Svet

Rok 2015 bol v mnohých smeroch zložitý, či už išlo o politickú situáciu alebo o hrozbu terorizmu. Aj v tomto roku zbytočne zomierali ľudia vo vojnách či pri haváriách. Nedá sa zaznamenať všetko, ale dominujúcou bola utečenecká kríza. Vojna v Sýrii a Iraku vyhnala z domovov milióny ľudí. Po tom, čo našli útočisko v Turecku a ďalších krajinách sa tento rok začali posúvať do Európy. Nie všetky štáty Európy chceli imigrantov prijať. Podľa vysokého komisára OSN pre utečencov dorazilo do Európy vyše osemstotisíc imigrantov. Takmer 3700 ich po ceste zomrelo. Európska únia presadila povinné kvóty na ich prerozdelenie do všetkých členských štátov. S týmto však všetci nesúhlasili. Ďalšou hrozbou pre Európu bola vojna s islamistami, ktorí hneď na začiatku roka vtrhli v Paríži do redakcie satirického časopisu a bez milosti postrieľali 10 ľudí. Oveľa väčšiu hrôzu zažil Paríž v piatok 13. novembra, keď bojovníci islamu priamo v uliciach, baroch a hudobnom klube zabili najmenej 130 nevinných ľudí. Okrem Francúzska zaútočili teroristi aj v Kuvajte, kde sa terčom stala šiitska mešita a v tuniskom letovisku, kde zabili 40 dovolenkárov, v Nairobi pozabíjali v nákupnom stredisku 148 ľudí. Teroristi mali na svedomí aj pád ruského lietadla, pri ktorom zahynulo 224 osôb.

Od januára sa dá v Litve platiť eurom.

Vo februári sa dohodli lídri Ruska, Ukrajiny, Nemecka a Francúzska na prímerí na východe Ukrajiny.

Silné zemetrasenie v Nepále pochovalo takmer 8900 osôb.

Írsko si v referende odhlasovalo manželstvá homosexuálov.

Grécko zostalo na mizine, zatvorené boli banky a bankomaty dali ľuďom len 60 eur na deň a vláda dostala krajinu takmer do bankrotu. Nakoniec sa podvolila medzinárodným veriteľom a spravila tvrdé škrty a zvýšila dane.

V júli sa skončilo 54-ročné nepriateľstvo medzi USA a Kubou. Tieto štáty obnovili diplomatické styky.

Počas púte v saudskoarabskej Mekke bolo ušliapaných 2200 pútnikov.

Najvýznamnejšími objavmi roku boli nájdenie vakcíny na ebolu a objavenie nového antibiotika (po 30 rokoch). V Južnej Afrike vedci archeológovia našli fosílie dosiaľ neznámeho predchodcu človeka a prostredníctvom sondy americkej NASA sa zistilo, že na planéte Mars tečie voda a že by tu mohol byť aj život.  

Svetová antidopingová agentúra obvinila ruskú vládu z krytia dopingu.

 

Slovensko

Aj na Slovensku sa najviac riešila utečenecká kríza v Európe. Slováci na čele s Róbertom Ficom nechceli prijať kvóty Európskej únie, ktoré spočívali v tom, že každý členský štát mal prijať určitý počet migrantov. V Gabčíkove bol postavený prvý tábor pre imigrantov, ktorí postupne odchádzali do Nemecka a potom ďalej do severských štátov. Teroristické útoky nás našťastie obchádzali, ale zistilo sa, že teroristi mali zbrane, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou pochádzali zo Slovenska. Išlo o zbrane, ktoré boli upravené tak, aby sa nedali používať v boji, ale stačila malá finta a stali sa znova funkčnými.

Z 19 krajín eurozóny malo Slovensko najväčší rast ekonomiky. Ku koncu roku to bolo 3,7 %. Darilo sa nám aj na poli znižovania nezamestnanosti. Tá klesla na 10,9%, nižšia bola naposledy v roku 2009. Najviac nezamestnaných bolo mladých ľudí.

Znížili sa zdravotné odvody. Minimálna mzda bola 380 eur.

Vo februári sa konalo referendum o rodine. Ľudia mali možnosť vyjadriť svoj názor na ochranu tradičnej rodiny. K urnám prišlo iba 21,41% voličov, a preto bolo referendum neplatné.

Na jar na politickej scéne zarezonovala kauza Váhostav. Firma, ktorej šéfoval J. Široký,

sa dostala na pokraj krachu a zostala dlžná drobným veriteľom desiatky miliónov eur.

V auguste bol na tri mesiace otvorený druhý dôchodkový pilier.

Pri Červenom Kameni sa zrútili dve lietadlá, v keď skúsení parašutisti nacvičovali hromadný zoskok. Išlo o najväčšiu leteckú tragédiu v histórii Slovenska, pričom si vyžiadala 7 mŕtvych a 31 zranených.

Začiatkom novembra vypukol v levočských lesoch jeden z najväčších požiarov na Slovensku. Zhorelo asi 250 hektárov lesa.

Augustové sucho malo dosah na úrodu zemiakov, repy a slnečnice, a preto na jeseň boli zemiaky drahšie. Obilnín farmári zožali dostatok.

Kvôli tomu, aby sa predišlo potravinovým škandálom a tiež aby sa podporila domáca produkcia mäsa a mäsových výrobkov, musí byť na obale napísané, kde bolo zviera chované a zabité.

Volkswagen priznal, že v naftových autách mal softvér, ktorý klamal o výške emisií, vďaka čomu sa ich akcie na trhu prepadli takmer o polovicu. Na Slovensku muselo asi 40 tisíc áut navštíviť servis.

Pri Nitre postaví svoj závod automobilka Jaguár Land Rover.

Na športovom poli sa darilo hokejistom do 20 rokov, ktorí na majstrovstvách sveta v Kanade získali bronz. Zato národnému tímu sa v Ostrave nepodarilo postúpiť zo základnej skupiny a trénera Vůjteka vystriedal Zdeno Cíger.

Slovenskí športovci získali na I. európskych hrách v Baku 2 zlaté, 2 strieborné a 3 bronzové medaily.

Peter Sagan aj v tomto roku získal zelené tričko na cyklistických pretekoch Tour de France a v septembri sa stal majstrom sveta a zároveň aj slovenským športovcom roku 2015.

Majstrami sveta sa stali chodec Matej Tóth, štvorkajak v zložení Myšák, Vlček, Tarr a Linka, strelec Erik Varga.

Slovenským futbalistom sa podarilo prebojovať na majstrovstvá Európy do Francúzska.

Tento rok sme sa navždy rozlúčili s kardinálom J. Ch. Korcom, s hercami L. Chudíkom, I. Palúchom a M. Pavelekovou, a športovým komentátorom I. Niňajom.

 

Obec

V roku 2015 sa naplno ujal svojej funkcie nový pán starosta Martin Zálesňák a spolu s ním aj 11

zvolených poslancov. Ich prácu sme pozorne sledovali a dá sa povedať, že pracovali v rámci svojich možností svedomite a občania boli spokojní, i keď vždy sa našli aj tí druhí. Bol spustený portál Odkazprestarostu.sk, ktorý umožnil občanom a návštevníkom obce nahlásiť problémy, ktoré ich trápia, a to jednoducho a rýchlo. Po skúšobnej lehote sa však obec z tohto portálu odhlásila.

V tomto roku sa stala nemilá vec, nadobro sme sa rozlúčili so starým hasičským autom. Oprava už nebola možná. A tak naši hasiči zostali bez auta. Ale našťastie nie nadlho. Pán minister vnútra R. Kaliňák splnil sľub, ktorý dal obci pri návšteve počas februárového referenda. V auguste odovzdal do rúk veliteľa DHZ M. Havlína kľúče od novej hasičskej cisternovej striekačky. Druhé hasičské auto sa podarilo vybaviť starostovi M. Zálesňákovi. Firma A.S.A. nám zapožičala hasičský automobil značky Mercedes, do ktorého vybavenie a výstroj hasiči zakúpili z finančných prostriedkov vyzbieraných vo verejnej zbierke na podporu hasičov.

