Svet

Rok 2018 nebol len v znamení katastrofy, teroristických útokov a volieb, ale aj zrodom nového života či vykročením na spoločnú cestu životom.

Svadba roka, na ktorú upriamil pozornosť hádam celý svet, sa konala v Londýne. Princ Harry a americká herečka Meghan Markle si povedali svoje áno. Jeho brat princ William sa v tomto roku stal tretíkrát otcom. Záchranná akcia dvadsiatich thajských chlapcov a ich futbalového trénera z útrob zaplavenej jaskyne sa stala jedným z hlavných príbehov roka, našťastie s dobrým koncom. Voľby hláv štátov, ktoré susedia s naším štátom, sa konali v Česku a Rusku.

Predsedníctvo v Európskej únii na tento rok prevzalo Rakúsko.

Svet momentálne zažíva najlepšie ekonomické časy v histórii. Hospodárstva jednotlivých krajín rastú už deviaty rok po sebe.

Majstrovstvá sveta vo futbale sa konali v Európe, v Rusku, bez účasti slovenských futbalistov a majstrami sa stali Francúzi.

V tomto roku sa svet rozlúčil so známymi osobnosťami: bývalý prezident USA  G. Bush st. a jeho manželka Barbara, operná speváčka M. Caballé, režisér M. Forman, fyzik S. Hawking, hokejista S. Mikita, šansoniér CH. Aznavour...

 

Slovensko

Rok 2018 bol pre Slovenskú republiku rokom okrúhlych výročí. Prvého januára sme si pripomenuli 25. výročie vzniku samostatného Slovenska, 21.augusta 50. výročie vpádu sovietskych vojsk na naše územie. Spolu s Čechmi sme 28. a 30. októbra oslavovali 100. výročie vzniku Československej republiky a 11. novembra sme si pripomenuli sto rokov od konca 1. svetovej vojny.

Dňa 21. februára bol zavraždený investigatívny novinár Ján Kuciak spolu so svojou snúbenicou Martinou Kušnírovou dosiaľ neznámym páchateľom, pričom najpravdepodobnejším motívom vraždy bola jeho investigatívna žurnalistická práca. Od Nežnej revolúcie nič tak nespojilo ľudí na Slovensku ako tento brutálny čin. Ich vražda sa dodnes vyšetruje. Vykonávatelia vraždy sú za mrežami, ale na oficiálne označenie a zatknutie objednávateľov verejnosť stále čaká. Zavraždený J.Kuciak vo svojom poslednom článku odhalil prepojenie talianskej mafie, ktorá úradovala hlavne v poľnohospodárstve, na Úrad vlády.

Po tejto vražde sa námestia väčších miest naplnili ľuďmi, ktorí žiadali novú a slušnú vládu. Medzi protestujúcimi boli aj občania našej obce.

Aj prezident A. Kiska vyzval koalíciu k predčasným voľbám alebo k rozsiahlej rekonštrukcii vlády. Dňa 15.marca Ficova vláda podala demisiu a novým premiérom Slovenskej republiky sa stal podpredseda strany Smer P. Pellegrini a ministra vnútra R. Kaliňáka nahradil najprv T. Drucker a neskôr D. Saková. Došlo aj k výmene na postoch ministra kultúry, spravodlivosti, zdravotníctva a vicepremiéra pre investície a informatizáciu. R. Fico sa stal poslancom a R. Kaliňák z parlamentu odišiel.

Komunálne voľby sa niesli v znamení nezávislých kandidátov, ktorí voľby s prehľadom vyhrali. Zmena nastala aj v hlavnom meste Bratislave, kde po I. Nesrovnalovi nastúpil architekt M. Vallo.

Čo sa týka ekonomiky Slovensku sa darí. Vznikajú nové pracovné miesta. Nezamestnanosť klesla ku koncu roka pod šesť percent. Máme veľa voľných pracovných miest, ale záujem ľudí pracovať napr. v automobilkách je malý, preto sem prichádzajú pracovať cudzinci, hlavne Srbi, Ukrajinci a Vietnamci. Od mája sa zvýšili príplatky za prácu v noci, v sobotu, nedeľu a vo sviatok. Zvýhodnené sú aj 13.a 14. platy. Minimálna mzda bola 480 eur v hrubom a priemerná 1013 eur.

Odchodový vek do dôchodku sa v členských štátoch Európskej únie zvyšuje. Nie je tomu inak ani u nás. V tomto roku k pôvodnej hranici 62 rokov pribudlo 76 dní.

Slovensko bolo poslednou krajinou Európskej únie, kde zviera bolo definované ako vec. Národná rada Slovenskej republiky schválila zákon zameraný na ochranu zvierat. Od septembra sú už zvieratá považované za živú bytosť a ich týranie bude považované za trestný čin.

V skorých ranných hodinách 17. augusta bolo zaznamenané v okolí Trenčianskych Teplíc zemetrasenie o sile 2,9 stupňa. Našťastie škody neboli žiadne, len ľudia boli vystrašení.

Od 24.7. do 10.8. bolo najdlhšie obdobie tropických dní za sebou od roku 1994. Teplé a slnečné obdobie zapríčinilo nízku hladinu rieky Moravy, vďaka čomu sa na niektorých miestach dalo aj prechádzať na druhú stranu. Nízku hladinu mal aj Dunaj.

O športové úspechy Slovenska sa v roku 2018 postarali mená ako: P. Sagan, ktorý získal ďalší zelený dres z Tour de France, zjazdové lyžiarky P. VlhováH. Farkašová s navádzačkou N. Šubrtovou, biatlonistky A. KuzminováP. Fialková, chodec M.Tóth, športová strelkyňa Z. Rehák Štefečeková, M. Jung, ktorý získal už siedmy titul majstra sveta vo vodnom motorizmea mnohí ďalší.

Športovcom roka sa stala A.Kuzminovová, ktorá na Olympijských hrách v Pjončangu získala dve strieborné a jednu zlatú medailu a rozšírila zbierku medailí z olympiád na šesť, čím sa stala najúspešnejšou slovenskou olympioničkou.

Majstrami sveta v kráľovskej disciplíne hasičského športu, ktoré sa konali v Banskej Bystrici, sa stali ženy aj muži zo Záhoria, z Kútov a majstrom sveta v požiarnom útoku jednotlivcov sa stal tiež požiarnik z Kútov.

Rozlúčili sme sa s hercami M. Labudom, S. Dančiakom a M. Geišbergom, spisovateľmi P. Krištúfkom a P. Dvořákom, speváčkou J. Kociánovou, futbalistom J. Adamcom , režisérom J. Herzom...

 

Obec

Život v roku 2018 v našej obci bol pestrý, sem tam veselý a sem tam aj smutný. Dedina sa rozrastá, stavajú sa nové domy. V časti Záhumenice I. a II. výstavbou nových domov vznikli ulice: Nevädzová, Konvalinková, Muškátová a Fialková a v lokalite tzv. Konský cinter alebo po novom Belhaus sú to ulice: Jelšová, Jedľová, Lipová, Borovicová, Orechová, Smreková, Gaštanová a Brezová. K 31.12. v tejto obytnej zóne boli obývané dva domy a tri boli rozostavané. Počet ulíc v Zohore je 48 a 1154 domov.

Od 28. 4. do 14.10. aj v tomto roku počas víkendov a sviatkov jazdil vláčik Záhoráčik zo Záhorskej Vsi cez Zohor až do Plaveckého Podhradia. Jeho služby mohli využiť turisti, ale i cyklisti.

Dňa 8. augusta sa konala v kultúrnom dome schôdza o navýšení skládky nebezpečného odpadu. Občania boli proti, aby sa skládka rozšírila.

V tomto roku bol v obci rozšírený kamerový systém a staré kamery sa nahradili novými.

Dňa 10. novembra sa konali komunálne voľby. V našej obci boli pre voličov otvorené dve volebné miestnosti. Na obecnom úrade a v základnej škole. Na post starostu sme mali len jedného kandidáta a na poslancov sa prihlásilo 18 kandidátov. Uspieť mohli len jedenásti. Právo voliť v našej obci malo 2738 občanov. Túto možnosť využilo len 984 voličov, čo je 35,93%. Nízka účasť na voľbách bola zapríčinená asi tým, že starosta, nakoľko bol len jeden kandidát bol už vopred známy.

Starostom obce na roky 2018 – 2022 sa stal :

Bc. Martin Zálesňák s počtom platných hlasov.............. 912

Poslancami obecného zastupiteľstva na roky 2018 – 2022 sa stali:

Jakub Badrna s počtom platných hlasov ..................... 524

Martina Rybárová s počtom platných hlasov ............. 483

Ivan Mackovič, Ing. s počtom platných hlasov ........... 451

Jozef Gerthofer s počtom platných hlasov ................. 430

Marek Granec, Mgr. s počtom platných hlasov .......... 429

Juraj Štefanovič s počtom platných hlasov ................. 412

Ján Polakovič, Ing. s počtom platných hlasov ............. 406

Marek Timko, Mgr. s počtom platných hlasov ............ 398

Milan Olejár, Ing. s počtom platných hlasov ............... 376

Miroslav Kovár s počtom platných hlasov .................. 355

Rastislav Šubjak s počtom platných hlasov ................. 346

Náhradníci – kandidáti, ktorí neboli zvolení za poslancov obecného zastupiteľstva

Eva Bodorová s počtom platných hlasov .................... 311

Andrea Struhárová s počtom platných hlasov ............ 309

Marcel Dudek, Ing. s počtom platných hlasov .............294

Zuzana Sirotová s počtom platných hlasov ................. 262

Ondrej Beňa s počtom platných hlasov ....................... 232

Gabriel Struhár s počtom platných hlasov ................... 133

Mário Brezanský, Bc. s počtom platných hlasov .......... 126

Dňa 22. novembra zomrel Mons. Jozef Slamka vo veku 78 rokov a 53 rokov bol kňazom. Pán dekan v našej obci pôsobil ako kňaz 14 rokov, počas ktorých skoro kompletne zrekonštruoval náš kostol, kaplnky a niektoré sochy. Pohreb sa konal 24. novembra v obci Báb, odkiaľ pán dekan pochádzal. Pohrebu sa zúčastnili aj naši farníci.

