priestory škôlky sa vybavili novými pomôckami a hračkami, ktoré podporujú zážitkové učenie, zakúpili sa nové paplóny, televízor, sušička prádla, kuchynský robot, čerpadlo na plynový kotol, dali sa ušiť nové detské kroje, podušky na stoličky, poháre na pitný režim. Zapojili sa do projektu Bratislavského samosprávneho kraja Naša škôlka- Náš kraj, v rámci ktorého získali dotáciu 5000 eur na projekt Rekonštrukcia sociálnych zariadení. Do Rady školy pri Materskej škole v Zohore boli zvolení poslanci Mgr. Lucia Besedová ,Miroslav Kovár a Ing. Ivan Mackovič.

 
Základná škola – riaditeľka Mgr. Ľubica Štefanovičová, zástupkyňa Mgr. Jana Koporcová, vedúca jedálne Ing. Sylvia Dudeková.
Do školy v škol. roku 2013/2014 nastúpilo 281 detí a skončilo ju 284, z toho 26 deviatakov. Na škole pracovalo 22 pedagógov a tried bolo po dve v ročníku okrem siedmakov, tu bola len jedna trieda. Úspešnosť v monitore mali deviataci zo slov. jazyka -76,26% a z matematiky 64,04%. Vďaka týmto výsledkom skončili na druhom mieste v okrese a na tridsiatom druhom mieste v kraji. Celková úspešnosť v obidvoch predmetoch bola 76,3 % čo, nás zaradilo na prvé miesto v okrese Malacky. Podľa úspešnosti monitoru NEKO ( Inštitút pre sociálne a ekonomické reformy) spravili rebríček najlepších základných a stredných škôl. V bratislavskom kraji je 158 škôl a zohorská škola získala ohodnotenie 5,6, čo ju zaradilo na 15. miesto v kraji a na 1. miesto v okrese. Žiaci aj v tomto roku dosahovali výborné výsledky na rôznych súťažiach, olympiádach a projektoch, kde sa častokrát dostali až do celoslovenského kola. Na škole fungovalo 20 krúžkov. Žiaci sa zúčastnili rôznych kultúrnych podujatí (divadlá, kino, výstavy). Zapojili sa aj do charitatívnych akcií, ako Deň narcisov. Školu navštívil aj spisovateľ Ondrej Sliacky pri príležitosti odovzdania ceny nášmu žiakovi Iľjovi Soldánovi, ktorý vyhral v súťaži časopisu Slniečko bicykel. Do Rady školy pri Základnej škole Zohor boli zvolení poslanci Mgr. Katarína Zálesňáková, RNDr. Peter Labák, PhD. a Ing. Ján Polakovič. V družine pracovali 4 vychovávateľky v 4 triedach.

 

Kriminalita

 
Obecná polícia v tomto roku riešila 217 oznámení od občanov, týkajúcich sa hlavne rušení nočného kľudu, nezhôd v rodinách, odchytu psov, požívania alkoholu na verejných priestranstvách, hľadania nezvestnej osoby, krádeže vecí a krádeže vlámaním a pod. Niektoré trestné skutky sa podarilo vyriešiť hneď na mieste činu, iné pomocou kamery a niektoré odovzdali ďalej OOPZ v Stupave alebo v Malackách.
Hliadke sa podarilo zabrániť skočiť pod vlak podnapitému mužovi, ďalej zabránili krádeži na futbalovom štadióne, vypátrali zlodeja, ktorý kradol v záhradnom domčeku, ďalšieho, čo ukradol bicykel zo základnej školy. Hľadali 10-ročného chlapca, ktorý sa nakoniec vrátil domov sám. Podarilo sa im zistiť páchateľov, ktorí za cintorínom vyrobili skládku odpadu, odchytili 15 psov, z toho 12 sa vrátilo k pôvodným majiteľov a 3 boli zverení novým. V 6 prípadoch riešili nájdenie osobných dokladov, bankomatových kariet a mobilov.
Počas roka 16-krát zasahovali hasiči pri požiaroch. Väčšinou horeli trávnaté porasty, na poli alebo na kanáli. Dvakrát zachraňovali majetok občanov. Na Struhárovej ulici to bola prístavba rodinného domu a na Staničnej ulici hospodárska budova.

 

Výstavba

 
V tomto roku čo sa týka výstavby, boli finančné prostriedky použité na položenie asfaltu na ulici Na pasienkoch, 5% z celkovej sumy, ktorá bola použitá na prestavbu futbalového ihriska na multifunkčný športový areál.

 

Pohyb obyvateľstva

 
V roku 2014 sa do našej obce prisťahovalo ................. 38 osôb
odsťahovalo ................. 52 osôb
narodilo ....................... 44 detí
zomrelo ........................ 26 osôb
Spoločné „Áno" si povedalo 10 párov.
31. 12. 2014 mala obec 3341 obyvateľov.
Najstarším obyvateľom je pán Vendelín Fumač vo veku 95 rokov.

Vytvoril / Designed by Data Online
preload obrazku navigacie preload obrazku navigacie preload obrazku navigacie preload obrazku navigacie