Ďalším problémom, ktorý obec v tomto roku riešila bola detská lekárka. V máji zo zdravotných dôvodov musela odísť detská lekárka MUDr. Mihályová, a tak obec takmer pol roka hľadala novú lekárku. Zatiaľ sme museli využívať služby lekárky vo Vysokej pri Morave. V septembri sa však podarilo p. starostovi presvedčiť lekárku MUdr. Jenisovú, ktorá už v našej dedine ordinovala, aby sa k nám vrátila.

Naša obec sa zopárkrát objavila aj na televíznej obrazovke. V televízii JOJ sa vysielala reportáž o drvičoch v školských jedálňach a v športových správach na Markíze bol do rubriky Frajer na záver zaradený gól, ktorý padol na našom futbalovom trávniku.

Pri príležitosti 700. výročia prvej zmienky o našej obci, vydala obec knihu „Zohor“, s ktorou zabojovala o titul „Kniha Záhoria 2014“. S počtom hlasov 344 sa umiestnila na druhom mieste. Titul „Naj kniha“ neurčuje odborná porota, ale čitatelia na internete, ktorí mohli hlasovať za 51 kníh, ktoré vyšli v roku 2014 na Záhorí.

V tomto roku sme si pripomenuli aj 70. výročie oslobodenia Zohora v 2.sv. vojne.

Zatmenie mesiaca mohli naši občania pozorovať 27. septembra. Mesiac na Záhorí mal červenú farbu.

Koncom roka sme sa rozlúčili s pánom Michalom Ščepánkom, muzikantom telom i dušou, ktorý založil so svojimi bratmi skupinu Ščepánkovci , ktorá hrala v minulosti takmer na každej svadbe, zábave...

 

Počasie

Počasie v januári vôbec nebolo zimné. Denné teploty sa pohybovali od +2°C do +8 °C, dokonca 10.1. bolo +14°C a v Mlynskej doline v Bratislave namerali až 17,5°C, čo bola najvyššia nameraná teplota počas zimy. Cez noc boli teploty od -3°C do +2°C. Počas mesiaca boli zaznamenané len dva dni, keď boli cez deň mínusové teploty. Bolo to 7.1 a 8. 1. Sneh padal 3.1. a 24. 1., ale hneď sa roztopil alebo sa zmenil na dážď, len 30. 1. to bolo naopak, keď sa ranný dážď zmenil na husté sneženie a napadlo asi 30 cm snehu, ktorý sa pomaly topil. Padali veľmi veľké vločky, také vraj naposledy padali pred 100 rokmi.

Zima k nám nedorazila ani vo februári. Počas dňa boli teploty v rozmedzí od +1°C do +8 °C. Nočné teploty boli zo začiatku mínusové od -3°C do -7°C, ale 9.2. celý deň snežilo a v noci sa oteplilo na +2°C a do rána sa viac ako polovica snehu roztopila.

Od 1.3 až do 10.3 sa denné teploty pohybovali od 11°C do 8°C, potom prišlo 5-dňové ochladenie v podobe 5°C až 7°C cez deň. Od 16.3 sa začalo otepľovať a 20.3 bolo až 20°C. a 21.3. prišlo prudké ochladenie na 14°C, ktoré sa zastavilo až na čísle 9°C, 24.3 nasledovalo malé oteplenie na 16°C a potom zase ochladenie a 31.3. sa ochladilo až na 3°C a padal dážď so snehom a fúkal silný studený vietor. Nočné teploty sa v marci pohybovali buď nízko pod alebo nad nulou.

Apríl začal bláznivým počasím, doobeda dážď, drobné krúpy aj slnko vyšlo, poobede znova dážď aj so snehom, krúpy a aj búrka prišla a bolo 9°C. Slabá búrka bola aj na druhý deň, 6.4. znova slabé sneženie, 9. 4. oteplenie na 14°C, teploty sa postupne začali zvyšovali a 11.4. bolo 22°C, 13.4. prišiel dážď a ochladenie na 15°C, ale na druhý deň už bolo zase 20°C a 16.4. až 25°C, potom znova dážď a ochladenie na 12°C. Chladné počasie sa udržalo až do 23.4. a potom sa oteplilo až na 26°C. Teplé počasie vydržalo do 28.4. doobeda. Poobede sa na naše územie dostal studený front, dážď a vietor a teplota klesla na 13°C. Ochladilo sa aj v noci.

Chladné počasie pokračovalo aj v máji. Otepľovať sa začalo 4.5. a 5.5 bolo 25°C a v noci bolo až 19°C. Do 20.5. sa teploty pohybovali od 20°C do 24°C. Výnimkou bol 15. máj, keď bolo len 16°C a 19. 5., keď bolo naopak až 28°C a večer slabá búrka a na druhý deň prišiel studený front a teplota klesla až na 13°C a až do 28.5 boli teploty od 11°C do 18°C. Od 29.5 sa začalo pomaly otepľovať.

Otepľovanie pokračovalo aj v júni a zastavilo sa až 16.6. Počas tohto obdobia sa teploty pohybovali od 24°C do 34°C. V noci bolo 16°C až 18°C. Ochladenie priniesol studený front vo večerných hodinách 16.6. a do konca júna sa teploty pohybovali medzi 20°C až 25°C okrem 23.6. keď bolo len 16°C.

Júl začal príjemným slnečným dňom s teplotou 29°C, ktorá sa každým dňom zvyšovala a 7.7 sa zastavila na čísle 37°C, čo bol teplotný rekord. Poobede 8.7. začalo pršať a vďaka slabej búrke sa ochladilo na 24°C. Na 6 dní sme si oddýchli od horúčav. Ďalšia vlna subtropických teplôt, ktoré sa pohybovali v rozmedzí 32°C až 36 °C, prišla 16. 7. a skončila sa až 26.7. Nočné teploty boli tropické, čo znamená, že sa pohybovali nad 20°C. I keď koniec mesiaca bol chladnejší a teploty boli od 27°C do 24°C, dokonca 29.7 bolo len 20°C a v noci 13°C, bol júl najteplejším mesiacom od začiatku pozorovania počasia, čo je 145 rokov.

Začiatkom augusta sa pomaly teploty začali zvyšovať a 4.8. sa už teploty zase vyšplhali nad 30°C a pred nami bolo 11 za sebou idúcich subtropických dní s teplotou nad 35°C, čo tiež ešte nikdy nebolo zaznamenané. V Zohore sme zaznamenali v tomto období teploty 35°C až 37°C. Dokonca bol vyhlásený 2. stupeň horúčav pre celé Slovensko. Samozrejme aj nočné teploty boli vysoké od 20°C do 26°C. Po dvoch týždňoch 15.8. prišlo malé osvieženie vo forme dažďa, ochladilo sa len na 32°C, ale 17.8. prišiel studený front a už sa ochladilo citeľne na 22°C cez deň a 17°C v noci. Do 25.8. sa teploty pohybovali od 20°C do 27°C a 28.8. sa teploty vyšplhali na 31°C až 33°C.

V tomto duchu sa začal aj prvý septembrový deň, ale zostalo pritom len doobeda, potom prišiel silný vietor a ochladilo sa na 23°C. Spolu s vetrom prišiel aj dážď a koniec leta. Noci boli chladnejšie, teploty sa pohybovali od 9°C do 16°C a cez deň od 19°C až do 25 °C. Keď sme si už mysleli, že leto je nenávratne preč, prišiel 17.september a s ním denná teplota 33°C, čím sa stal najteplejším 17. septembrom v dejinách merania teplôt na Slovensku. Na druhý deň bolo ešte príjemných 29°C, ale potom prišlo ochladenie na 25°C a postupne sa teploty znižovali a 25.9. bolo len 15°C a nastalo nepríjemné sychravé počasie. V tento deň sa v Zohore konali Cibuľové hody. Nočné teploty klesli na 6°C až 10°C.  

V prvé októbrové dni sa počasie nezmenilo, až 11.10 sa ochladilo na 7°C a bolo daždivo, dokonca v Poprade padal prvý sneh a v noci bolo len 0°C. Mierne oteplenie nastalo 15.10., keď bola nameraná teplota 12°C, a 17.10. , keď bolo 14°C a vykuklo aj slniečko. Až do konca októbra sa teploty pohybovali v rozmedzí 13°C až 16°C a v tomto období prišlo babie leto. Nočné teploty boli 4°C až 6°C.