Dňa 6. decembra zomrela pani A. Havlíková, zohorská historička, spisovateľka, zberateľka ľudových prísloví, fotografií. Vďaka jej spomienkam boli obnovené fašiangové pochody a jarmoky. Zomrela vo veku nedožitých 92 rokov.

Pracovníkom obecného úradu a starostovi prišli popriať krásne vianočné sviatky žiaci prvých ročníkov s pani učiteľkami Partlovou a Malinovou.

 

Samospráva

V tomto roku zasadalo obecné zastupiteľstvo 9 krát. Na poslednom sa zišli už novozvolení poslanci. Príslušné komisie zasadali počas roka: komisia finančná 4krát, komisia výstavby, životného prostredia a územného plánovania 6krát, komisia vzdelávania a športu 5krát, komisia sociálnych vecí a zdravotníctva 3krát, komisia kultúrna 6krát.

Hlavným kontrolórom obce je Ing. Magdaléna Gregerová.

Obec v tomto roku získala z rozpočtových grantov, transferov a dotácií pre obec 653 177,75 eur, ktoré sa použili napr. na kúpu nových kníh do knižnice, na divadelný festival Trakter, na obnovu vojnových hrobov.

K 31. decembru mala obec príjmy v sume 4 015 554,89 eur a výdavky 3 161 735,62 eur. Celkové hospodárenie obce bolo + 853 819,27 eur. Zostatok rezervného fondu bol 630 892,45 eur.

 

Akcie obecného úradu

Dňa 16. februára bola na obecnom úrade odovzdaná Cena obce p. MVDr. M. Struhárovi za jeho odbornú, výskumnú, publikačnú a prezentačnú činnosť v oblasti veterinárnej medicíny a Cena starostu J. Badrnovi za reprezentáciu obce a za aktívnu činnosť v oblasti kultúrno-spoločenského života v obci a dobrovoľnému hasičskému zboru za výnimočné činy na úseku ochrany pred požiarmi a pomoc pri odstraňovaní škôd po veterných smrštiach.

Okolie Zohora a dedinu občania očistili 28. apríla v akcii Čistý Zohor. Odpad, ktorí dobrovoľníci vyzbierali bol rôznorodý a bolo ho veľa. Dôchodci vyčistili park pre obecným úradom a združenie A proč né? park pred hostincom Vendelín.

Dňa 2. júna sa konal 4. ročník akcie „Zohor športuje.“ Organizátori, obecný úrad a poslanci z komisie vzdelávania a športu pripravili pre našich občanov bežecké, cyklistické, rodinné, chodecké a futbalové disciplíny. Súťažili deti z Materského centra Motýlik, žiaci, dospelí, ale i celé rodiny.

Medzi súťažiacimi nechýbal ani tento rok pán V. Fumač, ktorý vo veku 99 rokov získal špeciálnu cenu za jazdu na trojkolke 1 kolo na multifunkčnom ihrisku.

Víťazi jednotlivých disciplín:

Beh

Beh chlapci do 10 rokov – 1 kolo – S. Mundok

Beh chlapci 11 – 13 rokov – 1. kolo – G. Fekete

Beh muži 16 – 30 rokov – 5 km – T. Maták

Beh muži 30 – 50 rokov – 5 km – M. Dudek

Beh muži 50+ - 5 km – J. Orth

Beh dievčatá do 10 rokov - 1 kolo – H. Zálesňáková

Beh dievčatá 11 -13 rokov – 1 kolo – S. Kožíková

Beh dievčatá 14 – 15 rokov – 2 kola – M. Struhárová

Beh ženy 30 – 50 rokov – 5 km – A. Struhárová

Beh ženy 50+ - 5 km – J. Ščepánková

Cyklistika ženy – Zohor – Vysoká pri Morave a späť – L. Kirschnerová

Cyklistika muži – Zohor – Vysoká pri Morave a späť – J. Mackovič

Rodinná súťaž - rod. Slobodová

Nohejbal muži – družstvo Duko (D. Piaček, R. Mifkovič)

Nordic walking ( s paličkami) 50+ ženy - 2 kolá – V. Ondríková

Nordic walking (bez paličiek) 50+ ženy – 2 kolá – A. Lisá

Špeciálna cena – jazda na trojkolke – 1 kolo – V. Fumač.

Prvý tohtoročný zápis novorodencov sa konal 15. júna v sobášnej sieny na obecnom úrade.

Dňa 14. júla sa konal na multifunkčnom ihrisku Svätomargitský jarmok. Priestranstvo cvičného ihriska sa zaplnilo stánkami s rôznym druhom tovaru. Na pódiu doobeda vyhrávala detská skupina Vega a dychová hudba Zóhranka. Materské centrum Motýlik pripravilo pre deti kreatívne dielne, maľovanie na tvár a prišiel aj šašo. Poobede vystúpila skupina Broňo Dobrota&Blus Rules, ktorá svojím repertoárom potešila mladšiu i staršiu generáciu. Členovia skupiny „Deti pre raj“ v tradičných kostýmoch predviedli návštevníkom, ako sa hrali deti v starom Ríme. Deti sa mohli povoziť aj na starobylom retiazkovom kolotoči. Večer patril domácej kapele P.R.D.a I. Jarmok si zobrali pod patronát poslanci z kultúrnej komisie.

Na milé posedenie pri muzike pri príležitosti úcty k starším pozval pán starosta do kultúrneho domu našich dôchodcov. Stretnutie sa konalo 20. októbra. O program sa postarali deti zo školského klubu detí, ktoré spolu s pani vychovávateľkou J. Stachovou pripravili pre našich skôr narodených krásny kultúrny program. Krátky príhovor si pripravili pán starosta M. Zálesňák a pán farár M. Komorný. Potom prišli na rad blahoželania jubilantom, ktorí sa v tomto roku dožili okrúhlych narodenín a manželským párom, ktorí spolu vydržali 50 a viac rokov. Gratulácia od nás všetkých smerovala aj k najstaršiemu občanovi obce pánovi V. Fumačovi, ktorý sa v tomto roku dožil úctyhodných 99 rokov. Nechýbala ani detská skupina Vega a manželia Červinkovci, ktorí hrali do tanca. Žiaci so základnej školy s pani učiteľkou B. Štefanovičovou sa postarali o obsluhu a pani učiteľka aj o moderovanie programu.

Dňa 8. decembra. usporiadal obecný úrad mikulášske poobedie pre všetky deti Zohora. Vianočnú atmosféru pripravila detská skupina Vega pod vedením A. Prečuchovej-Štefanovičovej a divadelníci z divadelného spolku Šáchor zahrali poučný príbeh o neposlušnej Zuzanke.

V sobotu 15. decembra v priestoroch kultúrneho domu pripravili novozvolení poslanci vianočný jarmok, nechýbali koláče a punč od starostu a stánky s vianočným tovarom.

Záver roka mali možnosť občania osláviť na silvestrovskej zábave, ktorú obec usporiadala v spolupráci s vínotékou.

 

Kultúra

Trojkráľové zvestovanie Dobrej noviny sa konalo v sobotu 6. januára v priestoroch zohorského kostola pod taktovkou Občianskeho združenia Zohorské ozveny, obecného a farského úradu. V programe vystúpil mladý džezový spevák S. Hošek a domáci zbor Cantate Domino.

Koledovanie už 20. ročníka Dobrej noviny sa uskutočnilo na druhý deň v nedeľu. Dvadsať detí a deväť vedúcich navštívilo 46 rodín a vyzbierali 1471 eur. Individuálni darcovia prispeli sumou 85 eur a na trojkráľovom koncerte sa vyzbieralo 501,30 eur. Celková suma, ktorá odišla z farnosti Zohor, bola 2057,30 eur.  

Muzikantský ples s poradovým číslom osem sa tento rok konal 19. januára. Pozvanie dychovej hudby Záhorienka prijali slovenské aj moravské kapely. Ples moderoval J. Helán a v súťaži „Spíva celý sál“ získalo druhé miesto zmiešaná štvorka zo Zohora a Radošoviec. Zohor zastupovali J. Štefanovič a P. Kafka.

Karnevalové veselie začalo 20. januára karnevalom na ľade a pokračovalo 27. januára školským karnevalom, ktorý bol inšpirovaný rozprávkou o malej Alici v krajine zázrakov. Masky boli rôznorodé od výmyslu sveta a bolo ich veľa.

Krojovaný fašang nechýbal ani tento rok a 10. februára sa kultúrny dom zaplnil maskami a krásnymi slovenskými krojmi. Do tanca vyhrávala dychová hudba Vištučanka, myjavskí heligónkari, country kapela Lofoši a nechýbalo ani pochovávanie basy, čím sa ukončilo veselie a prišiel pôst. Krojovaný fašang usporiadalo Občianske združenie Zohorské ozveny v spolupráci s FS Zóhran a Občianskym združením A proč né?, ktorí sa zhostili moderovania fašangu.

Žiaci súkromnej umeleckej školy so sídlom v Lozorne, ktorá má pobočku aj v našej základnej škole, predviedli svoje umenie na polročnom koncerte 30. januára v sále kultúrneho domu. Svoju šikovnosť ukázali hudobníci, tanečníci a výtvarníci. Výtvarné diela našich žiakov získali veľmi pekné ocenenia na rôznych výtvarných súťažiach na Slovensku.

Galéria Michalský dvor v Bratislave vo svojich priestoroch predstavila diela našej mladej dizajnérky Laury Spörerovej. Výstava bola otvorená po celý mesiac február.

Dňa 26. februára sme v priestoroch nášho kostola privítali hosťa svetového mena, míma Milana Sládka, ktorý prijal pozvanie od občianskeho združenia ARS EOS, ktoré vedie J. Hladík. Milan Sládek nám predviedol pantomimickú hru Krížová cesta, ktorú recitáciou doprevádzal herec Štefan Bučko. Na predstavení bola prítomná aj pani K. Brunovská, manželka nášho významného maliara A. Brunovského. Stretnutie s pani Brunovskou bolo pre míma darčekom k jeho 80. narodeninám. Pán Sládek a jej manžel boli spolužiaci na umeleckej škole a zároveň aj blízki priatelia.

AB Otvorený ateliér – bol ústredným podujatím úvodného ročníka Odkazu Albína Brunovského. Tri poobedia koncom februára sa vstupná časť kultúrneho domu premenila na umelecký ateliér. Stretli sa tu talentované deti zo Zohora T. Mackovičová, Š. Vachálek, K. Orthová a R. Kralovič z Gajár, ktorí pod odborným dohľadom učiteľky Základnej umeleckej školy R. Habovej a detských ilustrátorov a grafikov K. Smetanovej, M. Komáčka a M. Kellemberga vytvorili obraz na danú rozprávku. Svoje výtvarné diela vystavili 1. marca na vernisáži v kultúrnom dome všetkým našim občanom.

Bratislavský samosprávny kraj, Malokarpatské osvetové stredisko v Modre, obec Gajary, Folklórny súbor Slnečnica - sunečník Gajary usporiadali 24. marca v Dome kultúry Gajary Krajskú súťažnú prehliadku ľudových rozprávačov a sólistov pod názvom „Konc jak živé“. Naša obec tu mala až troch zástupcov. V kategórii tanečníkov si manželia Masarykovci vytancovali zlaté pásmo a priamy postup do celoslovenského kola, zástupcovia mladšej generácie M. Masaryk a K. Greliková si vytancovali strieborné pásmo. Premiéru na tejto súťaži si odkrútil J. Badrna, ktorý súťažil v kategórii ľudový rozprávač. Hneď na prvý pokus si vyrozprával druhé miesto.

Dňa 20. apríla sa uskutočnilo v kultúrnom dome 1. Stretnutie podnikateľov z priemyselných parkov Dolného Záhoria, ich obchodných partnerov a aktívnych ľudí z nášho regiónu formou degustácie vín a pochutín. Organizátormi podujatia boli Zohor včera a dnes o.z., Vínotéka Zohor a Obecný úrad Zohor. Cieľom akcie bolo umožniť podnikateľom stretnúť sa s konkurenciou, so samosprávou a ľuďmi, aby sa mohli porozprávať. Výsledkom boli viaceré dohody o spolupráci.

Veľká noc v tomto roku pripadla na 2. apríla a počasie bolo pekné, a tak sa mládenci z folklórneho súboru Zóhran vystrojení v zohorských krojoch vybrali vyšibať svoje tanečné partnerky alebo kamarátky. Nezabudli navštíviť aj pani starostovú K. Zálesňákovú. Poobede pred kultúrnym domom vyhrávala dychovka Zóhranka.

Dňa 8. apríla sa vo vestibule kultúrneho domu pri príležitosti oslobodenia obce Zohor sovietskou armádou počas 2. svetovej vojny konala výstava venovaná tejto tematike. Zorganizoval ju pán J. Štefanovič. Na pomoc si prizval M. Berkiho, Z. Dudeka a K. Sirotovú.

Druhý víkend po veľkonočných sviatkoch sa koná farský ples. Tento rok to padlo na sobotu 14. apríla. Hudobný program bol bohatý a vďaka všetkým účinkujúcim, ako napr. skupine Funny Fellows sa plesajúci preniesli do povojnového obdobia, keď sa na zábavách tancoval swing, charleston, foxtrot .. Výťažok z plesu v sume 3467,80 eur bude použitý na opravu trámov v našom kostole.

V apríli mali možnosť sa naši občania zapojiť vďaka materskej a základnej škole do zbierky, ktorú organizuje Liga proti rakovine s názvom Deň narcisov. Vyzbieralo sa 1085 eur.

V noci z 30. apríla na 1. mája sa už oddávna stavia máj. Túto tradíciu v našej obci prebrali hasiči. Nestavajú ju však v noci, ale poobede, aby sa mohli tohto aktu zúčastniť všetci občania obce. Očakávaný okamih spríjemňovala kapela P.R.D.a I. a hasičský bufet.

Oslava 1. mája sa konala v pekárni u Novotných, kde návštevníkov ako každý rok zabávala detská hudobná skupina Vega pod vedením A. Prečuchovej-Štefanovičovej.

V sobotu a nedeľu 5 – 6. mája predviedol divadelný súbor Šáchor reprízu divadelnej hry Breviár teciny Franciny.

Dňa 7. mája sa konal v kultúrnom dome koncert ku Dňu matiek spojený s majálesom. Poriadateľom bola dychová hudba Záhorienka a Jednota dôchodcov Zohor, hosťami boli Béčkoví chlapci a ľudová rozprávačka M. Velšicová a kamaráti z Jednoty dôchodcov z Lozorna a Vysokej pri Morave.

Koncert známej a cappelly Fragile a Braňa Kostku nechýbal ani tento rok. Konal sa 10. mája v kultúrnom dome.

Druhá nedeľa v mesiaci máj patrí všetkým mamám. Žiaci, deti z materskej školy a aj tie najmenšie z Motýlika pripravili pre všetkých , ktorí prišli do kultúrneho domu, bohatý a veselý program.

Dňa 19. mája sa konali v našej obci dva pietne akty. Pri Pomníku padlých vojakov Červenej armády na cintoríne išlo o slávnostné uvedenie obnoveného pomníka do užívania a pri Pomníku padlých amerických vojakov išlo o pripomenutie si udalostí, ktoré sa odohrali za našou obcou počas druhej svetovej vojny. Zúčastnili sa ich zástupca veliteľa Vzdušných síl Ozbrojených síl SR brigádny generál M. Lorinc, pani J. Kráľová z Ministerstva vnútra SR, pán prvý tajomník Veľvyslanectva Ruskej federácie v SR N. Ryžov, pán zástupca vojenského pridelenca plukovník A. Vinogradov z Veľvyslanectva Ruskej federácie v SR, pán vojenský pridelenec Veľvyslanectva USA v SR podplukovník J. Dunn, pán akademický sochár A. Drahoš – autor návrhu pomníka na cintoríne, pán starosta M. Zálesňák, pán. S. Orovnický z kamenárstva Šamorín, hostia a obyvatelia Zohora. Na oboch pietnych aktoch sa zúčastnil aj štáb slovenskej televízie RTVS.

V priestoroch kultúrneho domu sa 9. júna predstavili detské folklórne skupiny z Uherského Hradišťa, Martina, Plaveckého Štvrtka, Macedónska a Bratislavy v rámci 21. ročníka Medzinárodného festivalu detských folklórnych súborov Bratislava 2018.

Oslava Dňa detí aj v tomto roku pripadla základnej škole. Organizáciu mala nastarosť pani vychovávateľka v školskom klube E. Dinušová. Niesla sa v rytierskom duchu. Pani učiteľky pripravili pre deti rôzne súťaže ako napr. streľba z luku, jazda na koníkovi a iné. Po úspešnom absolvovaní disciplín dostávali nálepky, za ktoré dostali sladké odmeny, zmrzlinu a bublifuk. Svoje umenie deťom predstavila skupina historického šermu URSUS zo Stupavy. O občerstvenie sa postarali pani kuchárky, a tak nechýbal ani mastný chleba s cibuľou a džús, a bol tam aj DJ Keram.

Krásne práce detí z výtvarného krúžku Materinka si mohli návštevníci prezrieť 25. júna vo vestibule kultúrneho domu. Pani učiteľka J. Cabadajová pripravila výstavu výtvarných diel, ktoré deti vytvárali po celý rok.

Hodové veselie začalo už v piatok 13. júla Zóhrskú koštovku vín, ktorú pripravilo Občianske združenie Zohorské ozveny. Konala sa v priestoroch za kultúrnym domom. Pre návštevníkov boli pripravené dobré a kvalitné vína zo Slovenska a Moravy. Okrem vínka si mohli návštevníci pochutiť aj na čerstvom kozom syre z Pezinka.

Tento rok oslavoval 40. výročie založenia ženský spevácky zbor Vernosť, ktorý vznikol v roku 1977. Od svojho vzniku zbor vedie pani K. Róhrerová. V začiatkoch zbor účinkoval na rôznych súťažiach, na obecných slávnostiach, na obecnom úrade pri rôznych obradoch, ako napr. svadbách, zápisoch novonarodených detí a pod. V dnešnej dobe zbor vystupuje v divadelných hrách divadelného spolku Šáchor.