Babie leto skončilo 5.11, keď bolo len 6°C cez deň a v noci 2°C, ale 8.11. prišlo druhé babie leto a teplota sa cez deň vyšplhala až na 18°C a bolo krásne a slnečno. Takéto počasie, i keď teploty skákali od 13°C do 18°C a sem tam aj spŕchlo, sa držali do 20.11. Potom sa už začala blížiť zima a 22.11. sme zaznamenali v našej obci prvý nočný mráz (-2°C), cez deň bolo len 6°C a do konca novembra sa teploty držali na 5°C až 7°C a v noci -3 až +1°C. Výnimočným sa stal 29. november, keď bola teplota cez deň taká istá ako v noci (+9°C).

Decembrové teploty sa pohybovali od 6°C do 10°C. Zaujímavý bol 9.december, keď bolo cez deň 5°C a v noci 6°C a na druhý deň bolo cez deň 8°C, ale v noci už -4°C. Od 12.12. do 21.12 boli teploty cez deň od 9°C do 4°C a cez noc 1°C až 3°C. Oteplenie prišlo 22.12, keď bolo cez deň až 11°C. Na vianočné sviatky sa už ochladilo na 7°C a postupne sa teplota znížila až na 4°C a posledný deň v roku bol studený, mrazivý, veterný, teploty cez deň aj v noci boli mínusové a bol to najchladnejší deň od začiatku zimy.

Január

Aj v tomto roku sa naša farnosť zapojila do akcie Dobrá novina. Dvadsiatke koledníkov sa podarilo vyzbierať pre projekty v Afrike 1443 eur.

Tretíkrát sa v kultúrnom dome konal muzikantský ples, ktorý usporadúva dychová hudba Záhorienka v spolupráci s obcou. Hostí vítala ľudová hudba Dudíci a do tanca i spevu hrali dychové hudby Nadličanka, Dubňanka, Glória Zdeňka Gurského, Duo Šohaji a Záhorienka. Ples moderoval Jirka Helán. Nechýbala ani súťaž „Spíva celá sál“, ktorú vyhrali naše dievčatá Janka Polgárová a Janka Ščasná.

V januári sa Tonka Ščepánová zúčastnila súťaže v Čechách „Svatební dort roku 2015“. V kategórii „Svadební desing dortu a cukrové kvety“ obsadila 4. miesto. Súťažilo 48 cukrárok.

Február

Aliancia za rodinu sa rozhodla iniciovať referendum o OCHRANE RODINY, a tak sme sa 7.2. stretli pri volebných urnách. Občania mali možnosť vyjadriť svoj názor, či súhlasia alebo nesúhlasia s tým, že manželstvo je zväzok medzi mužom a ženou, alebo to môže byť aj zväzok rovnakých pohlaví, ďalej či súhlasia alebo nesúhlasia s adopciou detí párom alebo skupinám osôb s rovnakým pohlavím, a či súhlasia alebo nesúhlasia s tým, aby školy vyžadovali účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania a eutanázie, keď s tým nesúhlasia samotné deti alebo ich rodičia. Referendum nebolo platné, nakoľko k urnám prišlo vyjadriť svoj názor len 21,41% voličov. V našej dedine to bolo ešte menej a to 19,65% voličov. Pre referendovú komisiu na obecnom úrade bolo prekvapením, že k nám prišiel voliť minister vnútra Róbert Kaliňák.

Cenu Obce Zohorsi prebrali: L. Slezáková, E. Valovičová, Z Greliková a cenu starostu : V. Šebová a PeaDr. J. Masarovič.

Občianske združenie ARS EOS v spolupráci s obcou pripravilo unikátnu výstavu diel zohorského rodáka Alojza Struhára pod názvom „Pocta Alojzovi Struhárovi“. Autorom výstavy sa podarilo zozbierať nevšednú zbierku diel A: Struhára. Poctu autorovi svojimi dielami vzdali Alojz Struhár – syn, Laco Struhár – vnuk, Aňa Struhárová – pravnučka, Ján Hladík - autor výstavy a Alojz Drahoš - akademický sochár a hudobníci Roman Pálka – syn a Peter Uličný koncertom „Štyri ročné obdobia“ Antonia Vivaldiho.

Fašiangové veselie sa začalo obecným karnevalom pre deti 7. 2. a pokračovalo 14.2 krojovaným fašiangom, ktorý pripravilo OZZO v spolupráci s obcou. Sála kultúrneho domu bola plná. V programe vystúpili deti z folklórneho súboru Jabúčko z Jablonového a tanečná skupina Pramienok zo Zohora. Do tanca vyhrávala dychová hudba Vištučanka. Pred úderom polnoci sa začal akt pochovávania basy.

Už druhýkrát mali občania možnosť zapojiť sa do zbierky pre obete ukrajinskej vojny. Zberné miesto bolo opäť u Gerthoferovcov na Kvetnej ulici. Vyzbieralo sa 556 kg oblečenia, 30 kg topánok, 33 kg hračiek, 5 kg zdravotníckeho materiálu, 18 kg drogérie a 82 kg veľmi potrebných potravín. Do zbierky sa zapojili aj susedné obce.

Marec

V poslednú marcovú nedeľu sa konala beseda s Veronikou Moravcovou, ktorá pracuje v skupine „Pokojní bojovníci“. Ľudia v tejto skupine rozbehli zbierku na pomoc Ukrajine. A na túto tému bola aj beseda.

V marci sa konala aj urbárska schôdza.

Apríl

Dňa 4. apríla pred 70-timi rokmi bola naša obec oslobodená sovietskou armádou a 8. mája sa skončila druhá svetová vojna. Toto výročie si predstavitelia obce a občania uctili 12. apríla slávnostným položením vencov k pomníku padlých vojakov v 1. a 2. sv. vojne, k pomníku padlých sovietskych vojakov a k pomníku padlých amerických letcov. Zároveň bola za všetkých odslúžená sv. omša v kostole. Oslavy pokračovali v poobedných hodinách v kultúrnom dome slávnostnou akadémiou, ktorú pripravili členovia kultúrnej komisie, a výstavou. S tou sa predstavili p. J. Štefanovič, D. Mackovič a Z. Dudek. Na obdobie konca vojny si zaspomínali p. Ľ. Zálesňáková ,A. Havlíková, p. V. Fumač.  Žiaci základnej školy a zbor Glória ich rozprávanie vyplnili kultúrnym programom.

Už po jedenástykrát sa konal v priestoroch kultúrneho domu farský ples. Záujem bol veľký a všetky vstupenky boli vypredané. Vo vestibule privítala hostí Lidová muzika Jožky Šmukaře, do tanca hrala skupina Gin- Tonic z Bratislavy. Úvodné slovo patrilo pánovi farárovi Miroslavovi Komornému a moderátorom A. Smrekovej a S. Šomorjai. Ples otvoril súbor Pramienok zo Zohora a tanečníci s akrobatickým rock n´rollom z tanečnej školy Hydrorock z Bratislavy. Chýbať nemohla ani bohatá tombola, kvetinový tanec a novinkou boli héliom napustené balóniky.

V apríli sme po roku znova upratali okolie našej obce. Akcie „Čistý Zohor“ sa zúčastnili takmer všetky združenia a organizácie. V rámci Dňa Zeme si skrášlili svoje okolie aj žiaci základnej školy.

Aj v tomto roku nás prišla svojím spevom potešiť skupina Fragile s novým repertoárom.

Máj

Dychová hudba Záhorienka spolu s kultúrnou komisiou v Zohore pripravila pre občanov našej obce, ale aj širokého a blízkeho okolia podvečer s názvom „Záhorienka a jej hostia.“ Hosťami boli detský folklórny súbor z Lábu a náš folklórny súbor Zóhran. Gro celého večera bolo uvedenie piesne „Každá láska neco stojí“, ktorú Záhorienka venovala našej obci a zároveň predstavila aj autora textu, aj hudby. Je ním JUDr. M. Polakovič.