Občianske združenie Zohor včera a dnes v spolupráci so Železnicami Slovenskej republiky(SR), Železničným múzeom SR, Klubom priateľov histórie železničnej dopravy, Klubom železničných modelárov, Obecným úradom Zohor, občianskym združením A proč né? a Farským úradom Zohor usporiadalo už tretí ročník podujatia Zohor včera a dnes. Ich cieľom bolo zviditeľniť Kaplnku sv. Rozálie a Železničnú stanicu Zohor. Na železničnej stanici sa návštevníci zúčastnili prehliadky železničnej stanice aj s výkladom a mohli si prezrieť také miesta, kde by sa bežne nedostali. Na prvej koľaji boli pristavené staré vagóny s drevenými sedadlami, motorový rušeň a vagón s expozíciou železničných modelov. Pri tejto príležitosti bola vydaná aj publikácia o histórii zohorskej železnice. Na peróne vyhrávala skupina Bon Bon trio. Ďalšia časť programu pokračovala prehliadkou kaplnky sv. Rozálie a hudobným programom v kultúrnom dome, kde vyhrávala cimbálová muzika Strážničan.

V dňoch 26. – 29. júla sa v Prešove uskutočnilo Národné stretnutie mládeže. Táto akcia zbližuje mladých z celého Slovenska a okolitých štátov a úzko súvisí s celosvetovým stretnutím mládeže, ktoré sa uskutoční v roku 2019 v Paname. Na tomto stretnutí nechýbali ani naši mladí Zohorčania.

Dňa 29. septembra sa na multifunkčnom ihrisku konala akcia Cibulári hodujú. Organizátorom bolo Občianske združenie Zohorské ozveny a bol to už 7. ročník. Hlavným programom podujatia bolo varenie gulášu. Do súťaže sa prihlásilo 23 družstiev. Od rána pri varení a súťažení vyhrávala country kapela Lofoši. Aby sa súťažiaci počas varenia nenudili, mohli sa zapojiť do malých súťaží: krájanie cibule, hod bagančou a pitie piva na čas. Pre deti bolo pripravené vozenie na koníkovi, kreslenie, maľovanie na tvár. Víťazom varenia guláša sa stalo už po tretíkrát družstvo Týraní muži (Pavlačič, Tóth, Dulanský a Ulehla), druhé skončilo družstvo Tré pjekní ( Cabadaj, Grelik, Prešinský) a tretí skončili páni Kovárovci z Kovár -teamu. Okrem dobrého gulášu si návštevníci pochutili aj na mastnom chlebe s cibuľou a vyprážanej cibuli. Poobedný program otvorili mažoretky ELLA z Malaciek a kapela Vrbovskí víťazi, zložená z bratov Jóbusovcov, ktorí hrajú na nástrojoch vyrobených z rôznych materiálov, ako napr. z vysávača, inštalatérskych trubiek a pod. Záver Cibulových hodov patril kapele P.R.D.a I.

Bučové slávnosti sa konali 13. októbra Pripravila ich detská hudobná skupina Vega, ktorú vedú manželia Štefanovičovci. Doobeda pred kultúrnym domom prebiehali tvorivé dielne, kde si mohli deti vyrezať dyňu podľa vlastnej fantázie. Aj tento rok sa mohli súťažiaci zapojiť do viacerých kategórií. Súťažili o najkrajšiu vyrezávanú buču na tvorivých dielňach a doma, o najväčšiu buču dopestovanú vo vlastnej záhrade, o najväčšie bučové jadierko a atypickú zeleninu alebo ovocie. Novinkou bola súťaž o najlepší tekvicový koláč na sladko i slano. O program sa postarala Vega a kúzelník Talostan. Lampiónový sprievod viedol okolo kultúrneho domu, kde na návštevníkov čakala cesta plná strašidelných prekvapení . Bučové slávnosti ukončil ohňostroj.

Dňa 24. októbra prišla do Zohoru medzivládna delegácia v rámci 17. zasadania Spoločnej slovensko-ruskej medzivládnej komisie pre starostlivosť o hroby padlých vojakov a civilných obetí vojny. Na obecnom úrade ich privítal starosta obce M. Zálesňák a R. Šímoník, predseda Občianskeho združenia Zohor včera a dnes. Nasledovalo položenie vencov na cintoríne ku Pomníku padlým vojakov Červenej armády. Zároveň si pozreli prebiehajúcu rekonštrukciu Pomníka padlým vojakom v 1.sv. vojne.

Od 10. novembra do 18. novembra žila naša obec divadlom. V kultúrnom dome usporiadal divadelný spolok Šáchor 3. ročník divadelného festivalu ochotníckych divadiel Traktér. Diváci mali možnosť vidieť osem predstavení v podaní divadiel z Břeclavy, Častej, Hriňovej, Malaciek, Veľkých Levár, Ivanky pri Dunaji, Borského Mikuláša a Zohora. Tohtoročný Traktér prišiel s tromi novinkami. Prvou bolo bábkové divadlo pre deti z materskej a základnej školy, druhou bola výstava vo vestibule kultúrneho domu pod názvom Slovenský divadelný plagát po roku 1989 a poslednou novinkou bolo zapojenie sa do celoeurópskeho podujatia Noc divadiel. Počas tejto noci sa divadlo nehrá, ale diskutuje sa. Divadelníci si pozvali herečky zo Slovenského národného divadla v Bratislave B. Turzonovovú a Z. Kocúrikovú. Záujem bol veľký a nielen o stretnutie s pani herečkami, ale o všetky divadelné predstavenia.

Dňa 7. decembra sa v kultúrnom dome konalo uvedenie do života knihy Rodnú rečú od J. Badrnu. Je to útla zbierka básní, ktoré sú písané v záhoráčtine a sú plné lásky k blížnemu a hlavne k rodnému kraju a obci. Kniha sa krstila záhoráckym pieskom a krstnými rodičmi boli P. Slezák zo Stupavy a J. Benkovič z Lábu. Pozvanie na krst prijali a krátkym programom Jakuba podporili FS Zóhran, Mužáci Moravia a Kúcané. Krátku ukážku z básní predviedli M. Jurkovičová a M. Chuda.

 

Školský rok 2017/2018

Základná škola

Do školy nastúpilo do 18 tried 300 žiakov , z toho 39 prvákov a školský rok ukončilo 299 žiakov, 95 z nich skončilo so samými jednotkami. Cenu starostu obce za mimoriadne výsledky dostala Timea Valovičová. V celoslovenskom testovaní mali deviataci úspešnosť v slovenskom jazyku 67,3% (celoslovenský priemer 63%) a v matematike 63%. (55,9%) a piataci v slovenskom jazyku 59,9% (62,8%) a v matematike 66,2% (64,7%). Žiaci sa počas roka zúčastňovali rôznych olympiád a súťaží. Mladí záchranári sa prebojovali až do celoslovenského kola, kde obsadili 6. miesto. Nechýbal ani týždeň s anglickými lektormi, plavecký a lyžiarsky výcvik a škola v prírode. V zbere papiera nazbierali žiaci 14 250kg.

Veľká zmena a sláva sa udiala 18. mája, keď pani riaditeľka Mgr. Ľ. Štefanovičová prevzala z rúk vedúcej odboru školstva OÚ v Bratislave Mgr. Bc. M. Valašíkovej slávnostný certifikát a ním sa po zaznamenaní zmeny v Registri škôl Ministerstva školstva SR mení názov zohorskej školy na – Základnú školu Albína Brunovského. Pri tejto príležitosti bolo odhalené sochárske dielo akademického sochára A. Drahoša (v spolupráci s J. Hladíkom). Toto dielo predstavuje symboliku na tvorbu A. Brunovského a skrášľuje školský areál. Slávnosti sa zúčastnili: manželka A. Brunovského pani K. Brunovská so synom a dcérou, zástupcovia odboru školstva, pán starosta M. Zálesňák a poslanci obecného zastupiteľstva, zamestnanci a žiaci školy, pán Drahoš a pán Hladík, bývalí učitelia a široká verejnosť. Na chodbe v pavilóne školy boli vystavené sochy pána Drahoša a fotografie pána Hladíka, ktoré zachytávali tvorbu a celý priebeh vzniku sochy. Na výstave nechýbali ani výtvarné práce žiakov školy na motívy slovenských rozprávok.

V tomto školskom roku vymenili okná na telocvični, zrekonštruovali sa hygienické kútiky v niektorých triedach, orezali sa stromy v areáli, doplnilo sa detské ihrisko.

 

Materská škola

V tomto školskom roku do materskej školy nastúpilo 120 detí. Počas roka absolvovali lyžiarsky na Zochovej chate, plavecký na plavárni v Malackách, školu v prírode v Dolnom Kubíne a korčuľkovo v Bratislave. Deti mali možnosť navštevovať výtvarný, anglický a tanečný krúžok. Počas roka pripravili posedenie pre starých rodičov, pre mamičky, usporiadali šarkaniádu, rozlúčku zo škôlkou pre predškolákov, divadelné predstavenia, fašiangové posedenie, návštevu Mikuláša. S krátkym programom vystúpili na obecných oslavách Dňa matiek a na obecnom úrade pri vítaní novorodencov.

V tomto roku na dvore materskej školy bolo vybudované dopravné ihrisko a pri preliezkach a hojdačkách boli položené bezpečné dopadové plochy. Sponzorsky bol vymenený piesok v pieskoviskách.

Riaditeľkou je B. Dujničová. 

 

Senior Zohor n.o.

Stacionár má úspešne za sebou ďalší rok fungovania. Vedúcou stacionára je Mgr. M. Baďurová, ktorá sa stará s ďalšími zamestnancami o jeho bezproblémový chod. Počas tohto obdobia tu našlo nový domov 20 občanov Zohora a 13 ľudí z okolia. Denný stacionár navštevovalo 7 dôchodcov zo Zohora. Celkovo sa o nich staralo 7 sestričiek, ktoré pre nich pripravovali rôzne aktivity od dennej starostlivosti, podávania liekov, pracovné činnosti, pohybovo koncentračné cvičenia, tréningy pamäti a mnoho iného. Stravovanie zabezpečoval denný bar Margit. Vytvorila sa veľmi dobrá spolupráca s materskou školou a základnou školou. Deti v sprievode učiteliek navštívili klientov stacionára pri príležitosti fašiangov. Počas návštevy spoločne napiekli šišky. Na Medzinárodný deň žien si pripravili darčeky, ktorými potešili babky. Spolu si zahrali spoločenské hry. Potešiť ich prišla aj detská hudobná skupina Vega. Pri príležitosti mesiaca úcty k starším prišli na návštevu deti z materskej školy s pekným programom. Predvianočné obdobie im spríjemnili členovia cirkevného zboru Cantate Domino. Interiér stacionára skrášľujú na stenách kresby J. Cabadajovej.    

 

Farnosť Zohor

Zohorské súťažné družstvo v zložení: K. Šimoníková, T. Valovičová, H. Strelková získali na 17. ročníku Biblickej olympiády 22. marca v Bratislave na dekanátnom kole druhé miesto.

Dňa 2. júna boli naši miništranti s pánom farárom Komorným na výlete v Trnave.

Počas letných prázdnin sa konal kresťanský letný tábor. Pripravili ho starší mládežníci pre deti vo veku 8- 15 rokov. Tábor sa konal 6. – 11. augusta na chate Homôlka. Celý týždeň deti absolvovali plno fyzických aktivít, ale aj aktivít na premýšľanie. Nechýbala ani túra, omša s pánom farárom Komorným v prírode a strašidelná nočná hra.

 

Miestna ľudová knižnica

Do knižnice sa tento rok zapísalo 407 čitateľov. Knižný fond sa rozrástol o 398 kníh. Knižnicu navštívilo počas roka 5851 návštevníkov, ktorí si vypožičali knihy, využili možnosť prístupu na internet, alebo sa zúčastnili akcií, ktoré usporiadala knižnica. Na exkurziu prišli škôlkari aj školáci, nechýbala Noc s Andersenom, kde ako hosť bola spisovateľka a scenáristka H. Lasicová, bola aj pizza od Tigríka a tvorivé dielne s pani učiteľkou J. Cabadajovou, kde sa čítala a kreslila rozprávka O psíčkovi a mačičke. Čitateľského maratónu sa zúčastnilo 146 žiakov. S rozprávkou Mach a Šebestová pani knihovníčka Ščepánková navštívila deti z krúžku Materinka v materskej škole.

 

Organizácie:

Dobrovoľný požiarny zbor (DHZ)

Rok 2018 hasiči začali výročnou členskou schôdzou 12. februára, kde zhodnotili aktivity za rok 2017 a stanovili si priority na rok 2018. Za svoju prácu boli odmenení Cenou starostu obce za rok 2017.

Dňa 7. apríla sa zúčastnili družstvá súťaže Plameňi v Záhorskej vsi. Ženy a dorastenky v tejto halovej súťaži skončili na 1. mieste.

Dňa 30. apríla sa konalo stavanie máje pred požiarnou zbrojnicou.

Najmladší hasiči sa zúčastnili 2. júna okresného kola Plameň v Sološnici a skončili na 4. mieste. Zúčastnili sa aj na procesii Božieho tela v kostole a obecnej akcie Čistý Zohor. Zmiešané družstvo sa zúčastnilo 26. mája okresného kola súťaže v požiarnom útoku a štafete v Plaveckom Mikuláši.

V dňoch 4. júla – 8. júla sa na hasičskej zbrojnici konal prázdninový hasičský tábor. Pre deti boli prichystané rôzne hry, súťaže, opekačka. Okrem toho boli v Bratislave - Petržalke pozrieť profesionálnych hasičov a v Devínskej Novej Vsi si vyskúšali lezecké zdatnosti na lanovkách v Tarzánii.

Súťaži o putovný pohár Vysokej pri Morave 1. septembra bol pre väčšinu najmladších hasičov prvou skúškou.

Do Dolných Kounic sa vybrali naši hasiči 8. septembra na súťaž o Putovnú prúdnici. Na štart sa však nepostavili, lebo ich bolo málo.

Najmladší hasiči boli na súťaži v Moravskom sv. Jáne, kde súťažili v dvoch disciplínach – štafeta a požiarny útok.

Dňa 6. októbra sa hasiči zúčastnili taktického cvičenia, ktoré bolo zamerané na požiare lesného porastu a rúbanísk na veľkej ploche.

Jesenné kolo súťaže Plameň sa konalo 6. októbra v Sološnici. Súťažili najmladší v brannom preteku.

 

Jednota dôchodcov Zohor

Činnosť našich dôchodcov je bohatá. Už v januári boli na zábave  u dôchodcov v Kuchyni. V tomto mesiaci sa zúčastnili aj žolíkového turnaja. Výročná členská schôdza sa konala 8. februára, kde prehodnotili akcie uplynulého roku a stanovili si ciele na ďalší rok. Fašiangovali v klube dôchodcov, kde sa stretávajú každý pondelok a stredu poobede. Zúčastnili sa ženského chmatu vo Vysokej pri Morave. Medzinárodný deň žien oslávili v klube, a nechýbal ani malý darček od starostu obce. Jar začali upratovaním pred obecným úradom. Počas roka navštívili divadelné predstavenia v Bratislave a kúpalisko v Dunajskej Strede. Boli na výlet na Bradle a prezreli si mesto Skalica. Okresné športové hry sa konali vo Veľkých Levároch, kde sa pán Greger umiestnil na 1. mieste vo vrhu guľou a pán Mistrík získal zlato v streľbe vzduchovkou. Na krajských športových hrách v Malackách pán Greger získal zlato a pán Mistrík striebro v tých istých disciplínach. Na celoslovenských hrách Bardejove pán Greger znova priniesol zlato a striebro z plávania a striebro zo streľby zo vzduchovky. Týždeň strávili v Tatranskej Lomnici vo Vysokých Tatrách, kde navštívili Solisko, Skalnaté a Štrbské pleso a Hrebienok. Deň detí oslávili spolu s deťmi zo školského klubu detí pri základnej škole, ktoré ich na oplátku prišli v októbri potešiť pekným programom k mesiacu starších. Usporiadali ešte posedenie pri guláši a husacine.

 

Divadlo Šáchor

Divadelníci začali nový rok návštevou divadelného bálu v Boleradiciach v susednom Česku. V apríli v rámci vzdelávania navštívili predstavenie Zmierenie alebo dobrodružstvo pri obžinkoch v Slovenskom národnom divadle v Bratislave, kde zbierali skúsenosti nielen od hercov, ale aj od lektorky dramaturgie, prezreli si zákulisie divadla, ako vznikajú kulisy, scény a pod. Druhá časť vzdelávania prebehla v júni a vybrali si hru Vojna a mier. Divadelnú hru Breviár teciny Franciny hrali v Boleradiciach, Zohore, Rohožníku, Hodoníne, Vištuku a Borskom Mikuláši.   Počas roka  navštívili divadelné predstavenie divadiel Svatopluk z Hodonína, Divadlo na kolene z Častej, Břetislav z Břeclavy a Boleradiciach

 

Občianske združenie Zohorské Ozveny OZZO

Pod hlavičkou tohto združenia založeného v roku 2006, aktívne pôsobia tieto zložky:

Cantate Domino – chrámový zbor usporiadalo Trojkráľový koncert, púť do Trenčianskych Teplíc spojená s intenzívnou prípravou na prehliadku zborov, 15. ročník Adventného koncertu, koledy pre najstarších v spolupráci s OÚ v Zohore, množstvo liturgických spevov v miestnom kostole, či na slávnostných sv. omšiach, na svadbách, pohreboch a účasť na Cyrilo-Metodskej prehliadke speváckych zborov v Stupave.

FS Zóhran – folklórna skupina

Folklórny súbor Zóhran sa v roku 2018 zúčastnil na krojovanom fašangu, na krajskej súťaži Konc jak živé v sólovom tanci, usporiadali Velikonočné pondzelí v krojoch, tancovali na Malackých jarných tanečkoch, v Stupave, Lábe, Lozorne, Záhorskej Bystrici vystupovali s programom Čepčenie, oživili sv. omše pri príležitosti Božieho tela a septembrových hodov, pásmo Zóhrské tance predviedli na Stretnúcí Záhorákú Rudava, na 2. ročníku záhoráckej ľudovej zábave v Malackách a na krste knihy J. Badrnu, na Záhoráckom folklórnom festivale sa predviedli s pásmom Ošmikovaní turošiny.

DH Zóhranka

Dychovka sa v tomto roku sústredila na zohratie a nácvik repertoáru. Zúčastnili sa na akcii Veľkonočný pondelok v kroji, kde boli v sprievode a na koniec hrali pred kultúrnym domom. Zabezpečili hudobný doprovod hodového sprievodu v septembri

Zopár členov združenia nepôsobí v žiadnej zložke, ale aktívne pomáhajú pri organizovaní rôznych akcií. Celkom bolo v združení roku 2018 evidovaných 70 členov.