/hudba a interpretácia: Mgr. Jaroslav Fišer, Jozef Rapáč. Autor hudby a textu: JUDr. Marian Polakovič/

(polka)

 

1. Nebudem já doma sedzet, mamičko drahá,

volaco mja za dzífčátkem do Zóhru tahá,

na jarmaku sedává, cibulečku prodává,

cibulečku jak Suníčko,

zuatú prodává...

 

2. Ríkau sem tej Zóhranečce, že bych su ju vzau,

že bych jí tú cibulečku pjekne pucovau,

svadba byua jak remeň a fčil mosím každý deň,

napucovat cibulečku,

na ceuý týdeň...

 

3. Oči ščípú - suze tečú, nepomáhá nic,

rodzí sa nám cibulečky, každým rokem víc,

doma pjeknú ženu mám, enem že s ňú nespávám,

v noci chystám cibulečku,

suze ucírám...

 

4. Není veru šecko zuato, co sa ligoce,

za tú krásnú Zóhranečku, puacím velice,

darmo volám o pomoc, cibulečky zas je moc,

a tak sa mi o ní snívá,

každú jednu noc...

 

 

Ani tento rok sme nezabudli na naše mamičky, babičky... Deti z materskej školy a žiaci zo základnej školy si pripravili pásmo pesničiek, tancov, básničiek a scénok, program moderovali A. Cabadajová a B. Turčány. Pozdrav a poďakovanie si pripravil aj starosta Martin Zálesňák.

Jún

Deň detí je v našej dedine tradične venovaný oddychu a zábave. Program pripravuje základná škola. Doobeda pre menšie deti to bola rozprávka o zvieratkách a pre starších žiakov koncert spojený s rozprávaním o hrozbách, akými sú drogy, alkohol, fajčenie...Poobede sa v areáli školy konala veľká športová „Šmolkoparáda“.

Pod záštitou obecného úradu sa aj v tomto roku uskutočnila na pôde kultúrneho domu burza zberateľských artefaktov, ktorá je zaradená do série celoslovenských stretnutí našich i zahraničných zberateľov.

Koncom júna sa konala vo vestibule kultúrneho domu výstava detí, ktoré navštevovali v materskej škôlke krúžok Materinka. Pod vedením p. učiteľky J. Cabadajovej si počas roka vyskúšali rôzne maliarske, sochárske a iné výtvarné techniky.

Júl

Júl je čas prázdnin, dovoleniek a hodovania. A tak sme sa 11. 7. stretli na tradičnom svätomargitskom jarmoku. Svoje výrobky nám prišli ponúknuť pernikári, rezbári, šperkári a iní majstri. V nedeľu sme si našu patrónku Margitu Antiochijskú, na počesť, ktorej sa hody u nás konajú, uctili na slávnostnej omši v kostole.

Na hrade Devín sa konal tretí ročník kultúrneho podujatia „Posolstvo piesní Slovensku a svetu“. Stretli sa tu štyri zbory a jedným z nich bol náš cirkevný zbor Glória.

September

Začiatkom septembra sa konal v kostole organový koncert. Do našej obce prišiel predstaviť svoje umenie poľský organista Perucki.

V poslednú septembrovú nedeľu boli hody. Hodovať sa však začalo už v sobotu. OZZO v spolupráci s obcou pripravilo pomaly sa udomácňujúce Cibuľové hody. V areáli športového ihriska bolo  už od rána rušno. Súťaži vo varení gulášu predchádzali rôzne iné preteky, napr. krájanie cibule, ktoré vyhrali pretekári z divadla Šáchor, pitie piva na čas, vyhral Team P. Ďuricu, a hod čižmou, ktorú vyhrali Vajnoráci. Poslední menovaní si odniesli prvé miesto aj vo varení gulášu. Druhý skončil tím Špinavých a na treťom mieste tím Šunka Fleky. Nechýbala ani country skupina Lofoši a večer rocková kapela ACES. Pestrý program bol pripravený aj pre deti a na futbalovom trávniku bojovali o víťazstvo futbalisti. Návštevníci mali možnosť si prezrieť nové hasičské autá. Všetko bolo super, len počasie bolo zrána upršané a chladné.

Október

Začiatkom októbra sa vydalo vlakom spoznávať Vysoké Tatry dvanásť zdatných dôchodcov pod vedením T. Didákovej. Počas štyroch dní stihli navštíviť Štrbské a Popradské pleso, vodopády, Hrebienok, Rainerovu chatu, niektorí aj Zamkovského chatu, Smokovec.

V októbri ako každý rok sme jedno sobotné popoludnie venovali našim starším spoluobčanom. Deti zo základnej školy si pre nich pripravili program vo forme tancov, milým slovom sa prihovorili p. starosta M. Zálesňák,  p. farár M. Komorný, predsedníčka JD na Slovensku p. Lomnická a podpredsedníčka p. Mrázová. Všetci tohtoroční jubilanti dostali k sviatku malú pozornosť. Ndechýbal ani náš najstarší občan, p. Vendelín Fumač, ktorý sa stále teší vo veku 96 rokov pevnému zdraviu. Do tanca hrali Červinkovci.

November

Pri príležitosti nedožitých 80 rokov nášho najslávnejšieho rodáka maliara, grafika a ilustrátora Albína Brunovského pripravilo občianske združenie ARS EOS v spolupráci s obecným úradom pod kurátorstvom J. Hladíka spomienku na A. Brunovského spojenú s výstavou. V sobotu 28. novembra sa v kultúrnom dome za prítomnosti pani manželky K. Brunovskej a Hany Ondrejíčkovej dcéry A. Brunovského , stretli zohorskí umelci, žiaci Brunovského, jeho priatelia, bývalí spolužiaci, naši občania a všetci tí, ktorých spája obdiv k majstrovej tvorbe. Svoje diela vystavovali domáci umelci V. Ort-Mertlová , páni A. Drahoš, J. Hladík a zo žiakov A. Brunovského sa so svojimi dielami predstavili

J. Bezúrová, P. Augustovič, M. Komáček, P. Kľúčik, K. Felix, I. Benca, M. Oravec, R. Brun, S. Černý. O svoje spomienky sa s prítomnými podelili moderátor podujatia J. Hladík, Brunovského spolužiak zo základnej školy pán L. Hančok, ilustrátor hlavne detských kníh a spolužiak z VŠVU M. Cipár. Prácu a život

A. Brunovského sme si pripomenuli vďaka dokumentárnemu filmu Záhrada. Osemdesiatročnicu narodenia A. Brunovského si pripomenuli aj výstavami v Senici, Prahe, Olomouci, vo Veľkom Záluží, v Bratislave v Bibiane a v Galérii SPP a v priestoroch Veľvyslanectva SR v Aténach.

December

Vo večerných hodinách prišiel deti pozdraviť Mikuláš a rozsvietil vianočný stromček pred kultúrnym domom. Žiaci základnej školy si pre neho pripravili krátky kultúrny program. Mikuláš spolu s pomocníkmi, anjelmi rozdal deťom balíčky.

Počas adventu sa konali aj vianočné trhy, kde si návštevníci pochutili na punči a koláčiku, tie pre nich pripravili p. starosta a poslanci kultúrnej komisie.

V Adams Bare sa konal koncert najväčšej džezovej legendy na Slovensku Petra Lipu. Záujem bol veľký a lístky sa vypredali už niekoľko dní pred koncertom.

Predvianočné obdobie nám prišli spestriť herci L. Barilíková, M. Majeský a M. Mňahončák s bláznivou komédiou Láááska.

Naša občianka M. Dudeková si zahrala v slovenskom filme Eva Nová, malú rolu po boku herečky Milky Vášáryovej. Film bol nominovaný na Oscara.

Prvý vianočný deň patril deťom, ktoré pod vedením p. učiteľky J. Šimberovej (rod.Ščasnej) v kostole na jasličkovej pobožnosti zahrali divadielko o narodení malého Krista. Na druhý deň sa konal koncert cirkevného zboru Glória.

Koniec roka obec a poslanci kultúrnej komisie ukončili silvestrovskou zábavou. Záujem bol veľký a občania sa tejto aktivite potešili. Do tanca hrala skupina Tip Top Band a hosťom večera bola Led Show, ktorú predviedla K. Slovákova (rod.Zálesňáková.)Nechýbala ani bohatá tombola, chutná večera, kapustnica a prípitok.