OZZO bolo hlavným usporiadateľom 10. ročníka Krojovaného fašangu, 3. ročníka turnaja v petangu, Zohorskej koštzofky a 7. ročníka Cibulári hodujú.

 

Cirkevný spevácky zbor Glória

Počas roka zbor spieval na omšiach v kostole a na pohreboch, ďalej sa členovia súboru zúčastnili 5. júla Cyrilometodejského stretnutia v Stupave, 20 – 21. júla v Zohore na púti relikvie Margity Antiochijskej, spievali na slávnostnej hodovej omši, 22. septembra boli pozvaní do Mariazell, do baziliky, kde už po štvrtýkrát sprevádzali liturgiu sv. omše svojím spevom. Dňa 11. augusta sa modlili Ruženec pre Slovensko v Bratislave v kostole Jezuitov.

 

MS SČK Zohor - Červený kríž

Členovia Červeného kríža sa 10. apríla stretli na výročnej členskej schôdzi. Úvodné slovo si zobrala predsedníčka M. Baďurová, ktorá zhodnotila činnosť spolku za rok 2017. Hosťom schôdze bol vedúci lekár NTS (Národná transfúzna služba) MUDr. S. Choudhury, ktorý všetkým poďakoval za ich záslužnú činnosť pri organizovaní odberov krvi. Ďalší bod programu bol plán na rok 2018. Počas roka sa členovia zúčastňovali na obecných akciách ako zdravotný dozor. Zorganizovali trikrát darovania krvi. Žiaci 7. – 8. ročníkov v rámci vyučovania sa prišli pozrieť ako také darovanie prebieha.

Dňa 13. júna Červený kríž pripravili pre svojich členov a širokú verejnosť prednášku na tému „Zdravý chrbát“. Prednášajúcim bol MUDr. Richard Smíšek, český neurológ, športový lekár a fyzioterapeut, autor svetoznámej rehabilitačnej metódy SM systém. Prvá časť prednášky bola informatívna a druhá praktická. Návštevníci si mohli vyskúšať cvičenie s gumeným pásom pod odborným dozorom. Záujemcovia o cvičenie mali možnosť pod dozorom odborníčky navštevovať v telocvični školy cvičenie s pásom.

 

Obvodná organizácia Zohor pri MsO SRZ Záhorie – rybári

Predseda rybárskeho zväzu v Zohore V. Zvara zvolal všetkých svojich členov 15.1. na výročnú členskú schôdzu. Predseda predniesol správu o činnosti organizácie za rok 2016. Oboznámil všetkých prítomných, že nasadenie rýb sa konalo na jar i jeseň a násady boli zakúpené z finančných prostriedkov získaných z predaja zväzových povolení. Zarybnené bolo Bezedné a Zohorský kanál, a to kaprami, rýchlou šťukou a zubáčom. Ďalej uviedol, že sa konalo niekoľko kaprových pretekov. Na Bezednom sa stretlo 49 súťažiacich. Na súťažiach na Lábskom jazere sa stretlo prvý aj druhýkrát 24 pretekárov. Alarmujúcou skutočnosťou je stále klesajúci záujem detských zástupcov. Na detskom rybárskom dni na Lábskom jazere sa ich zúčastnilo len 13. Pokračovalo sa v rekultivácii revíru Bezedné. Počas roka bolo zistených 35 priestupkov a 3 trestné činy pytliactva. V tomto roku sa rybárom podarilo predĺžiť nájomnú zmluvu na Lábske jazero na ďalších 20 rokov. Veľkým problémom bol bobor, ktorý stavbou rozmerných hrádzi na Bezednom spôsoboval nízku hladinu, a nízka účasť na povinných brigádach. Z 241 členov sa brigád zúčastnilo len 89, čo je cca 37% účasť. Členovia, ktorí sa nezúčastnili brigád, museli zaplatiť pokutu. Peniaze za pokuty budú použité na revitalizáciu a úpravu revírov. Na záver schválili plány a termíny brigád na rok 2017.

 

 Občianske združenie A proč né?

Občianske združenie A proč né? má za sebou prvý rok od svojho založenia. Počas tohto roka sa zapájali takmer do všetkých kultúrnych akcií, ktoré sa konali v obci. Nechýbali pri čistení Zohora, na Cibulových hodoch, na krojovanom fašiangu. S poviedkami J. Badrnu sa stretávali v Zohorskom hlase a na facebooku pozývali občanom krátkymi video upútavkami na akcie , ktoré sa konali počas roka. Pre odvážne deti pripravili 17. novembra prechádzku po strašidelnej škole, ktorá sa konala v priestoroch základnej školy. Skupina dospelých nadšencov, ale i detí sa premenili na čarodejnice, strigy, múmie, kostlivcov, a chodba bola plná svetielkujúcich strašidiel a všade bola samá pavučina . Triedy sa premenili na čarodejnú kuchyňu, kde strašidlá varili v kotle všeličo možné i nemožné, ďalšia trieda sa premenila na cintorín a v tej poslednej boli neposlušné malé čarodejnice po škole. Prejsť touto školou chcelo mať veľkú odvahu.

Materské centrum Motýlik

Materské centrum Motýlik, ktoré bolo založené 21. novembra 2003 v tomto roku oslávilo 15 rokov. Zakladateľkami boli D. Valovičová, S. Hanuliaková a S. Račeková. Stretávať sa začali medzi sebou vo vlastných domovoch. V roku 2007 sa im podarilo vybudovať detské ihrisku pri základnej škole. Cez zimné obdobie sa stretávali najprv v školskom klube detí, neskôr v klube dôchodcov, ale už pár rokov sa stretávajú v budove na Dolnej ulici 15. Tu deti a mamičky spolu cvičili, spoločne sa hrali v herni. Pri príležitosti 15-tého výročia Motýlik usporiadal 6. októbra prvú rodinnú zábavu. V programe vystúpili bývalé deti z Motýlika a tanečná skupina z Lozorna. Zorganizovali dve burzy detského oblečenia a tovaru, zúčastnili sa obecných športových hier, svoje výrobky predávali na svatomargitskom a vianočnom jarmoku, organizačne zabezpečili vystúpenie pre deti „Zahrajko zo Spievankova“, ktorý prišiel so zábavným programom „Čo sa stalo v lese?“ a vystúpenie speváčky Mii. Pre staršie deti usporiadali kurz šperkovania a pre dospelých kurz nemeckého jazyka. Počas roka mali možnosť mamičky s deťmi cvičiť s cvičiteľkou.

 

Šport

Dňa 20. januára sa konal hokejový turnaj, ktorý bol odvetou za Štefanský z roku 2017, ktorého sa zúčastnilo 5 mužstiev. Tímy nastúpili v pomenených zostavách. Víťazstvo si odniesli hokejisti Roconaby, druhý skončili Zohorskí Roxori a tretí Mufuza.

Michael Fusek sa už ako žiak venoval basketbalu, na ktorý bol svojou výškou priam predurčený. K tomuto športu ho priviedla jeho mama, ktorá bola tiež basketbalistka. Momentálne je Michael so svojimi 223 cm neprehliadnuteľný a patrí medzi najvyšších slovenských basketbalistov. V roku 2018 sa stal reprezentantom Slovenska.

Karolína Smreková pôsobí v malackom atletickom klube. Už 14 rokov sa venuje atletike. Začínala ako prekážkarka, skúsila trojskok a hod oštepom. K hodu diskom sa dostala náhodou a práve v tejto disciplíne získala na Majstrovstvách Slovenska v roku 2015 v kategórii dorast 2. miesto a v rokoch 2016 a 2017 už ako juniorka tiež 2. miesto. Tento rok skončila tiež druhá, ale už v kategórii dospelých. V detstve sa 7 rokov venovala jazde na koni.

Pri príležitosti Medzinárodného dňa stolného tenisu sa v telocvični základnej školy 8. apríla konal turnaj v stolnom tenise, ktorého sa zúčastnilo 11 detí a 7 dospelých. Pripravila ho p. učiteľka základnej školy E. Handlová. Hosťami turnaja boli bývalé reprezentantky Československa v stolnom tenise A. Grófova-Chládeková a I. Bosá-Mikocziová.

Občianske združenie Zohorské ozveny zorganizovalo 12. mája na petangovom ihrisku pri vínotéke turnaj dvojíc v petangu. Zúčastnilo sa 12 dvojíc a víťazmi sa stali M. a T. Tóthovci.

V mesiacoch máj a jún sa žiaci základnej školy zapojili do 1. ročníka súťaže cross-country horských bicyklov „O pohár Dolného Záhoria“. Pretekári si na rozličných terénoch preverili svoju fyzickú zdatnosť. Celá súťaž mala tri kolá. Prvé kolo sa konalo v Studienke, druhé u nás v Zohore na multifunkčnom ihrisku a záver v usporiadateľskej obci v Gajaroch. Dievčatá a chlapci boli rozdelení do troch vekových kategórií. Prihlásilo sa 34 mladých cyklistov zo Studienky, Gajár, Vysokej pri Morave, Jakubova, Závoda, Záhorskej Bystrice a Zohora. V silnej konkurencii sa naši žiaci nedali zahanbiť a siahli aj na najvyššie stupne. V kategórii mladší žiaci získal 1. miesto M. Havran a 3. miesto H. Zálesňák, v kategórii starší žiaci 4. miesto F. Gerthofer, v kategórii kadet 5. miesto M. Mifkovič, kategórii mladšie žiačky 1. miesto A. Krebsová a 4. miesto N. Rybárová, kategórii staršie žiačky 3. miesto I. Matoušková a v kategórii kadetky 3. miesto N. Kubová a 5. miesto A. Búriková.