 

Obecný úrad

Zamestnanci obecného úradu

Prednostkou je Mgr. Gabriela Kafková, ktorá má na starosť aj pokladňu, matriku, evidenciu obyvateľstva, sociálne veci, cintorínske poplatky, komisiu kultúry. Sekretariát starostu, životné prostredie, územné plánovanie, pozemky, SHR, súpisné čísla má na starosti Marcela Slobodová, ekonomické oddelenie PhDr. Hana Slobodová, daň z nehnuteľnosti, školstvo, rozpočet, zmluvy, verejné obstarávanie, finančnú komisiu Ing. Renáta Baluchová, komunálny odpad, daň za psa, výherné automaty, verejné priestranstvo, platbu za stočné Bc. Mária Šteffeková , podateľňu, rybárske lístky, požiarnu a civilnú ochranu, personalistiku a mzdy, verejné osvetlenie a miestny rozhlas, komisiu vzdelávania a športu Zuzana Filipová, stavebný úrad, dopravu, výrub drevín, komisiu výstavby, životného prostredia a územného plánovania, Technické služby Zohor, spol. s r.o. Ing. Zuzana Hindrová, sociálne veci, Senior Zohor, n.o., rozvoz obedov pre seniorov, komisiu sociálnu a zdravotníctva Mgr. Martina Baďurová, kultúrny dom Juraj Štefanovič a Miestnu ľudovú knižnicu Jana Ščepánková.

 

Denný stacionár Senior Zohor n.o.

Denný stacionár je nezisková organizácia, ktorá ponúka pomoc rodinám, aby umožnili svojim blízkym prežívať starobu v zmysluplne rodinnom prostredí. Pre klientov bol otvorený v mesiaci jún. Od začiatku roka sa upravovali a zariaďovali vnútorné i vonkajšie priestory. O klientov sa starali 4 zamestnankyne. Denný program bol pripravený podľa potrieb a požiadaviek klientov. V letných mesiacoch strávili klienti veľa času vonku na dvore, kde si prišli posedieť aj seniori, ktorí prišli na návštevu, navštívili besedu so spisovateľkou Pomajbovou v klube dôchodcov, zúčastnili sa na športovom dni v Seniorville v Jablonovom, a ak to počasie umožňovalo, chodili na prechádzky do blízkeho okolia. Dni strávené v stacionári im sestričky spríjemňovali pohybovými, pamäťovými cvičeniami a ručnými prácami. Kapacita stacionára je 16 miest, ale keďže prevádzka bola spustená v polovičke roka, služby stacionára využilo len 6 klientov.

 

Farnosť

Okrem sv. omší, ktoré celebroval p. farár M. Komorný, počas roka to na fare hlavne vďaka mládeži žilo.

Počas prázdnin pripravili mladí farníci pre svojich mladších kamarátov prázdninový tábor. Dvanásť vedúcich, jedna zdravotná sestra a 36 šantivých detí strávilo 6 dní plných rôznych súťaží hier, návštev okolia Skalice v rekreačnom zariadení Skaličan. Tábor bol zameraný na liturgický rok, a tak deťom priblížili všetky kresťanom dôležité obdobia v roku. Uprostred leta zažili veľkonočné, ale aj vianočné sviatky. Omše slúžil pán farár Komorný. Stojany na bicykle pred kostolom boli skrášlené novým náterom.

Na sviatok svätých Cyrila a Metoda čakalo pre návštevníkov omše studené prekvapenie. Po sladkej čokoláde to bolo osvieženie vo forme nanukov a v novembri to boli chutné chlebíčky, ktoré darovala Reštaurácia Margit – Tigríci.

Posledný júnový deň sa vybrala skupinka mladých farníkov na Mládežnícku pešiu púť Muráň – Levoča. Púť trvá 6 dní, počas ktorých prejdú mladí ľudia približne 72 kilometrov.

Konferencia biskupov Slovenska prichystala pre mladých ľudí „Národné stretnutie mládeže“, ktoré sa tento rok konalo v Poprade od 31.7 – 2.8. Bol to už 15. ročník. Stretli sa tu tisícky mladých ľudí

z celého Slovenska, aj zo zahraničia. A preto tam nemohli chýbať ani mladí Zohorčania. Program bol bohatý. Tohtoročnou témou bol citát z Matúšovho evanjelia „Blahoslavení čistého srdca, lebo oni uvidia Boha“, ktorý pre mladých vybral Svätý Otec František.

Na tretiu adventnú nedeľu sa pred kostolom po sv. omši podával punč s koláčom, ktorí pripravili opäť mladí farníci.

 

Jednota dôchodcov

Činnosť našich dôchodcov v roku 2015 bola bohatá. Počas roka sa stretávali v klube dôchodcov každý pondelok a stredu, prestávku si dali len počas dovolenkového obdobia.

Začiatkom roka sa konala členská schôdza, na ktorej bol zvolený nový predseda p. Malík. Fašiangové obdobie si spestrili v klube fašiangovým posedením a ženským chmatom vo Vysokej pri Morave. V marci sa konala výborová schôdza, kde bola zvolená nová predsedníčka p. R. Hricová.

Oslávili MDŽ a brigádovali v rámci akcie Čistý Zohor pred obecným úradom.

V apríli si vyšli na bicyklový výlet, kúpať sa do Dunajskej Stredy, zúčastnili sa zábavy v Plaveckom Mikuláši a pobesedovali s obecnou políciou.

Máj začali divadelným predstavením v Radošinskom Naivnom Divadle, vybrali sa na trojdňový výlet na Oravu a Kysuce. Navštívili Martin, dedinku Novoť, v Poľsku Jablonku, obec Klín, kde sa nachádza vysoká socha Ježiša Krista, železničku-Vychylovka a skanzen a v Starej Bystrici orloj. Cestou domov si pozreli hrad Beckov.

V máji sa stretli s ďalšími dôchodcami z okolitých dedín na okresných športových hrách v Jablonovom.

V júni sa boli zabaviť na juniálese vo Veľkých Levároch a boli sa kúpať v Dunajskej Strede.

V júli sa p. Greger a Zvara zúčastnili krajských športových hier, kde sa im podarilo vyhrať 1. miesto vo vrhu guľou ,2. miesto v streľbe p. Gregerovi a 3. miesto v streľbe p. Zvarovi.

V auguste sa konali celoslovenské športové hry a tu sa p. Gregerovi podarilo vyhrať 1.miesto v plávaní.

September začali hroznovou zábavou, výletom na Červený Kameň a zastávkou na vinobraní v Rači, pečením koláčikov, ktoré ponúkali návštevníkom Cibuľových hodov, na ktorých súťažili aj vo varení gulášu.

V októbri besedovali so spisovateľkou Pomajbovou. Pri príležitosti mesiaca starších prišli deti zo školského klubu detí pri ZŠ s kyticou básní a piesní. Oddýchnuť a pookriať na tele aj na duši sa rozhodli v kúpeľoch Vyšné Ružbachy.

V novembri si pochutili na husacine, položili kvety k pomníku padlých vojakov v 1.a 2. sv. vojne a zabavili sa na katarínskej zábave v Závode aj u nás doma.

V decembri v spolupráci s knižnicou v priestoroch klubu privítali spisovateľku V. Lukáčkovú, ktorú väčšina poznala ako pani učiteľku zo základnej školy. Rok zakončili mikulášskym posedením.

 

Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ)

Činnosť DHZ v tomto roku začala členskou schôdzou vo februári. Hasiči sa zúčastnili na akciách „Čistý Zohor“ , Božie telo, Cibuľové hody, vianočné trhy, pred požiarnou zbrojnicou postavili Máj, vybudovali nový chodník pri soche sv. Floriána na Dolnej ulici. Mladí hasiči sa počas prázdnin zúčastnili tábora v Nemecku a starší pripravili pre nich aj víkendové podujatie, ktoré strávili na požiarnej zbrojnici.