Na tréningovom futbalovom ihrisku sa 15. septembra konalo 4. kolo Slovenskej paintballovej ligy. Záujem súťažných družstiev bol veľký. Obsadené boli všetky tri divízie. V najnižšej 3. divízii hrali juniorské tímy z Galanty, Kalinkova a Rajca. Naše dve družstvá Roconaba a Roconaba juniors boli nováčikovia a bol to ich prvý turnaj, v ktorom zbierali skúsenosti dobudúcna. V 2. divízii sme mali tiež zastúpenie. Proti tímom z Bratislavy, Banskej Bystrice, Galanty, Korne, Krupiny a Nitry sa postavil tím Hunters B zložený zo starých mazákov, ktorí sa prišli zabaviť. Do najvyššej slovenskej 1. divízie nastúpili dva tímy Hunters. Jeden bol zložený z aktívnych hráčov a druhý z rekreačných hráčov. Proti sebe mali dve mužstvá z Brna, po jednom z Hlohovca a Zlatých Moraviec. Hunters aktívni hráči vyhrali všetky zápasy, no a rekreační skončili poslední. Po vyhlásení výsledkov súťaže bol vyhlásený aj záver sezóny a výsledky všetkých kôl Slovenskej paintballovej ligy, v ktorej počas roka hralo 28 tímov. Hrali o putovný pohár, ktorý sa vďaka našim hráčom Hunters vrátil z Česka znova na Slovensko.

Dňa 26. decembra sa na hokejovom ihrisku konal Štefánsky turnaj za účasti 4 družstiev. Vyhralo družstvo Áčkari.

V ten istý deň sa konal aj vianočný volejbalový turnaj v telocvični základnej školy. Zúčastnili sa družstvá zo Zohora, ale i okolitých obcí. Vyhrali všetci, ktorí si prišli zahrať.

FC Zohor

Umiestnenie futbalistov FC v sezóne 2017/2018 v jednotlivých kategóriách: seniori sa v V. lige umiestnili na 4. mieste, starší dorast v III. lige na 13. mieste, starší žiaci na 8. mieste a prípravka na 5. mieste.

Hokejbal

Záver mládežníckej hokejbalovej sezóny 2017/2018 už tradične patrí turnaju „O pohár Richtára obce Zohor“. Dňa 23. júna sa na ihrisku stretli hráči z Devínskej Novej Vsi, Martina, Skalice, bratislavského Slovana a Zohora. Hralo sa každý s každým a víťazom sa už po štvrtýkrát stali hokejbalisti Devínskej Novej Vsi. Naši skončili na treťom mieste a D. Rábek bol vyhlásený za najlepšieho hráča turnaja.

Počas prázdnin sa naše hokejbalové nádeje N. a L. Rybárové a G. Fekete zúčastnili v Skalici detského hokejbalového kempu, kde si pod dozorom skúsených hráčov zo slovenskej reprezentácie vyskúšali rôzne podoby tréningov.

Výsledky hokejbalovej sezóny 2018/2019 - jesenná časť

Mladší žiaci U13 - 1. miesto, Starší žiaci U15 – 3. miesto, Muži - 4. miesto

Tenis

Tenisový klub Zohor usporiadal v dňoch 26. – 28. júna turnaj dorasteniek. Zúčastnilo sa ho 20 dievčat a hrali sa dvojhry aj štvorhry. Domáci klub reprezentovala M. Struhárová, ktorá bola nasadená ako 3. hráčka. M. Struhárová na víťazstvo v Zohore nedosiahla, skončila druhá vo dvojhre aj vo štvorhre. Radosť z víťazstva mala na turnaji dorasteniek v Hodoníne a na turnaji v Matúškove (okres Galanta), kde zvíťazila vo dvojhre i štvorhre.

Klub turistov Zohor

Zohorskí turisti v posledných rokoch zvýšili svoju aktivitu. Spolupráca s turistami z Lozorna sa im vyplatila. V dňoch 5. -8. mája boli spoznávať Vysoké Tatry. Na ceste tam sa zastavili na Chodníku korunami stromov v Bachledovej doline. Počas troch dní na výlete zdolali vrch Kremenec v Bukovských vrchoch, vystúpili na Sninský kameň, prešli cez Morské oko, ktoré je súčasťou chránenej krajinnej oblasti Vihorlat. Po ceste domov si ešte prezreli mesto Humenné. Turistickú sezónu ukončili s Lozorňanmi 20. septembra na Adršpachovských skalách.

 

 Výstavba

V tomto roku boli zrekonštruované chodníky na uliciach Lábska a Školská, na Dolnej ulici od obecného úradu po Dolnú 26, zrekonštruované boli cesty na uliciach Na záhumní, Mlynská a Dolná - pri križovatke ulíc Dolná a Kováčska. Na ulici Školskej bolo vytvorené parkovisko. Máme nové oplotenie športového areálu, zreštaurovaný pamätník padlých vojakov v I. svetovej vojne. Rozšírený bol obecný kamerový systém o tri kusy otočných kamier. Tieto boli financované z rozpočtových prostriedkov Ministerstva vnútra Slovenskej republiky prostredníctvom dotácie v oblasti kriminality vo výške 10 000 eur a dofinancované z rozpočtu obce vo výške 3 129,92 eur. V kultúrnom dome bola zrealizovaná modernizácia scénického osvetlenia a ozvučenia - spoluúčasť Bratislavský samosprávny kraj v sume 7.000 eur, vybudované bolo mini dopravné ihrisko v materskej škole, čiastočná výmena okien v kultúrnom dome, vykonaná bola rekonštrukcia čističky odpadových vôd - navýšenie kapacity.

 

Kriminalita, nehody, požiare

Obecná polícia počas roka riešila oznámenia od občanov, ktoré sa týkali hlavne rušenie nočného kľudu, susedských sporov, požívania alkoholu na verejnosti, rôznych krádeží, dopravných priestupkov, na ochranu majetku obce a občanov a pod. Všetky oznámenia preverila a vykonala potrebné opatrenia. Vykonala previerku alarmov na obecných budovách. Ďalej sa zaoberala odchytom psov, z ktorých niektoré boli odovzdané majiteľom. Ku ktorým sa majitelia neprihlásili, odovzdali Slobode zvierat.

Dňa 26. septembra v poobedných hodinách horel dom na Lozornianskej ulici. Hasiči boli na mieste činu do 5 minút a zachraňovali, čo sa dalo. Našťastie škody boli len materiálne.

 

Počasie

Január

Prvý deň roku 2018 bolo cez deň 8°C a v noci -1°C. Od 2.1 do 9.1. sa teploty pohybovali od 7°C do 11°C cez deň a v noci od -1°C do 6°C a 3.1. boli dažďové prehánky. V noci 10.1. začalo pršať a ochladilo sa na 4°C cez deň a v noci 3°C a 11.1. bolo 2°C cez deň a v noci -3°C. Zaujímavý bol 19. január. Teplota síce bola cez deň 6°C a v noci -1°C, ale počasie bolo ako v apríli. Ráno pršalo, na obed svietilo slnko, poobede prišli mraky, z ktorých spadlo väčšie množstvo malých krúpov, potom zase vyšlo slnko a nad ránom napadlo asi 7 cm snehu, ktorý sa počas ďalšieho dňa topil a ešte do toho aj pršalo. Posledný týždeň sa teploty pohybovali cez deň od 2°C do 5°C a v noci 0°C do -3°C. Dňa 28.1. prišlo oteplenie na 9°C cez deň a v noci 7°C. V pondelok 29.1. bol slnečný jarný deň s teplotou 14°C a v noci 9°C. O 24:00 hod bolo ešte 11°C, 30.1. cez deň ešte 9°C ale, v noci už -1°C a v ranných hodinách dážď.

Február

Teploty sa až do 23.2. pohybovali cez deň od 6°C do 2°C a v noci od 3°C do -2°C a 24.2. v noci začal k nám prúdiť arktický vzduch, nočná teplota bola -9°C, 25.2.bola prvýkrát počas tejto zimy mínusová teplota aj cez deň -5°C a v noci bolo až -11°C. Mínusové denné teploty od -4°C do -6°C a nočné od -7°C do -12°C pokračovali až do 2.3. , keď večer začalo trocha snežiť a prišlo slabé oteplenie.

Marec

Začiatok marca bol pomerne chladný, 3.3. bolo v noci -8°C, potom sa už oteplilo na 2°C v noci, cez deň však boli len 3°C. Obrat nastal 11.3., keď cez deň bolo 11°C , nočné teploty sa však nezmenili. Až do 16.3 sa teploty cez deň pohybovali od 9°C až do 16°C a v noci od 8°C do 2°C. Ochladenie na 4°C cez deň so slabým snežením prišlo 17.3. a 18.3 bolo cez deň 1°C a v noci -5°C a 21.3 až -6°C. Potom sa začalo pomaly otepľovať na 7°C až 9°C cez deň a v noci sa teploty držali okolo -2 do 1°C a na konci marca sme už zaznamenali teploty od 11°C do 15°C cez deň a v noci 6°C až 8°C a posledný marec bol cez deň veterný a v noci upršaný.