Od apríla do novembra sa zúčastnili súťaží :

halová súťaž Záhorská Ves - chlapci 1. miesto, dorastenky 1. miesto, ženy 1. miesto, dievčatá 3. miesto,

okresná súťaž Zohor - dorastenky 2. miesto, ženy 1. miesto, muži 3. miesto,

okresná súťaž Plameň Malacky - chlapci 1. miesto,

nočná súťaž o putovný pohár starostu obce Zohor, 13.6. Zohor - ženy A 3. miesto, ženy B 4.miesto, muži 6. miesto,

krajská súťaž Podunajské Biskupice – 3. miesto ženy,

pohárová súťaž Dolní Kounice ČR - 5. miesto muži,

pohárová súťaž Memoriál Jána Rotha Devínska Nová Ves - 5. miesto muži,

II. ročník súťaže „Lábsky pajšel“ Láb - v kategórii ženy: Adriana Kovárová 1.miesto, Katarína Mackovičová 2. miesto, Silvia Klubníková 4. miesto, Kristína Kovárová 6. miesto. V kategórii muži Oliver Stopko 9. miesto,

jesenné kolo hry plameň Sološnica - 1. miesto deti,

Mosty priateľstva hasičského dorastu vo Vysokej pri Morave súťažili  medzinárodné zmiešané družstvá a každý si domov odniesol diplom za účasť.

Počas roka absolvovali taktické cvičenie v Malackách a cvičenie dobrovoľných hasičských zborov vo Vysokej pri Morave, zúčastnili sa pátrania po nezvestnom Jaroslavovi H. zasahovali pri požiaroch v Zohore, v Plaveckom Štvrtku, v Lábu, v Záhorskej Vsi.

 

Červený kríž

Červený kríž počas roka zorganizoval 4-krát dobrovoľné darovanie krvi, ktorého sa zúčastnilo 121 darcov zo Zohora a okolia. Ďalej sa zúčastňovali na obecných akciách ako zdravotnícky dozor.

 

Miestna ľudová knižnica

Činnosť knižnice bola aj v tomto roku rozmanitá. V knižnom fonde sa k 31.12. nachádzalo 16180 titulov, nových kníh sa zakúpilo 119 a 113 kníh bolo darovaných. Počas roka si 392 čitateľov vypožičalo 14700 kníh. Akcie ako Noc s Andersenom, čitateľský maratón, exkurzie žiakov školy, detí zo škôlky, zápis prvákov do knižnice, besedy so žiakmi zo školskej družiny a besedy so spisovateľkami nechýbali ani tento rok. Žiaci druhého stupňa sa zúčastnili trojdňovej exkurzie „Po stopách A. Sládkoviča“, ktorá začala návštevou dedinky Hrochoť, kde veľa rokov žili a pôsobili  básnik A. Sládkovič a spisovateľ Ľ. Zúbek. Pozrieť si boli historické centrum a pamätník SNP v Banskej Bystrici a zastavili sa aj vo Zvolene na Zvolenskom zámku.

 

Občianske združenie Zohorské ozveny (OZZO)

OZZO prijalo do svojich radov FS Zóhran a DH Zóhranka, ktorá sa snaží obnoviť tradíciu zohorských dychoviek.

Tradičná púť do Marianky sa konala 2. mája a omšu slúžil vdp. Miroslav Komorný s hudobným a speváckym doprovodom zboru Cantate Domino.

OZZO za pomoci ďalších obetavých nadšencov medzi vínotékou a detským ihriskom Motýlik vybudovalo petangové ihrisko. Slávnostne ho prišla otvoriť reprezentantka SR v petangu Jana Lazárová. Všetkým prítomným vysvetlila pravidlá petangu a vtipne komentovala zahajovací turnaj. Prvými víťazmi sa stali manželia Cabadajovci.

V júni OZZO zorganizovalo koncert Bratislavského chlapčenského zboru v kostole. Zbor sa v plne obsadenom chráme predstavil sakrálnym programom. Spev chlapcov naplnil náš kostol i návštevníkov duchovnou radosťou, pokojom a krásnymi umeleckými zážitkami.

Prvý utorok v septembri rozbehlo OZZO projekt „Zohor nám chutí“, kde sa začali stretávať občania, ktorí sa chceli pod dohľadom skúsených zohorských kuchárok naučiť pripravovať jedlá našich starých mám. Varenie prebiehalo pravidelne jeden raz za mesiac.

Adventné obdobie začali 29. novembra adventným koncertom v kostole. Hosťami boli básnik a herec Štefan Bučko, členovia Slovenskej filharmónie, manželia Luptáčikovci, ktorí svojou hrou na klarinet a violončelo obohatili vystúpenie nášho chrámového zboru Cantate Domino. Prekvapením bola premiéra mužskej časti zboru.

Počas adventu ďalej účinkovali na sv. omši, ktorá sa uskutočnila 3. decembra v kláštornom chráme Nepoškvrneného počatia Panny Márie v Malackách v rámci Mariánskej novény – 2015. Cantate Domino sa spevom zúčastnilo na mnohých slávnostných omšiach v našom kostole.

 

Materské centrum Motýlik


Na januárovej schôdzi bola za novú predsedníčku zvolená p. P. Šteffeková a
podpredsedníčku V. Jakabová. Ročný poplatok bol stanovený na 10 eur. Mamičky s deťmi sa
stretávali počas zimného obdobia každý utorok a štvrtok v herni v stacionári na Dolnej ulici.
Zároveň sa starali aj o detské ihrisko na Obchodnej ulici. V herni sa
stretávali na aktivitách  s A. Prečuchovou-Štefanovičovou a predsedníctvo pripravilo pre mamičky fotenie. Pre členov aj nečlenov usporiadali bábkové divadielko"Kto naučí loptu skákať." Na ihrisku oslavovali MDD a počas celého roka udržiavali ihrisko čisté a upravené. Pribudol aj nový drevený altán, kde sa návštevníci ihriska môžu schovať pred slnkom alebo dažďom. V kultúrnom dome pripravili burzu detského ošatenia, hračiek, ale aj iných vecí.

 

Folklórna skupina Zóhran

Členovia sa zapojili do organizovania a aj vystúpili na akcii Krojovaný fašang. Po minuloročnom úspechu sa folkloristi aj tento rok prihlásili do súťaže sólistov- tanečníkov v ľudovom tanci „Šaffova ostroha“. Krajské kolo sa konalo 28. marca v Gajaroch, kde FS Zóhran získal jedno strieborné a jedno zlaté pásmo. Do celoslovenského kola 29. – 31. mája v Dlhnom Klčove postúpili tanečníci

T. Jurkovičová- Kimličková a D. Štefanovič. Svojím vystúpením úspešne reprezentovali našu obec a získali bronzové pásmo.

V máji sa predstavili na prezentácii novej piesne o Zohore od DH Záhorienka. Na sviatok Božieho tela prišli v krojoch a 27. júna reprezentovali našu obec na závodských Bezchleba hodov, čo je krajská súťaž tanečníkov a získali strieborné pásmo. Hodovú sv. omšu v septembri opäť skrášlili zohorskými krojmi.

 

Skupina Vega

Hudobná skupina Vega si v tomto roku pripomenula 25. výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti usporiadali koncert, na ktorý jej prišli zablahoželať rómska kapela Janet Band, ďalej tanečná skupina Pramienok, divadelný súbor Šáchor. Moderátorka p. Ľ. Zálesňáková cez vlastné spomienky a zážitky vyrozprávala históriu Vegy. Záver programu patril krstu nového CD nosiča, ktoré naspievali najmladší členovia Vegy. Krstu sa ujali p. riaditeľka základnej školy Ľ. Štefanovičová a p. starosta M. Zálesňák. Krstilo sa zohorskou pochutinou, cibuľou. Zablahoželať Vege prišlo veľa jej priaznivcov a sympatizantov.

V októbri v spolupráci s obcou pripravila pre šikovných majstrov bučový festival. I keď sa tento rok v Zohore veľa „bučí“ neurodilo (bolo sucho), deti to neodradilo a aj z mála sa im podarilo vyrobiť až 95 krásnych exponátov. Nechýbala ani súťaž o najväčšiu tekvicu, jadierko z tekvice, atypickú zeleninu, lampiónový sprievod a ohňová šou.

 

Cirkevný zbor Glória

V máji zorganizoval cirkevný spevácky zbor Glória v spolupráci s farským úradom a obcou Májové stretnutie zborov v našom kostole. Zúčastnili sa ho zbory z Lamača a Lozorna.

V Modre sa zúčastnili Prehliadky speváckych zborov Bratislavského samosprávneho kraja pri príležitosti osláv sviatku Cyrila a Metoda v nemeckom evanjelickom kostole. Zároveň sa konala aj krajská súťaž dospelých zborov.

Zaspievali si aj na hrade Devín na treťom ročníku kultúrneho podujatia „Posolstvo piesní Slovensku a svetu“.

V septembri sa vybrali spolu s ďalšími zohorskými farníkmi do pútnického mesta Mariazell, kde sa každoročne koná „Slovenský deň“ so slovenskou omšou. Zbor Glória mal možnosť poďakovať sa p. Márii a pozdraviť slovenských pútnikov spevom počas i po sv. omši.

Počas adventu a vianočných sviatkov Glória potešila svojím spevom farníkov v Plaveckom Štvrtku, v KD Dúbravka. V našom kostole sa konal už 24. vianočný koncert. Spievali piesne a koledy, ktoré pre zbor zložil Zohorčan F. Haramia. Na koncerte vystúpil aj Malý dychový orchester M. Ščepánka.  

 

Divadlo Šáchor

Divadlo Šáchor sa počas roka zapájalo do takmer všetkých činností , ktoré sa konali v obci. Či už to bol Čistý Zohor, Cibuľové hody, kde súťažili vo varení gulášu, hody na ktorých sa predviedli v krojoch a pripravili dožinkový veniec, alebo vítanie Mikuláša, kde pre deti pripravili program. Od júna začali pracovať na divadelnej rozprávke Čertova čižma.

 

Rybári

Začiatkom januára sa zišla v kultúrnom dome členská základňa Obvodnej organizácie SRZ Zohor. Zrekapitulovala najdôležitejšie informácie z minulého roku a stanovila termíny akcií na rok nadchádzajúci. Predseda OO Zohor referoval o viacerých závažných otázkach, ako napr. o poklese záujmu o rybárčenie u mládeže, ignorovaní povinných brigád u členov, ťažkostiach s bobrími hrádzami na Vysočanskom kanáli. Ďalej oznámil výboru, že je potrebné zarybniť zohorské revíry rôznymi druhmi násadových rýb.

 

Poľovníci

V júni pripravili pre nás občanov prvýkrát ochutnávku svojich výrobkov. Pred kultúrnym domom sme si pomaškrtili na guláši, pečienke a klobáskach z diviny.

V novembri zase usporiadali katarínsku zábavu.

 

Školstvo šk. 2014/2015

Materská škola

Materskú školu navštevovalo 110 detí vo veku 3 – 6 rokov. Rozdelené boli do šiestich tried, kde sa im venovali kvalifikované p. učiteľky. Cieľom materskej školy je pripraviť deti na aktívne sa učenie a začlenenie sa do kolektívu. Počas roka toho stihli veľa. Predškoláci navštívili prvákov v základnej škole, zúčastnili sa predplaveckej prípravy v plavárni Malina v Malackách, v Tatranskej Lomnici boli v škole v prírode, oslávili Deň matiek, MDD, sviatok starších, naučili sa korčuľovať v Korčuľkove, lyžovať na Zochovej chate, napiekli medovníky, navštívili požiarnu zbrojnicu, knižnicu, obecný úrad, Slovenské národné divadlo v Bratislave a koníkov vo Vysokej pri Morave a zvieratká na farme v Plaveckom Štvrtku. Prišiel sa na nich pozrieť aj Mikuláš a aj bábky z bábkového divadlo, v rámci Týždňa detskej radosti si s rodičmi zašportovali, nechýbal ani karneval, šarkaniáda a vychádzky po dedine, tvorivé dielne, rozlúčka s predškolákmi a opekačka. Deti v škôlke mohli navštevovať aj krúžok angličtiny, mažoretiek a výtvarný krúžok Materinka.  

Riaditeľkou školy je B. Dujničová a zástupkyňa Ľ. Prokopová.

Základná škola

V tomto školskom roku základnú školu navštevovalo 280 žiakov,22 vyučujúcich, 4 vychovávateľky a 12 nepedagogických zamestnancov. Riaditeľka je Mgr. Ľ . Šefanovičová a zástupkyňa Mgr. J. Koporcová. Predsedníčkou ZRPŠ Ing. S. Dudeková. Žiaci boli rozdelení v 17 triedach a využívali 3 odborné učebne. Školský klub detí mal 4 oddelenia a vedúcou bola E. Dinušová. Riaditeľka školy Mgr. Ľ. Štefanovičová udelila 50 pochvál žiakom za úspešnú reprezentáciu školy v okresných, krajských i celoslovenských súťažiach a olympiádach jazykového, prírodovedného, umeleckého i športového zamerania. Boli udelené aj výchovné opatrenia za porušovanie školského poriadku a záškoláctvo.

Školský rok bol bohatý na podujatia v rámci vyučovania i mimo neho. Žiaci sa zúčastnili plaveckého a lyžiarskeho výcviku, školy v prírode, hodiny anglického jazyka boli obohatené výučbou s anglicky hovoriacim lektorom. Učitelia zorganizovali pre deti exkurzie a výlety, návštevy divadelných a filmových predstavení a iné zaujímavé vzdelávacie aktivity. Nezabúdali na environmentálne aktivity, ako Deň Zeme, separovanie odpadu, zber papiera a zapojili sa do charitatívnych projektov Biela pastelka a Deň narcisov. Stále prebiehajú projekty Mlieko Rajo a Ovocie v škole. Vo voľnom čase boli žiaci zapojení do 20 záujmových krúžkov vzdelávacieho, športového a umeleckého charakteru.

Piataci absolvovali prvýkrát testovanie – Monitor 5, boli sme jedna z troch vybraných škôl v okrese Malacky. Deviataci sa zúčastnili celoslovenského testovania Monitor 9 v matematike a slovenčine. V obidvoch predmetoch dosiahli lepší priemer ako bol celoslovenský. V matematike to bol 67.41% a v slovenčine 67,41%.

So školou sa rozlúčilo 29 deviatakov.

 

Šport

Poslanec Ivan Mackovič prišiel s nápadom obnoviť v našej dedine branno-športové hry. Jeho nápad odobril p. starosta a aj poslanci z komisie vzdelávania a športu. A tak sa začiatkom septembra stretli bežci, chodci, cyklisti, futbalisti , deti, mládež, dospelí i tí skôr narodení v areáli multifunkčného ihriska. Bežecké kategórie boli rozdelené :

Chlapci do 13 rokov, víťazom sa stal G. Fekete, muži 16 – 30 rokov: víťaz T. Rybár, muži 30 – 50: víťaz, P. Kniž a muži 50+: víťaz J. Orth, dievčatá do 13 rokov: víťazkou sa stala M. Struhárová, ženy 16 – 30 rokov: víťazka R. Brauneckerová, ženy 30-50 rokov: víťazka A. Struhárová a ženy 50+: víťazka A. Smreková. Chôdza bola rozdelená do dvoch skupín, ženy nordic walking do 50 rokov, ktorú vyhrala V. Ort-Mertlová, a ženy 50+ a tu bola víťazka M. Lisá. Rodinnú súťaž vyhrali Slezákovci a vo futbale sa darilo najviac družstvu TJ Mydlím. Cyklistika bola rozdelená do troch skupín: muži: víťaz P. Baláž, ženy: víťazka H. Ondráčková a deti, kde sa stal víťazom S. Mifkovič. Všetci cyklisti absolvovali trasu Zohor - Vysoká pri Morave po hlavnej ceste a späť po poľnej. Ešte pre nimi vyštartovali na trať cyklisti, ktorí v časovke súťažili o Slovenský pohár MASTERS 2015. Vo večerných hodinách bolo slávnostné vyhlásenie výsledkov a víťazi boli odmenení medailami. Záver športového dňa patril koncertu skupín October a Duo Oberman&Hot.