Apríl

Apríl pokračoval v podobných denných aj nočných teplotách s miernym oteplením na 18°C až 20°C cez deň. Od 9.4. sa teploty už zdvihli na 24°C až na 26°C cez deň a v noci na 8°C až 11°C, okrem 15.4., keď bolo v noci až 16°C, od 21.4. do 25.4. bolo až 28°C. Teplé počasie skončilo 26.4., keď cez deň prišiel studený front a celý deň pršalo a teplota bola 15°C. Bolo to len prechodné ochladenie a 29.4. bolo už 29°C a v noci 16°C. Tento rok apríl nebol ,čo sa týka počasia, vôbec bláznivý.

Máj

Od 1.5. až do 13.5. bolo pekné, teplé a slnečné obdobie. Teploty sa pohybovali cez deň od 25°C až do 28°C a v noci 11°C až 15°C. Pár kvapiek spadlo 8.5. a 10.5. bola v noci búrka. Ochladenie prišlo 15.5. , keď celý deň pršalo a teplota bola len 16°C. Nočné teploty sa nezmenili. Dažďové prehánky boli aj 16,17 a 18. 5., ale denné teploty sa pomaly začali zvyšovať a prekročili dvadsiatku. Cez deň sa pohybovali od 23°C do 27°C a v noci 12°C až 16°C, 24.5. bola večer slabá búrka sprevádzaná silným lejakom a spadlo aj zopár malých krúpov, a ochladilo sa na 22°C, ale 27.5. bolo už počas dňa 29°C a 17°C v noci a 31.5. padla prvá tridsiatka v tomto roku. V Zohore bolo 31°C a v noci 18°C.

Jún

Tridsaťstupňové teploty pokračovali v júni až do 5.6., keď prišla búrka a slabý dážď a slabé ochladenie na 27°C, a 6.6. poobede bola prietrž mračien a silný dážď. V Bratislave bolo na niektorých miestach vody takmer do polovičky áut a boli zaliate niektoré podchody. Dňa 7.6. bolo len 24°C a 8.6. už 30°C, 9.6. 28°C a 10.6. až 32°C a v noci 19°C. Od 13.6. po nočnej búrke a daždi prišlo ochladenie na 25°C a 14.6. až na 21°C. Citeľné oteplenie prišlo 17.6., keď cez deň bolo 29°C, a 21.6. až 35°C. Podvečer sa prihnala búrka a dážď a 22.6. bolo počas dňa už len 18°C. Od 24.6 až dokonca mesiaca sa teploty pohybovali od 20°c do 24°C, s výnimkou 29.6., keď bolo až 28°C, a v noci od 12°C do 16°C, len v noci z 28.6. na 29.6. bolo 19°C.

Júl

Prvý júl bol chladný a cez deň bolo len 21°C a v noci 9°C. Potom sa to začalo zlepšovať a 5.7. bolo až 32°C a v noci 19°C, ale len pokiaľ neprišla búrka a dážď. Od 6.7. do 17.7. bolo od 27°C do 29°C a v noci 16°C až 18°C, len 11.7. bolo cez deň iba 22°C, lebo zrána pršalo a 14.7. a 16.7. bolo pre zmenu až 30°C. Slabé ochladenie prišlo 18.7., keď cez deň fúkal silný vietor a rozpršalo sa. V Tatrách pršalo až tak, že tam bola veľká povodeň, 20.7. bolo 30°C a 23.7. po daždi len 23°C. Nočné teploty boli 16°C až 18°C. Od 23.7. sa teploty začali zvyšovať a pohybovali sa od 29°C do 33°C, a v noci okolo 19°C a 28.7. bola prvýkrát v tomto roku v noci teplota nad 20°C.

August

Horúce obdobie s teplotami nad 30°C pokračovalo až do 13.8., aj v noci sa teploty pohybovali nad 20°C. Najteplejšie bolo 4.8 a 8.8, keď bolo 34°C, a 9.8. až 35°C, 10.8. večer spŕchlo a mierne sa ochladilo na 29°C a 14.8. bolo 26°C a nočné teploty klesli na 17°C, potom sa začalo znova otepľovať a 19.8. bolo 34°C a v noci znova 20°C. Tieto pomerne vysoké teploty sa udržali do 23.8., keď nastalo mierne ochladenie na 29°C. Výrazné ochladenie prišlo 25.8. a to až na 22°C cez deň a v noci na 14°C a 26.8. v Alpách snežilo, čo bolo cítiť aj u nás, hlavne doobeda a bolo len 20°C a v noci 11°C. Posledné augustové dni sa počasie ešte zlepšilo a teploty 29.8 a 30.8. sa dostali na 28°C a v noci na 17°C.

September

Prvého septembra prišlo ochladenie už v noci a počas dňa slabo pršalo a asi o 16:00 začal silný dážď, ktorý bol sprevádzaný aj búrkami a trval až do neskorých nočných hodín. Ochladilo sa na 22°C. Silné lejaky boli aj 3.9 a 4.9. Od 1.9. do 4.9 spadlo v Zohore 127 mm zrážok. Konečne sa zaplnil kanál Malina , ktorý mal po augustovom suchu veľmi nízku hladinu. Od 5.9. až do 13.9. boli teploty od 25°C až do 29°C a v noci 14°c až 17°C. Potom sa 14.9. vďaka dažďu ochladilo na 22°C, ale od 17.9. do 21.9 sa teploty cez deň pohybovali okolo 27°C. Nočný dážď spôsobil, že 22.9. sa ochladilo na 19°C a aj nočné teploty klesli na 8°c a 25.9. bol zaznamenaný prvý prízemný mráz a mal hodnotu-1°C. Dvojdňové oteplenie na 24°C bolo 28.9. ale nad ránom prišiel studený front a s ním vietor zo severu a denná teplota klesla na 15°C a v noci na 6°C a na hody 30.9. bolo 16°C.

Október

Od 1.10 do 4.10. boli teploty od 14°C do 16°C cez deň a v noci okolo 8°C, 5.10. sa začalo otepľovať a až do 20.10. bolo pomerne pekné počasie s teplotami 19°C až 23°C cez deň a v noci 10 °C až 13°C, len 16.10. v nočných hodinách po mesiaci sucha konečne trocha spŕchlo, ale teploty sa nezmenili. Ochladenie prišlo 21.10., keď bola zaznamenaná denná teplota len 13°C a v noci bolo 6°C a tieto teploty sa udržali do 24.10., ale nočné sa zdvihli na 8°C až 11°C. I keď 24.10. bol doobeda silný vietor a dážď až lejak, 25.10. sa oteplilo na 17°C, 27.10. však už bolo len 12°C a 29.10. zase až 21°C a aj keď bol večer dážď teplomer ukazoval až 19°C,v noci fúkal silný vietor a nočná teplota bola 15°C,  31.10. bolo 18°C cez deň a v noci 11°C.

November

November začal teplotami okolo 19°C a v noci 12°C, potom teplota mierne klesla a až do 16.11. sa pohybovala od 10°C do 16°C cez deň a v noci od 2°C do 8°C. Ochladenie prišlo v noci 16.11., keď nočná teplota klesla na -2°C a denná bola 6°C ,postupne klesala a 20.11. bolo cez deň 3°C, ale nočná pre zmenu stúpla a bola tiež 3°C, 19.11. napadol prvý tohtoročný sneh(1cm), ktorý sa vďaka dažďu hneď aj roztopil. Od 21.11. do 26.11 sa teploty pohybovali od 6°C do 8°C cez deň a v noci od 2°C do 0°C a 22.11. a 25.11. počas dňa pršalo. Koniec novembra už boli teploty zimné a ich hodnoty sa točili od 1°C do 3°C cez deň a v noci -1°C až -6°C.

December

Prvého decembra sa obec zobudila do zasneženého rána. Napadlo asi 3 – 4 cm snehu a denná teplota bola

-1°C a noci -4°C. Sneh sa udržal do 2.12., keď sa oteplilo na 2°C cez deň aj v noci a spustil sa dážď, 4.12 padol rekord z roku 1992 a cez deň bolo až 12°C, ale v noci k nám začal prúdiť studený front a teplota klesla na -2°C. Od 5.12. do 10.12. sa teploty pohybovali od 7°C do 9°C cez deň a v noci 3°C až 5°C, 10.12. v noci pršalo a 11.12. aj cez deň a ochladilo sa na 4°C. Teploty postupne začali klesať a od 14.12. do 21.12 bolo cez deň 0°C až 4°C a v noci 1°C až -3°C. V noci 14.12. a cez deň 15.12. slabo snežilo. Sneženie bolo zaznamenané aj 20.12., ale 21.12. sa začalo otepľovanie a 22.12. už bolo 10°C a v noci 6°C. Vianoce so snehom tento rok zase neboli. Až do konca roka sa teploty pohybovali od 4°C až do 8°C a v noci 1°C až 4°C. Na Vianoce doobeda pršalo a posledný deň v roku bolo 5°C cez deň a v noci 1°C.

Pohyb obyvateľstva

Prihlásení .................... 91 osôb

Odhlásení ................... 67 osôb

Narodení .................... 26 osôb

Zomrelí ....................... 36 osôb

Svadby ........................ 12

K 31.12. 2018 mala obec 3352 obyvateľov.

Najstarším občanom bol pán V. Fumač vo veku 99 rokov.

Vytvoril / Designed by Data Online
preload obrazku navigacie preload obrazku navigacie preload obrazku navigacie preload obrazku navigacie