V polovici decembra počasie umožnilo otvoriť ľadovú plochu pre sezónu 2015/2016. Prvý hokejový turnaj sa odohral už na Štefana a usporiadal ho A. Fumač za účasti šiestich mužstiev . Vyhral tím Roxori (V. Sloboda, A. Fumač, J. Hurta, M. Marko, M. Ondraček, M. Nedbal, O. Smrek a P. Kovár), ktorí obhájili prvenstvo z minulého roka.

Pod vedením inštruktorky Lucky sa v kultúrnom dome cvičí Zumba. Vyvrcholením celoročného snaženia bol prvý Zumba maratón, ktorého sa zúčastnilo vyše 50 cvičiacich zo Zohora a okolia a štyria inštruktori.

Okrem zumby sa v telocvični cvičil pilates a volejbal.

Radosť v športovom odvetví beachvolejbal nám spravila L. Slezáková, ktorá sa so svojou športovou kolegyňou prebojovala na majstrovstvá Európy do 20 rokov na Cypre, kde obsadili 17. miesto spomedzi 32 dvojíc.

Centrum voľného času v Malackách zorganizovali už 6. ročník mini ľadového hokeja žiakov, ktorý sa konal 29. 1. Zohor reprezentovali až dve družstvá. Po minuloročnom druhom mieste chalani ( Š. Bertovič, F. Heinrich, B. Benkovič, A. Kubiš, D. Vachálek, O. Smrek, G. Sloboda a T. Rybár)

nič nenechali na náhodu a Malačanov porazili vo finále 7:0 a turnaj vyhrali. Trofej o najlepšieho strelca turnaja si odniesol Ondrej Smrek. Druhé mužstvo skončilo na 6. mieste.

 

Tenis

Počas roka 2015 tenisti na sebe pracovali a zúčastňovali sa rôznych súťaží, ktoré sa konali u nás v Zohore, ale aj v iných mestách. Na tenisových kurtoch sa venovali aj deťom a mládeži a mohli si tu zahrať aj rekreační tenisti.

 

Futbal

V júni sa konal turnaj futbalových prípraviek ročníkov 2006 Memoriál Karola Sabola za účasti siedmich družstiev zo širokého okolia.Za Zohor hrali dve mužstvá Zohor A (staršia prípravka) a Zohor B (mladšia prípravka). Vyhrala Sološnica a Zohor A skončil na druhom mieste a Zohor B na poslednom. Vyhlásení boli aj najlepší hráči. Aj tu nám patrilo druhé miesto, ktoré obsadil M. Kavický.

Pán V. Rábek sa stal vedúcim výberu U11 pre Bratislava vidiek a spolu s ním sa do tohto mužstva dostal aj jeho syn David Rábek. Do výberu U15 sa dostal aj Tomáš Hrebeň a tak sa zdá, že u nás vyrastajú mladé futbalové nádeje.

Priebežné poradie našich futbalistov po jesennej časti v sezóne 2015/2016 bolo:

muži V. liga Bratislava – vidiek: 11. miesto,

starší dorast IV. Liga Bratislava- vidiek: 4. miesto,

žiaci – i. trieda Bratislava – vidiek: 1. miesto,

prípravka – skupina A – MA: 6. miesto,

 

Hokejbal

Prípravkári (8- 13 rokov): tréneri B. Fekete a T. Frank

Miniprípravkári (5-6 rokov): tréneri P. Kovár a D. Gerthofer. Obidve mužstvá si zahrali na turnaji v Lopašove, kde prípravkári skončili na prvom mieste a miniprípravka zbierala ešte len skúsenosti. Prvý turnaj absolvovali v Kyjove na Morave, kde sa umiestnili zo 6 mužstiev na 4. mieste a najlepším brankárom sa stal Erik Esterle.

Posledný júnový víkend sa konal 1. ročník „Turnaja O pohár richtára obce Zohor“ s medzinárodnou účasťou. Hrali ročníky 2004 a viac z Martina, Devínskej Novej Vsi, Kyjova, Lopašova, Topoľčian. Do finále sa dostali mužstvá z Topoľčian a Devínskej. Víťazom sa stala Devínska Nová Ves. Naši bojovali o tretie miesto s Martinom. Prehrali a skončili na štvrtom mieste.

Počas predchádzajúcich rokov sa hokejbalisti zúčastňovali len rôznych turnajov a chýbali im pravidelné zápasy, a tak sa rozhodli prihlásiť do Juhomoravskej hokejbalovej ligy, kde sa mladším žiakom v jesennej časti podarilo z 12 zápasov 9 vyhrať.

 

Paintball

Hráči painballového klubu Zohor v sezóne 2015 boli L. Kovár, J. Vachálek, J. Gerthofer, M. Holáň, M. Hrnčiarik, P. Hubek, M. Matlovič, M. Polák, M. Slovák, T. Šimunič ( nie všetci sú Zohorčania). Najväčším úspechom je zisk titulu majstra Slovenska za rok 2015, ktorý získal tím Hunters (M. Polák, M. Matlovič, P. Hubek, M. Slovák a J. Gerthofer). Majstrovstvá sa konali 3. októbra v Prešove. Ďalej je to: 1. miesto v 2. divízii SPL, 2. miesto v 1. divízii SPL a 3. miesto na turnaji CEPL v Krakove.

Dňa 19. 9. usporiadali pre priaznivcov tohto športu paintballový turnaj pre amatérov.

 

Kriminalita a nehody

Obecná polícia počas roka zaznamenala 302 oznámení, týkajúcich sa rušenia nočného kľudu, susedských sporov, používania alkoholu na verejnosti, rôznych krádeží, dopravných priestupkov, a pod. Odchytených bolo 15 psov , z toho 8 bolo vrátených majiteľom a ostané boli umiestnené u náhradných majiteľov. Zaujímavým prípadom bola záchrana dravca kane, ktorá nevedela lietať. Hliadka vyrozumela Štátnu ochranu prírody, ktorá si pre vtáka prišla.

Bol rozšírený kamerový systém, ktorý monitoruje vjazd a výjazd z obce na uliciach Lozornianska a Lábska.

Už dlho nebolo v našej obci toľko nehôd ako v tomto roku. Začalo sa to 21. marca, keď vo večerných hodinách zrazil vlak 15-ročného chlapca Filipa H., ktorý na druhý deň zomrel.

V poobedných hodinách 25. mája sa na bicykli vybral na výlet náš občan Jaroslav H., ktorý sa do večera nevrátil. Okrem rodiny a polície ho začali hľadať aj naši občania, najprv v okolí dediny, potom aj v Rakúsku, Pátranie bolo vyhlásené aj v TV JOJ. Rieka Morava 17. 6. vyplavila telo muža, ktorým bol hľadaný Jaroslav H.

O druhej v noci 14. júna preliezal vagóny na stanici Michal T., ktorého pri tom zasiahol elektrický prúd. Bol hospitalizovaný, ale našťastie všetko dobre dopadlo. Zrážku s vlakom neprežil Stupavčan, ktorý bol na návšteve Zohora. Ďalšie stretnutie s vlakom - lokajkou sa stalo osudným pre občana Dominika B., ktorý išiel na bicykli. Zo začiatku sa zdalo, že sa mu nič nestalo, ale nakoniec na následky ťuknutia vlaku po pár dňoch v nemocnici zomrel.

 

Výstavba

V roku 2015 sa v našej obci začalo s výstavbou rodinných domov v časti nazvanej Záhumenice a Benátky. Koncom roka bol položený asfalt na ulici Železničiarska a zároveň bol vybudovaný aj nový chodník. Asfalt bol položený aj na železničnej stanici a pred stanicou.

 

Pohyb obyvateľstva:

V roku 2015 sa do našej obce prisťahovalo .................   70 osôb

                                                     odsťahovalo .................   51 osôb

                                                     narodilo .......................   45 osôb

                                                    zomrelo ........................   33 osôb

31. 12. 2015 mala obec 3370 obyvateľov.

Vytvoril / Designed by Data Online
preload obrazku navigacie preload obrazku navigacie preload obrazku navigacie preload obrazku navigacie